Analiză: Crize apar peste tot, iar teama creşte

Americanii se tem de o recesiune, europenii de o nouă criză euro. Rusia împrăştie ură faţă de Occident şi îşi împinge duşmanii într-o criză energetică.

Partidul comunist chinez cultivă frica de pandemie şi îşi întăreşte autoritatea, strivind revenirea economiei mondiale. Unii spun că pregăteşte invadarea Taiwanului. Crize apar peste tot, iar teama creşte.

Războiul, concurenţa pentru supremaţie economică şi geopolitică, pandemia şi rănile nevindecate produse de criza financiară mondială au creat furtuni economice pe fiecare continent. Dacă aces­tea se unesc, vor crea ma­ma furtunilor. Dar s-ar putea ca marea furtu­nă să nu vină prea curând.

Între timp, lumea începe să fie bântuită de frică. Frica şi ura nasc mon­ştri.

În primul rând, în SUA, cea mai mare econo­mie din lume, inflaţia este atât de puternică, încât banca centrală americană, cea mai puternică din lume, pare să fie pregătită să sacrifice economia pentru a frâna creşterile de preţuri. Inflaţia este ceva nou acolo.

Arma folosită sunt majorările de dobândă, iar ul­tima este considerată ca fiind supradimen­sionată – trei sferturi de punct procentual, enorm pentru o economie de mărimea Americii. Teama cea mare este de recesiune. Gândul liniştitor că Fed va acţiona treptat, în paşi mici, pentru a aduce economia într-o aterizare lină, s-a dovedit o fantezie. Plasele de siguranţă socială sunt subţiri în SUA. Mult mai subţiri decât în Uniunea Europeană. Recesiunea provocată de criza financiară la nivel mondial iz­bucnită din SUA a însemnat locuri de muncă distruse, şomaj, inegalitate şi tur­bulenţe sociale.

Gustul amar lăsat de acea criză l-a adus la Casa Albă pe Donald Trump, ad­mirator al preşeditelui rus Vladimir Putin şi perturbator al ordinii mondiale occidentale. Trump i-a îndepărtat pe aliaţii Americii. Ironia face ca lupta hotărâtă a Fed şi a ad­ministraţiei preşedintelui Joe Biden să aducă recesiunea în SUA şi să-l coste pe acesta al doilea mandat. Trump stă la pândă şi încinge spiritele. Nici chiar Fed nu mai asigură că nu vine recesiunea.

În Europa, Banca Centrală Europeană abia acum s-a angajat în lupta cu inflaţia. Această luptă înseamnă renunţarea la un mecanism prin care proteja economiile vulnerabile din zona euro şi ţinea jos costurile de finanţare ale unor state ca Italia, Grecia, Spania şi Potugalia.

La primul semnal de război contra inflaţiei, costurile de finanţare ale Italiei au sărit în sus, provocând teama că vine o nouă criză a datoriilor. Când teama a încolţit, BCE a acţionat prompt, anunţând un nou mecanism de protecţie.

Dar până la următoarea criză euro, Europa trece printr-o criză a energiei care se transformă rapid într-o criză a costului vieţii. Totul se scumpeşte în zona euro şi în UE.

Pentru naţiuni precum Estonia, acest preţ este acceptabil dacă el înseamnă protecţie faţă de agresiunile Rusiei. Acolo, în Estonia, o ţară cu nici 1,5 milioane de locuitori, teama că ţara va fi călcată de tancurile ruseşti este mult mai mare. Pentru Germania şi Franţa, războiul pornit de Rusia în Ucraina este departe. Fricile din Europa de Est sunt de neînţeles. Berlinul a considerat timp de decenii că Moscova este un partener de în­credere. La fel şi Parisul, care are o imagine mai romantică despre Rusia şi comunism.

Războiul a schimbat lucrurile şi pentru cele mai mari puteri economice europene. Totuşi, acolo teama de război este mai slabă decât nostalgia afacerilor cu ruşii pierdute. Spre exemplu, Wintershall, o companie uriaşă de gaze naturale din Germania, subsidiară a gigantului BASF, a transportat de-a lungul şi de-a latul ţării prin conducte gaze naturale ruse de 14 miliarde de euro, potrivit informaţiilor NGO Global Witness, citate de EUobserver. Această afacere – un parteneriat cu Gazprom – i-a adus profituri de 400 de milioane euro, cu toate că businessul german a promis că nu va mai face bani pentru Rusia. Gazprom este in­strumentul prin care Moscova îşi transformă gazele naturale în bani pentru maşinăria de război cu care încearcă să cucerească Ucraina. Zilele trecute, Gazprom a anunţat reducerea exporturilor de gaze către Germania prin gazoductul emblematic (pentru prietenia ruso-germană şi pentru fragmentarea UE) Nord Stream.

