Analiză. Nimic și totul despre Shengen

Congresul PPE a fost marcat de triumfalism. Într-o scenografie de AI (concepută de specialiști trimiși de la Bruxelles) s-au spus multe și nimic. A dominat senzația de formalitate pentru a confirma voința PPE de a nu schimba nimic din leadership-ul și politicile Comisiei Europene.

Cuvântarea Ursulei von der Leynen s-a referit mai ales la războiul din Ucraina și agresiunea Rusiei, pe de o parte, și la perspectiva revenirii lui Trump la Casa Albă, pe de altă parte. Activitatea de 5 ani a președintei CE n-a fost supusă niciunui examen critic, așa cum s-ar fi cuvenit în forul politic care a propulsat-o în funcție. Nimic despre scandalurile financiare și medicale developate din afacerea vaccinurilor. Nimic despre consecințele catastrofale pe care le-a avut politica energetică a CE asupra industriei europene. Nimic despre faptul că prețul mediu al energiei electrice în UE este de 2,5 ori mai mare decât în SUA și China. Nimic despre protestele violente ale fermierilor care au inundat orașele importante ale Europei, condamnând politica absurdă a „Green Deal”-ului impus de Frans Timmermans.

ACHIZITII MILITARE DUPĂ REȚETA „VACCINUL”

Nimic nici despre „Declarația de la Anvers” adoptată recent, pe 20 februarie a.c., de summit-ul cu ușile închise la care au participat peste 70 de lideri de afaceri din aproape 20 sectoare industriale, reprezentând 7,8 milioane de lucrători în Europa, inclusiv Jim Ratcliffe, preşedintele miliardar al gigantului din domeniul chimiei Ineos Group. La reuniune a participat și președinta CE, căreia i s-a cerut imperativ reducerea costurilor cu energia şi a poverii reglementărilor „Green Deal”, pentru a putea concura cu China şi SUA.

Președinta CE a ratat ocazia să informeze „motorul Europei”, cum se autointitulează acest PPE, ca și pe noi muritorii de rând, despre cerințele adevăratului motor al Europei, reprezentat de acești mari industriași ai continentului reuniți în disperare de cauză la Anvers, acum 2 săptămâni.

Chiar în timp ce Ursula von der Leynen citea de pe promptere eseul său cu emoționante amintiri din copilărie, parlamentul din Varșovia era asediat de protestatari. Dacă protestatarii noștri, înghesuiți de jandarmi în gardul Romexpo, n-au meritat să fie băgați în seamă pentru că sunt „extremiști”, „naționaliști”, antieuropeni ” etc, măcar pentru cei din Franța, Belgia, Germania, Polonia, Bulgaria etc ar fi trebuit ca onoratul prezidiu să spună vreo două vorbe.

Singurul lucru concret asupra căruia a insistat Ursula von der Leynen a fost întărirea capacității de înarmare a Europei, avertizând că vor fi puse noi cheltuieli în cârca statelor membre. De altfel, președinta CE anunțase de acum o săptămână, la Strasbourg, că va promova achiziţiile militare comune „la fel cum am făcut cu vaccinurile sau gazele naturale. Acest lucru ne va ajuta să reducem fragmentarea şi să creştem interoperabilitatea”, a spus ea. Perspectiva repetării la achiziția de arme a practicilor oneroase și oculte de la achiziția de vaccinuri stârnește fiori de acum în trezoreria statelor.

PPE ÎL SUSȚINE PE NEHAMMER

Pentru propaganda din România, congresul PPE a fost parazitat de subiectul Shengen. Tenorii propagandei au ridicat terța, considerând că acum a venit momentul. Jucăm pe teren propriu și trebuie să învingem! Unii chiar vorbeau despre „strângerea cu ușa” a lui Nehammer, desigur la figurat, pentru a-l determina să declare pe loc că e de acord cu aderarea la Shengen-ul terestru. Televiziunea de debara a CNN a împânzit orașul cu ecrane în care se ura bun venit cancelarului, spunându-i cu tâlc că „Shengen este aici!”. Se făceau și un fel de pariuri, dacă Iohannis îl va convinge pe Nehammer să cedeze. Dar nu s-au mai făcut cozi la scoatere banilor din banca austriacă și nici benzinăriile OMV n-au mai fost sabotate.

