Se cere demisia ministrului Turismului: „A ratat toate obiectivele”

Agenţiile de turism susţin că este nevoie de o schimbare urgentă la conducerea Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), care a ratat până acum toate obiectivele majore asumate la începutul mandatului pentru zona de turism, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), transmis marţi.

„Domnul ministru Cadariu avea o ieşire publică în care informa opinia publică asupra realizărilor celor nouă luni de mandat şi declara că „începe munca pentru programul HoReCa 2, respectând cadrul temporar Ucraina, mai ales că turismul reprezintă un domeniu strategic al economiei naţionale. Da, cifrele au crescut cu 37% faţă de anul 2021, dar prin măsuri concrete şi eficiente putem să atingem ţinta de 10% din PIB pentru industria de turism. I-am oferit un răgaz suplimentar pentru a vedea, într-un final, vreo urmă de concretizare a tuturor promisiunilor făcute, încă de la preluarea mandatului, reprezentanţilor industriei de turism şi HoReCa, ce-i drept, într-o manieră mult mai abilă şi convingătoare decât predecesorii săi. Cu toată aprecierea pentru deschiderea la dialog şi abilităţile de comunicare ale domnului ministru Cadariu, nu putem, totuşi, să nu avem nicio reacţie când, nouă luni mai târziu, nimic din cele discutate nu a fost pus în practică. Domnul ministru a pornit cu elan, a constituit grupuri de lucru cu reprezentanţi din toate domeniile din subordine, a mers în turnee prin ţară, pentru ca în final să se stingă, lăsând în loc mulţi secretari de stat, fără expertiză în turism, care nu au resursele necesare să finalizeze teme atât de dificile cum sunt cele generate de pandemie, conflictul militar sau criza energetică”, consideră reprezentanţii ANAT.

Reprezentanţii agenţiilor de turism acuză că au fost „duşi cu vorba” în ceea ce priveşte schema de ajutor de stat Horeca2, care avea ca scop compensarea pierderilor cauzate de Covid în 2021, raportat la 2019, până când Cadrul temporar privind ajutoarele de stat acordate în contextul pandemiei de COVID-19 a expirat (30 iunie 2022).

„ANAT a transmis în decembrie 2021 o scrisoare către Ministerul Finanţelor Publice, prin care explica, pe baza datelor INS de la momentul respectiv (octombrie 2021), necesitatea continuării sprijinului pentru redresarea activităţii IMM-urilor din zona de turism şi HoReCa, acestea înregistrând şi în anul 2021 o scădere de circa 57% faţă de anul 2019. Pentru comparaţie, scăderea cifrei de afaceri cumulate a agenţiilor de turism în 2020 faţă de 2019 a fost de 69%, de la 2,335 miliarde de lei în 2019 la 727,5 milioane de lei în 2020. În spiritul unei corecte informări, ne-am fi aşteptat ca ministerul să ne comunice de la bun început că nu sunt bani sau că nu se doreşte realizarea acestei scheme de ajutor, şi nu să aştepte să expire cadrul legal, pentru ca mai apoi să ne spună, din nou, că începe munca pentru HoReCa 2 pe cadrul temporar Ucraina, care dispune de buget sensibil mai mic şi s-ar traduce într-un ajutor de circa 1.000 euro/IMM. Ne abţinem de la alte comentarii cu privire la eficienţa unui astfel de program”, explică agenţiile de turism.

ANAT precizează că a lansat deja, spre dezbatere, Fondul de garantare a zborurilor, pentru a putea asigura recuperarea sumelor achitate pentru bilete, în cazul insolvenţei/falimentului companiei aeriene.

Alte subiecte pe care ANAT le consideră nerezolvate se referă la modificarea OG 2/2018, actul normativ care guvernează activitatea agenţiilor de turism, promovarea incomingului, târgurile de turism, campaniile negative împotriva litoralului românesc, lipsa bugetului de promovare al Romaniei şi Organizaţiile de Management al Destinaţiilor (OMD).

„Concluzionând, îi mulţumim domnului ministru Cadariu pentru bunele intenţii declarate şi, analizând în mod obiectiv impactul activităţii domniei sale, cel puţin asupra agenţiilor de turism, îi solicităm demisia de onoare!”, au conchis reprezentanţii agenţiilor de turism din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

  1. Normal ar fi desființarea acestui minister!…ce să caute statul român într-o piață 100 % privată,?
    Să facă curat la hotelurile lui Hagi, Halep și la mai toate editat din bucale…

  2. Mult mai utilă pentru România ar fi demisia trabucului Goldberg.
    Evident, un vis irealizabil în colonia marginală eșuată. ?

