Analiză BNS. 15% din salariaţii, la nivelul salariului minim brut pe ţară

Aproximativ 15% din salariaţii cu contracte de muncă, cu timp complet, au salarii brute la nivelul salariului minim brut pe ţară, susţin reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS), într-o analiză publicată marţi.

„Blocul Naţional Sindical atrage atenţia asupra sistemului salarial din România! 15% din salariaţii cu contracte de muncă cu timp complet au salarii brute la nivelul salariului minim brut pe ţară. Pentru cele mai mici 40% din salariile din România (salarii aferente contractelor cu normă întreagă), salariul mediu brut era în luna februarie de 3.362 lei, cu doar 62 de lei peste salariul minim. La polul opus, pentru cele mai mari 10% din salarii, salariul mediu brut era în luna februarie de 37.375 lei, de zece ori mai mare decât salariul minim pe economie”, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei sindicale.

Potrivit sursei citate, câştigul salarial mediu brut pe economie, în luna februarie 2024, a fost de 7.990 lei. În aceeaşi perioadă, 60% din câştigurile salariale brute pentru contracte de muncă cu timp complet s-au situat sub câştigul salarial mediu brut pe ţară.

BNS şi cele 29 de federaţii afiliate au organizat luni un miting în faţa Guvernului României, solicitând reducerea fiscalităţii pe muncă şi demararea de urgenţă a unei reforme fiscale. Protestul a fost urmat de un marş către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) şi Ministerul Finanţelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Ce sindicate? Voi sunteti sindicate? Voi aparati drepturile oamenilor muncii? Sunteti vanduti si santajati toti de instelati, nu miscati in front.Ce industrii mai sunt in rromanistan pentru a fi create sindicate? Zero. Fabricile sunt ruine sau rase pt a face locul la mall-uri, la blocuri hidoase.Bugetarii au sindicate, da, ei sunt privilegiatii sistemului, dar din pacate acestia nu reprezinta clasa muncitoare a tarii.

  2. Pentru a citi printre rânduri, 15% minim pe economie, alte 40 % cu salarii la ,, gri”cu 62 de RON la ,,mișto” peste ? Asta sună a evaziune fiscală la greu? Din cei 55 % cu salarii de mizerie câte din ele sunt plătite de ,, MULTIHOȚOMANELE” ameloce, austrohungare, frsnsugite, angloZOAIE? Hmmm, cică să mărim taxele, că alții cu traiul , alții cu …fu(vă)t(r)aiul? Unde sunt pensiile de 3 000 de heuroi și salariile de 5 000 de heuro ? Aaaaa, asta e doar propagandă, în realitate pensii de 220 de heuro și salarii de 320? Trăiască nato, ue și amerloca ( investihoții activelor lăsate de nasoii de comuniști ) !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.