Pe acest orizont de așteptare, au început să apară referiri la subiect.

Congresul a adoptat un fel de manifest, document politic declarativ fără efecte practice. Acolo se menționează că „avem nevoie de aderarea deplină la Schengen pentru Bulgaria şi România, prin ridicarea cât mai curând posibil a controalelor la frontierele terestre”. Pe Siegfrid Mureșan, un fel de piccolo al congresului, băiat din categoria „nici eu nu știu câți mai suntem”, plecat de vreo 20 de ani prin tot felul de instituții europene, l-a luat apa și a anunțat că, bingo, documentul a fost adoptat în unanimitate, deci „blocajul făcut de austrieci a fost depășit”!.

Acest avânt triumfalist a fost temperat de Christian Stocker, secretarul general al Partidului Popular Austriac (ÖVP), care a precizat că delegația austriacă s-a abținut la vot. N-a votat împotrivă doar pentru că „în manifest există și puncte cu care partidul este de acord”. Mai mult decât atât, austriecii lui Nehammer au înregistrat un succes nesperat, prin aceea că documentul adoptat de întregul PPE a preluat teza susținută de cancelarul austriac – și anume că problema nu este a României și Bulgariei, ci a Comisiei Europene care trebuie să consolideze granițele Uniunii. Formularea din manifestul congresului preia aproape întocmai teza repetată ani în șir de Nehammer: „Trebuie să reparăm spaţiul Schengen, care este în prezent disfuncţional, în special prin consolidarea în continuare a protecţiei frontierelor externe ale UE și prin prevenirea migraţiei ilegale către Europa”. La acest paragraf junele Siegfrid n-a mai ajuns cu lectura.

După scurta întâlnire de la Cotroceni, președintele Iohannis s-a mulțumit să prezinte concluzia: „În discuţia mea cu cancelarul Karl Nehammer am convenit să continuăm procesul de aderare deplină a României la Schengen până când vom atinge acest obiectiv final”. Und das ist es. Este singurul loc în care Iohannis a pomenit cuvântul Shengen în aceste zile. Nu trebuie să ne mire. Pe Iohannis îl interesează România și românii cât negru sub unghie. El nu vrea să-i deranjeze pe ștabii europeni, nu pe români. Gândul îi este la ce funcție îi pică la zar și când va fi gata vila pusă strict secret la renovare de RAPPS.

După întrevederea cu Iohannis, Nehammer a scris și el pe Twitter cam același lucru: „Am vorbit foarte deschis despre obiecțiile Austriei față de extinderea rapidă a spațiului Schengen. Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată: în prezent, sistemul Schengen nu funcționează, prin urmare nu poate fi extins”, a scris cancelarul austriac.

În discursul din plenul congresului, Nehammer a întărit aceeași idee: „Nouă ne trebuie apărare la granițele externe. Colegul meu finlandez a spus: Finlanda este amenințată de migrația ilegală din Rusia. Trebuie să luăm aceste preocupări în serios și trebuie să luăm în serios granițele externe și să oferim asistență la graniță. Acele granițe au nevoie de finanțare pentru protecția lor, au nevoie de proceduri de azil rapid implementate și trebuie să ne asigurăm că cei care se află pe teritoriul UE sunt repatriați”, a mai spus cancelarul austriac.

E MAI UȘOR SĂ ÎNJURI DECÂT SĂ GÂNDEȘTI

Unul dintre The Three Tenors care sunt activați la momente importante, supranumit și Morsa Competentă, a dat verdictul: în atitudinea cancelarului austriac „se află puterea Moscovei”.

În discursul de la congres, Nehammer a condamnat, totuși, agresiunea rusă. „Rusia a atacat Ucraina și a fost  corect ca UE să fie alături de poporul ucrainean. Noi îi vom sprijini în continuare. Austria e un stat neutru, dar neutralitatea nu înseamnă să nu ai o opinie și o poziție. Războiul e o crimă, sancțiunile necesare. Solidaritatea pentru Ucraina e o datorie umană”, a precizat Nehammer în plenul congresului.