  3. DESFIINȚAȚI MINISTERUL ĂSTA!
    O entitate fără rost.
    …și desființați și adunătura aia de interlopi, hoți și impostori numită pompos „Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din Romînia”, ocupată cu cerșitu’ de la guWern, că au văzut că le merge șmecheria! …de la buget, adică DIN BANII NOSTRI!
    Că e exact ce scria cu 150 de ani în urmă makidonu’ mitic Karagiali: „Pînă cînd să n-avem şi noi faliţii noştri?”.
    Puteți s-o unificați cu „Uniunea Scribălăilor Rrrom’ „, șî cu „Uniunea Zugravilor Rrrom’ „,
    https://www.youtube.com/watch?v=g4P7EYyMzgQ
    că și ăia primesc banii tot așa, PE CERȘIT, fără nici o utilitate în societate! …și pensii, ulterior, la fel…..[Rumburak]

  4. Avem si ministru turismului? Daca nu scriati voi articolul nu stiam.
    Inpartiti ministerul muncii in doua ministere. Unu minusterul pensiilor si asigurarilor sociale us familie si doi ministerul muncii care sa se ocupe cu creerea de locuri de munca adica creerea de fabrici si uzine cum ar fi. Fabrici de incaltaminte, mobila, morarit, lactate, branzeturi, conserve de legume si fructe, peste, carne. Daca ministerul muncii ar face aceste fabrici ale statului in colaborare cu primariile de la sate si orase ar creste nivelul de trai si scaderea somajului. Ministerul sa aibe proiectare de hale, firme de constructii hale, dotare cu utilaje, scoli de calificare muncitori. Da cui ii pasa Ciuca trage cu racheta si atat.

  5. sincer nu inteleg rolul „guvernului”. guvernul este un alt mod de a jongla cu drepturile si libertatile cetatenilor. ca si ministerele. niste organisme de sifonat bani parazitilor si fufelor lor. presedintie si parlament. cum spunea un PRESEDINTE extraordinar, Ronald Reagan: Guvernul nu este soluția la problema noastră; guvernul este problema. (Primul discurs inaugural pe 20 ianuarie 1981)
    https://www.cotidianul.ro/ronald-reagan-despre-guvern-socialism-si-razboi/

  6. Păi schimbarea climatică cam pune punct turismului,. La fel scumpirile vor forța omul ca să-și creeze propria oază de supraviețuire, de trai in care nu-și va mai permite să intrețină o ”horeca”,.un suprmarket,. sau un litoral ca o hazna,.Poate să fie oricare ministru, de ”turistul” nu mai are resurse sau voința de a păpa mizeriile altora și a se coace la 50 de grade pe un șezlong superscump,. nu prea ai ce face..

  7. Romania nu este Franta, Spania, Canada, Grecia care au circa 12% din PIB din turism. In fond, in Ro, acest minister e o sinecura de partid pentru functii si salarii si papa bani grei de la buget. O simpla directie in ministerul culturii ori economiei era de ajuns. Si asa acesti functionari nu au facut nimic bun pentru turism, legi proaste, hotie, coruptie, servicii scumpe si proaste, cu gandaci si plosnite…..

  8. Domeniul horeca are costurile de fabricatie dintre cele mai mici: utilajele si materia prima sunt ieftine fata de alte industrii(minerit, metalurgie, constructii de nave sau aeronave, cai ferate, constructii hidrotehnice etc) si agricultura, consumul de energie este scazut, unele produse nici nu au nevoie de prelucrari(bauturi) sau sunt prelucrate foarte putin(salate), nu cheltuie cine stie ce cu mana de lucru sau cu calificarile. Cand nu (mai) merge merge, pot sa se recalifice, de pilda , pot face cursuri pt IT , sa devina programatori.

  9. Nu am nevoie de un minister sa fac turism toata vara. Cu cortul in spinare si bani foarte putini am vazut locuri pe care fatalaii cu bolizi de lux nu le vor vedea niciodata.
    Nu se compara un rasarit de soare la 2000de metri altitudine pe un munte cu niste tzatze tunate pe litoral.

  10. a crescut pretul la cazare si mancare, nu cei din Horeca au vrut sa recupereze rapid profitul pierdut in pandemie? De ce o camera in Hotel Silva in ’89 era 90-110 lei/noapte cand salariul minim era 2000 lei. Acum e 1524 lei netul minim. In 2019 era 250 lei in sezon si acum in extrasezon 290 lei, ba chiar in unele site-uri prezinta 400 lei/zi? Atunci nu-i mai firesc sa creasca oferta la unii care vin sa-ti sopteasca „nu vreti o camera”? Nu as merge la un particular, dar sigur unii apeleaza pt ca in pretul unei nopti stau doua si mai ramane si de o pizza…

  11. Demisia guvernului ar trebui ceruta. Dupa ei va fi pustiu. In case, in buzunare, in suflete. Dezamagire mai mare decat ciolaciiciuchii astia, nimeni nu ar fi putut face. Prin purgatoriu au trecut tara si poporul. Cautati, oameni buni, si alte partide de votat, caci astia v-au pustiit, v-au furat si v-au saracit. Tupeul lor nu are limite, asa cum minciuna si bataia de joc pare a fi o gluma proasta. Ciolacu s-a uitat la procentul nehotaratilor din sondaje? Sa-i contabilizeze ca votanti la aur si poate se trezeste.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.