În Europa de Est, nimeni nu se mai îndoieşte că guvernul Ungariei acţionează în interesul Rusiei şi al partidului de guvernământ. Şubrezirea UE sau izolarea ţării foloseşte partidului Fidesz pentru a-şi întări controlul în economie şi societate. Afacerile mari, cu statul, sunt servite clienţilor fideli partidului. Gazele şi banii Rusiei fac viaţa mai confortabilă pentru Fidesz.

Bulgaria are o atitudine ambivalentă în relaţia cu Rusia. Ce se întâmplă acum pe scena politică explică şi de ce. Noul premier, Kirill Petkov, un politician pro-UE, a adoptat o poziţie dură faţă de Moscova. El şi-a demis ministrul de externe, pe Stefan Ianev, după ce acesta a descris invazia rusă din Ucraina ca fiind „o operaţiune specială“, descrierea folosită de Kremlin. Între timp, coaliţia lui Petkov şi-a pierdut majoritatea în parlament din cauza unei dispute despre extinderea UE, scrie Financial Times. Ianev este pregătit să se întoarcă pe poziţii cu un nou partid, naţionalist şi prorus. Naţionaliştii bulgari nu vor ca Albania şi Macedonia să devină membre ale UE. Criza politică poate împiedica Bulgaria să devină stat membru al zonei euro.

În alte părţi ale lumii, o altă teamă, cea că lumea emergentă va fi zguduită de o criză a datoriilor se concretizează. Sri Lanka este în criză. Urmează Laos? Legat de China, principalul concurent la supremaţia Americii în lume, temeri provoacă retragerile de capital din bănci şi ceea ce pare întărirea controlului preşedintelui Xi Jinping. După izbucnirea epidemiei de Covid-19 în China, partidul comunist a dus o politică de Covid 0. Chiar şi când Occidentul a devenit mai relaxat în faţa bolii, autorităţile de la Beijing închid porturi internaţionale şi carantinează oraşe mari cât o ţară şi centre economice, acutizând penuriile globale.

Unii analişti cred că Beijingul îşi ridică scuturile şi pregăteşte terenul pentru invadarea Taiwanului. Reţeta rusească pare eficientă: război în timp de criză care agravează criza. Vor accepta europenii şi americanii mai puţini bani, mai puţin consumerism, mai puţină risipă pentru libertatea unor naţiuni care i-au interesat prea puţin până acum? Unii au ales deja, spunând că războiul din Ucraina nu este al lor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Author

19 Comentarii

  1. Păi, cum nu-ți dai seama de proiectul de distrugere a europei .?? Imigrația islamistă,. liberalizarea prețului energiei, impunerea de către UE a unor directive antinaționale, curentul gender și lgbtq, războiul ukran cu sancțiunile inverse, Toate sunt inspre a pune la podea europa, cu un scop precis. Cum de nu le vezi ? Crizele economice sunt urmarea firească a acestor măsuri,.. impuse.

  2. Un articol dictat de un grefier de la comisia ieuropeana corect politic si tooootal impartial

  3. Ieri China a reafirmat sprijinul solid in relatia cu Rusia iar India a devenit al doilea importator al petrolului rusesc renuntand la cel de la arabi pentru ca este mult mai ieftin.Noua axa mondiala antiglobalista incepe sa lucreze. Se estimeaza ca i se va alatura un mare numar de tari, unele puteri militare importante. Autostrazile din Bucuresti nici nu mai trebuie sa treaca muntii, directia lor nu este spre sandramaua europeana corpta si mafiota care scartaie din toate incheieturile.

  4. Tot raul , vine intotdeauna de la amerloci care se cred buricul pamantului , cu toate ca istoria ne-a demonstrat ca ei , n-ar fi cei mai inteligenți oameni de pe terra ..! un fel de lingura in toate rahaturile ..!iar frații intr-ale prostiei, ,, ieuropenii,, , le țin isonul …incet ..,, binele ,, se departeaza de populația lumii…prostii si idioții incep sa devina majoritari ..si ,, bine ,, nu va fi ..!

  5. Nu frica naste monstri, acapararile si lacomia sunt baza creerii monstrilor bolnavi! Frica naste boala sigura dar lenta cu posibilitatea de a muri si doar din cauza nemultumirilor, neajunsurilor, terorii psihic, nu gasesti luminita care te poate mentine pe linia de plutire a vietii, asta se intampla la cetatenii obisnuiti, cei care sunt mentinuti in saracie prin legi care coordoneaza si gestioneaza nivelul de trai subzistential. Mostri scapa usor cand o iau pe aratura, un pistol si gasesc rapid tinta!

  6. O data pe an, cand se intalnesc, sunt paziti de 5000 de mercenari. Se vede de ce.

  7. Siemens a recunoscut ieri că reducerea cu 40% a livrărilor de gaze din Rusia prin Nord Stream 1, pe care Gazprom a anunțat, s-a datorat sancțiunilor. Compania a explicat că:
    1) din motive tehnice, a fost posibilă repararea turbinei gazoductului doar în Canada,
    2) Canada nu predă turbina din cauza sancțiunilor,
    3) Siemens continuă să lucreze la găsirea unei soluții.