Ar fi locul de adus și unele precizări despre legenda prezenței rușilor în Petrom prin intermediul firmei-mamă OMV de la Viena. Structura acționariatului OMV Aktiengesellschaft, care deține 51,16% din Petrom, este următoarea: 31,5% din acțiuni sunt deținute de ÖBAG (Österreichische Beteiligungs AG), un holding deținut de statul austriac. O pondere de 24,9% este deținută, de la 28 februarie a.c., de Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), o companie deținută de Guvernul Emiratelor Arabe Unite, care a preluat această participație de la o altă companie a acestui guvern arab. Angajații și conducerea dețin 0,2%, iar 43,4% din acțiuni sunt tranzacționate liber pe bursă (free float).

Rareș Bogdan, unul dintre gulgutierii politicii, care umblă cu degetul prin toate prăjiturile care-i ies în față, a decretat: „Nehammer face politică anti-europeană!”. Numai că – ghinion: susținerea austriecilor a fost prezentă nu doar în manifestul congresului, ci și în discursul președintei CE: „Am întărit frontierele europene şi vom continua să facem acest lucru. Noi, europenii, decidem cine vine în Europa şi în ce condiţii, şi nu reţelele de crimă organizată şi traficanţii”, a declarat Ursula von der Leyen.

Pe tema Shengen, ne inflamăm periodic, după care ne dezumflăm la fel de repede. Poate că ar trebui să acordăm o clipă de atenție și modului în care văd alții lucrurile. Este Uniunea Europeană o construcție perfectă? Este acceptabilă modificarea structurii demografice a unor state europene prin asaltul ilegal al unei migrații incontrolabile?

Un punct de vedere pe care ar trebui să-l acceptăm cu calm provine tot de la Nehammer, rostit tot la București: „Trebuie să ne facem temele, să vedem cum îmbunătățim această Europă”. N-am prea auzit la acest congres un îndemn pentru astfel de preocupări.

Cu sau fără trimitere la protestele violente care împânzesc Europa, Nehammer a mai spus ceva: „Trebuie să luăm în serios temerile și preocupările cetățenilor noștri, trebuie să ne întrebăm, noi ca forță de centru dreapta, ce putem să le oferim, cum putem să le dăm o lume mai bună. Prin politici credibile, arătându-le că noi luăm preocupările oamenilor în serios. De exemplu migrația ilegală”, a mai spus Nehammer.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Octavian Știreanu 198 Articole
Author

22 de Comentarii

 1. Un logo pentru noua lor Europă lor F*** Y** EU (v-am ajutat eu cu editarea). Cu ăștia încă patru ani la butoanele europene , atunci chiar ne trebuie un partid ROEXIT. Ajunge cu mascarada și minciuna. De proști cu iz de ‘ntelectuali suntem sătui. Voi vota AUR dintr-un singur motiv , nu mai vreau să aud de eunucii ăștia politici. Dăcă analiștii securiști ne tot cântâ placa asta cu ”furia populară”, atunci să fie bal. Sper să intre câți mai muiți de genul AUR in șparlamentu’ ăsta nenorocit și să se ducă dracului visu lu’ PePeE-ul.

 2. Carmencita, pregătește-ți boarfele că în proporție de 75-85% , Ursulica a zis da , dar surpriza…Eu am cerut Comisar european pt. Apărare cu Asia , Africa și cele 2Americi. Păi dacă era pt. Europa vedeam doar Țările Baltice, Finlanda, Germania si Polonia cred ca aproape refuzam, iar tu vrei la căldurică. Avioane( privat ) și celelalte cererii s-au aprobat ,sunt ale noastre deci avem 5 ani de trai pe vătrai .Toate astea în după alegerile euro-parlamentare . Fă-ți dosarul de pensie repede.Știi ce mi-a zis Ursulica ca are informații ca Codruța te vrea la Beciul Domnesc….Știi cine-i pe listele la europarlamentare ALINUTA -Albinuță, așa-i că-i fain. Tu la Beci eu la Bruxelles…… Doamne Ajută!

