Analize pentru mierea importată din afara UE

România ar putea avea un laborator de referinţă la nivel naţional care să efectueze analizele pentru mierea importată din afara UE, este concluzia întâlnirii de miercuri dintre reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), cei ai Ministerului Agriculturii şi specialişti în domeniul apicol.

Potrivit unui comunicat al ANPC, discuţiile s-au desfăşurat în format hibrid şi au avut în vedere neconformităţile din domeniul producerii, etichetării şi comercializării produselor apicole.

Subiectele abordate au vizat dificultatea identificării falsurilor între produsele apicole, cauzată de procesul anevoios de depistare, în laborator, a adaosului de zaharuri de până la 7% conţinute de acestea; diferenţele dintre legislaţia naţională în domeniu şi cea europeană, mult mai permisivă faţă de limitele impuse ale parametrilor fizico-chimici, ceea ce face ca mierea de import să creeze o concurenţă neloială produsului similar autohton; problemele cauzate de importul din China şi Ucraina al mierii de o calitate inferioară, mult mai ieftină, valorificării produselor realizate de apicultorii români; imposibilitatea identificării procentului de produs din afara UE cuprins în cupajele cu miere autohtonă.

„În urma dezbaterilor, participanţii au convenit asupra câtorva aspecte foarte importante: necesitatea îmbunătăţirii legislaţiei naţionale în vederea protejării apicultorilor români în faţa concurenţei neloiale, înfiinţarea unui laborator de referinţă la nivel naţional care să efectueze analizele pentru mierea importată din afara UE, stabilirea unei cantităţi maxime de miere ce poate fi importată, în funcţie de necesarul de consum al populaţiei şi de producţia anuală autohtonă, alinierea produselor apicole importate şi în special a mierii, la exigenţele legislaţiei naţionale şi încadrarea parametrilor fizico-chimice ai acesteia, în valorile prevăzute de legislaţia românească”, se precizează în documentul citat.

La întâlnirea de miercuri au participat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, vicepreşedintele Sebastian Hotca, directorul general, Paul Anghel, şi comisarul şef adjunct Buzău, Coman Eduard, alături de oficiali ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cercetători din domeniu, care activează la Societatea Română de Apiterapie, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Apicultură şi laboratorul Fotometric Research (acreditat RENAR pentru analiza mierii de albine), precum şi apicultori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

 1. UmpletZi matZul cu mierea Urcacă și scăpați de factura la Electrica !
  DevenitZi fosforescentZi, măR😜g…
  ●}2xperfectMICTzIONATU’ la CEPECAca {●

 2. singura mIERE consumabila, DE oRIunde IN ACESTE VREMURI de Escrocherie GENERALA si TOTALA imPUSA de „OAMENII” Dreacuu’,
  ca MOD de Existenta OBLIGATORIU ese aceea cumparatda DIRECT de pe Camp, d la STUP, IMEDIAT CE o scurge Ala din Faguri …

  Si sa NU ii spuneti CAND veniti, ca face EL Ceva si cu Fagurele daca „LE STIE” din Vreme.

  OriCARE alta MIERE este un ZAHAR fff Scump … ::):):)
  O aranjeaza, o prepara, o INCALZESC sa fie LIMPEDE,
  da’ peste 42 de Grade Celsius NU mai este BUNA de NIMIC, decat ca un Zahar SCUMP foarte … 🙂
  AFARA de Adaugare MASIVA de ZAHAR in Hrana lbinelor SI in MIEREA de Comercializare …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.