  8. Recesiunea a inceput nu trebuie sa ne temem de una viitoare e aici acum. Rusia imprastie ura fata de occident? Dau rusii afara soprane americane de la opera sau e invers pentru ca soprana desi a condamnat razboiul nu l-a condamnat pe Putin?? Cine impinge la xenofobie anti-rusa? Cine pune sanctiuni pe diverse persoane particulare pe suspiciune ca sunt cu Putin? Mai rau ca in anii 50 cand comunistii ii vanau pe burghezi si copii lor.

  9. Din toata aceasta afacere in care USA a aprins fitilul razboiului in Europa prin reprezentanti, China castiga! Din acest razboi vor iesi slabite Russia, Uniunea Europeana cat si USA! Cine castiga? Evident ca, China! A reusit sa-i incaiere pe rusi, americani si europeni! Asta inseamna putere mondiala! Succesuri guys cu maimuta!

    • Esti analist precum Raducu Antenistu’ platit de la greu de Varan. Din ce caciula de cioban sibian le scoti?

  10. Euro si dolarul vor deveni valute locale.Nu mai exista cale de intoarcere, lucrurile rele au fost impinse prea departe de marea oligarhie mafiota globalista. Chiar un razboi mondial nu-i mai avantajeaza.

  11. Mai radem,mai glumim,dar in rusia situatia e stabila,doar ca nu se mai cumpara masini,in rest Putin se jertfeste pentru poporul sau,Lavrov cotcodaceste,Medvedev se Basescu in public

  12. Atentie la Forumul international economic de la St. Petersburg. dar mai ales la participanti.

    razboiul din Ukraina si sanctiunile economice impotriva Rusiei, muta aliantele economice spre Asia, Africa, orientul Mijlociu.

    S-ar putea ca ceea ce consideram lumea subdezvoltata sa incerce sa iasa din criza si din teama prin ignorarea Europei si lumii angloamericane.

    Traind in lumea noastra mica europeana, ascultand orbeste de SUA si Marea Britanie, am uitat complet ca pe glob mai exista si o alta lume satula de propaganda americana si de PAX AMERICABA.

    In incercarea de a izola Rusia de Europa, vom reusi sa izolam Europa de restul lumii…este clar ca din criza si frica nu vom putea iesi cu suport American pentru ca americanii insusi nu gasesc soluyii pentru criza lor.

  13. …MANAGEMENT IMPOSIBIL?DEFECTUOS? INTENȚIONAT RUINĂTOR ???? CE ZICE CUMPĂRĂTORUL U”KRAINEI??

  14. .. CÂND OMENIREA PUNE ÎNAINTEA MUNCII,CREDINȚEI,CINSTEI, CUMPĂTĂRII — LGBT-UL ȘI LIBERTATEA POLITICĂ MINCINOASĂ ASTA ARE!!!

  15. Ne înfrică, păcălindu-ne, cît e ziua de lungă cu orice prilej. Așa ne conduc de secole deja.
    Speriatul cu bau-bau după ușă este păcăleală pentru copii mici. Purtați-vă ca oameni în toată firea!

  16. Un articol optimist :)))) Da, pai sa ne pregatim de ce e mai rau si sa ne bucuram de ziua de azi, atunci

  17. Este o criză acută la Cernavodă. Este pustiu pe stradă. Ocazional motociclete sau mașini fac zgomot amenințător. Nu am primit răspunsuri referitor la cauze pe grupurile de Facebook ale orașului. Situația pare să se fi radicalizat după ce am întrebat prima dată acum 2 luni.

  18. Domnule AUTOR, puteti sa-mi spuneti: Ce efect pozitiv pentru economia Colhozului BOLSEVIC european si a SUA ILEGALILOR Comintern in ultimii ZECE ani, ca si pentru aconomia mondiala? Niciunul!!! Din contra, au fost nimicite economiile cetatenilor si bancile mici
    care NU AU MAI PUTUT CONCURA BANCILE COMINTERNULUI care colaboreaza cu BANCILE NATIONALE BOLSEVICE si cu instrumentele Comintern BM
    si FMI!!! Fara sa vreti, dle „RC”, le dati apala la moara humoroid-tomlinilor secu baso-yoha-rasputinoide „batand monrda” pe ce face
    Banca Centrala americana; in loc sa abordati JAFULTALHARESC practicat inca de la infiintare de cele doua institutii bancare mondiale cominterniste care INDATOREAZA STATELE Lumii in asa masura, trilioane de dolari, incat dicteaza astfel politica acestora sub paravan financiar!!! In acest fel efectul geopolitic a fost lansarea celor doua DICTATURI BOLSEVICE, URSS si China ca puteri economice si militare prin TRANSFERURILE MASIVE DE TEHNOLOGIE catre acestea!!!Firmele occidentale au fost impinse in GLOBALIZAREA MARXISTA pentru a-i scuti pe BOLSEVICI SA MAI FURE TEHNOLOGII!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.