 3. Cum se pot aduna atatea nulitati pe metru patrat? Nici rusul cu rea vointa nu ar putea pune atatea nule la conducerea ue.

 4. 7 Aplaudaci și-o Șterpeliță. De la boul de L. Orban care se lăuda în naționalista Serbie cum a destabilizat România prin răsturnarea guvernului Dăncilă, ca într-o “Comisie lui Pește mămăliga prăpădește” de Bruxelles să nu ajungă românca Rovana Plumb-PSD ci altcineva și astfel în Comisie, PPE nemțoaicei Merkel să fie majoritari și nu socialiștii neamțului Olaf Scholz, Merkel și Scholz fiind într-o Coaliție, nu am mai fost așa o atât de mare slugărnicie și prostie românească. Ditamai congresul pentru o Ursulă nesătulă de bani și putere și ca mulțam tot promisiunea Schengen la Sfântul Așteaptă. Și probabil pe Televiziuni câteva zile Mă ce o să le facem noi la OMV și BCR Austria.

 5. „Adevărul este realitatea simțurilor” spunea marele nostru filozof şi diplomat Lucian Blaga. Dacă aprofundăm puțin, am putea înțelege că adevărul este dependent de existența bunului-simț şi orice provine din rele simțuri sau rele simțiri, este înşelare, amăgire ce mai este numită şi minciună. Prin urmare, minciuna nu este şi nu provine dintr-un tip de gândire sau convingere de genul 1+1 fac 3 ci din aceea că este normal, natural şi firesc să nu fie astfel; că este imposibil să fie astfel căci bunul-simț te obligă să observi, să înțelegi, să recunoşti, să crezi şi să accepți că 1+1 fac 2 şi că orice altă variantă este înşelătoare, mincinoasă, de înlăturat şi de neacceptat. Adevărul este opera de artă a sculptorului care a înlăturat tot materialul aflat în surplus în jurul din creației ce urmează a se ivi ochiului său. În politică este diferit, poate chiar invers: Se distruge opera fie cioplind-o la întâmplare, fie aruncând materialele de-a valma peste ea căci puțini sunt cei în măsură „a vedea” capodopera înainte ca aceasta să se facă văzută ochilor celorlalți şi cu mult înainte ca aceasta să fie lovită cu dalta, barda sau ciocanul, aparent…la întâmplare.

 6. Printre putinele analize critice, obiective, argumentate. Este o realitate, nu de azi sau de ieri, ci de cativa ani buni ca liderii europeni si nu numai, sunt rupti total de interesele cetatenilor. Analizand UE, ce constatam : au esuat total in politica economica, politica energetica, in cea agricola, sustinerea oarba a Ucrainei cu costuri extrem de mari, afacerea extrem de puturoasa(nu am gasit alt termen) a vaccinurilor anti Covid 19, s.a. Ca paharul sa fie plin, mai vor odata ! Deja se merge prea departe, suveranistii sunt etichetati extremisti. Pana mai ieri, doar nationalistii. Cetatenii europeni au in fata extrem de palpabile ,,succesele” Comisiei, Consiliului si Parlamentului European in cei 4 ani de mandat….o succesiune de crize, multe din ele enumerate deja, generate chiar de inalta lor ,,competenta si responsabilitate” !

 7. Luati-va gandul de la Schengen. este clar ca nici Editat UE nu ne vrea acolo. Daca ne voia, pedepsea micuta Austrie pentru nesupunere asa cum a facut cu Polonia sau Ungaria. Dar nu afacut-o . In schimb s-a scremut sa faca niste hartie igienica buna de sters la fund, cica manifest. Aiurea. Minciuni, minciuni, minciuni. Toti o apa si un pamnat. Colonia slugilor este tratata cum merita.

 8. or fi aprins oare lumina sa se organizeze sau a ramas iohahahahhanis doar cu placuta suedeza-n dinti….???

  renuntati la schengen si de azi vize pentru austrieci si unguri… ca astia lucreaza la pachet si mint cum respira.

  sa lasam timpul sa lucrez… vaccinul … o sa fie interesant

 9. PPE este un partid nefast pentru Europa. Fotografia cu hoata si tradatoarea intereselor Europei aplaudata de niste lingai imi provoaca greata.

 10. n-ajunge cit s-a folosit iohanis de Romania pentru a-si satisface interesele personale???

 11. „„Nimic despre consecințele catastrofale pe care le-a avut politica energetică a CE asupra industriei europene. Nimic despre faptul că prețul mediu al energiei electrice în UE este de 2,5 ori mai mare decât în SUA și China. Nimic despre protestele violente ale fermierilor care au inundat orașele importante ale Europei, condamnând politica absurdă a „Green Deal”-ului impus de Frans Timmermans.” CE FRUMOASE SUNT TOATE ACESTE „REALIZĂRI(și mărețe) la care am ajuns în 1989-în ZIUA DE CRĂCIUN! ȘI CÂTE PE CARE LE VOM POMENI ,LE POMENIM -ȘI ÎN ACEASTĂ ZI !!!-LA MULȚI ANI DOAMNELOR ȘI DOMNIȘOARELOR DIN TOATĂ LUME -PACEA SĂ FIE STĂPÂNĂ PESTE LUME !

 12. Europa e divizata cu interese divergente. Europa se vrea un imperiu care nu are un sef. America va deveni dujmanul globalustilor si bancilor evvreuesti din europa. Micron a dat din labute frumos in favoarea sefilor lui satanisti. Dar nimeni nu a zis ca vrea razboi cu rusii. Doar Bidon care e istorie la depozitul de reciclare bidoane ruginite. Europa se va sparge. Deja sunt GREVE MARI in GERMANIA.

 13. Vorbe dle Stireanu, ai nostrii sunt cei mai umili ascultatori ai ordinelor din exterior..

 14. Poporul român a fost „sclavete” de pe vremea împăratului Traian. Nu Petrov! O țară amalgam fara caracter care merge pe principiul „capul plecat ,sabia nu-l taie”! Felicitări polonezilor care au sânge în instalație! În condițiile în care în Romania „viețuiesc/jefuiesc” peste 22 de naționalități, ce respect poți să ai! Nu degeaba nemții ne fac tigoina!

 15. Europa nu este in nici un caz in situația de a triumfa, de a sărbători.. Parisul islamizat e inundat de mizerie.. La Praga sunt balegă in străzi și in parlament, La londra ai islamiști zilnic pe străzi protestînd pentru Palestina,.. in est ai război, deși ai promis pace și prosperitate.. Moneda euro e in inflație puternică,, Industria europeană moare din cauza liberalizării prețului energiei,. Iar o tută incălță, fudulă e rotundă pentru că o sală de proști, dintr-o țară inexistentă practic, o aplaudă și nu-și cunosc interesele. Deci ai ce sărbători festiv bre,. poolime bleagă.

 16. Sa vedem cum introducem in Schengen si cantitatile apreciabile de droguri si tigari, care intra ,,intamplator” in tara, prin zona litoralului, lucru pe care l-a prezentat deseori chiar presa noastra!

 17. Acest congres a fost o batatie de joc la adresa rmanilor.
  Cim sa o omagieze un roman pe Ursulica pentru achizitia vaccinurilor cand Romania este in proces cu bigfarma pe tema asta?
  Cum sa sutii realegerea Ursulei in functia de sef al Comisiei cand afacerea vaccinului pute a coruptie din orice colt al lumii ai mirosii afacerea?

  Un Manifest GOGOASA, in care situatia reala a tarilor UE este pur si simplu ignorata….

  Dupa afacera BIGfarma o alegem pe Ursula pentru a pune la punct afacerea BIGarma?

  PNL chiar nu realizeaza ca intamplarea cu acest congres la Bucuresti si tampeniile care s-au spus il va scufunda si mai tare oricat se lupta Ciolacu, alt rahat cu ochi, sa salveze acest partid de bufatorie?

 18. „Nouă ne trebuie apărare la granițele externe. Colegul meu finlandez a spus: Finlanda este amenințată de migrația ilegală din Rusia. Trebuie să luăm aceste preocupări în serios și trebuie să luăm în serios granițele externe și să oferim asistență la graniță. Acele granițe au nevoie de finanțare pentru protecția lor, au nevoie de proceduri de azil rapid implementate și trebuie să ne asigurăm că cei care se află pe teritoriul UE sunt repatriați”
  RASPUNS PTR NAZIST:
  NULITATE TU ESTI DEJA IN SCHENGHEN SI SE CIRCULA FARA RESTRICTII IN CIUDA PERICOLELOR PE CARE LE CLAXONEZI.
  DIN MOMENT CE ESTI „ATACAT” TU PE TERITORIUL ALTUIA(FINLANDEZ) IN TIMP CE CLAXONEZI IN ROMANIA (UN SF ,MOTIV NAZIST INVENTAT) E CLAR CA AI PLINA GURA DE BALEGA CONSTIPATA SI RUMEGI!
  VEZI NAZISTULE SA NU TE INVERZESTI DE LA PREA MULT FIN CU RAHAT!
  stramosul tau CETATEANUL AUSTRRIAC ADOLF HITLER urla .. sa ne poti prosti mai bine ar trebui sa urli si tu si ministrul tau de interne ,ras in cap ca locotenentii reihului nazist

 19. Cu ce scop a luat fiintza Uniunea Europeana , ce trebuia sa fie ( stim, nu mai trebuie explicat), si ce a ajuns, o hazna ! In fruntea ei, o politiciana care dupa ce a facut ravagii la Bundeswehr, in calitate de ministra a apararii, a fost pusa pe cel mai inalt scaun die Bruxelles , de madame Merkel, DESI ales fusese Manfred Weber .Ca ar fi fost el Mesia pentru Europa, n-are impotanta, important e ca v.d. NU a fost aleasa!!! Dar nu face nimic, nu se potriveste, facem noi sa se potriveasca, asa zice neamtzul ! Adica, am pus lupul sa pazeasca oile, si oile sunt fericite ca a venit lupul cu blana de oaie !!!Se cunoaste, se stie, care cine, ce cum a facut… deci ? Ne dam dadura, ne pravalim cu succes in prapastie si chiar aplaudam, ne bucuram, ne facem ca … OAIA SI-A ALES MACELARUL ! Problema SCHENGEN ? TARA ARDE; BABA SE PIAPTANA !!!

 20. Nu mai exista nici-o sansa sa mai speram la ceva mai bun pt. Europa si la fel pt. noi, atita timp cit acesti criminali care conduc ,ne-au incalecat si fac tot ce vor ei. Glasul populatiei pt. ei nu mai exista si se sterg cu noi la fund ,atita putere au capatat.Tot ce mai putem face noi ,este sa ne rugam la Dumnezeu ca acesti criminali sa nu ne bage si intr-un razboi adevarat.In rest ne meritam soarta pt. ca noi i-am lasat linistiti pana acum ca sa capete atita putere.

 21. Referitor la Shengen: este de fapt o problema economica pentru UE, nu numai pentru Romania. Asha cum s-a intamplat cu alte ocazii, cozile de topor a khazarilor ex.Putin, trebuiesc lamuritzi, daca nu scoshi din Europa, nu sa faca razboi hibrid mult iubit de alogeni. Austria, HU, ca sa nu mai vorbim de Germania, prin anumitzi politicieni arata frustarea lor, ca era bine pe vremea imperiilor, iar tov.Putin foloseshte cu ei salamu cu Zoia (emanatzii, ex.gaze,samd), ca vor fi din nou un imperiu, uitandu-se ca el este un satrap, ce se gandeshte numai sa cucereasca lumea. Problema este foarte grava shi arata ca UE este sabotata, ca de… noi suntem obishnuitzi de pe vremea imperiilor apuse.
  Economia UE merge cu un motor cu prea multe frane, ca sa nu spunem ca poate fi gripat ca sa se aleaga praful
  O zi buna.
  Con
  P.S. Extremismul este generat de aceste politici care confirma dictonul hotzul striga hotzii ca la rromii UE.
  Cand te gandeshti ca eram tzara neutra, dar nu a fost sa fie ca ne-au fortzat aginturili west & est.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.