Anchetă la vârful Guvernului pentru deplasări cu avioane private

Ministrul de externe leton Krisjanis Karins a anunţat că demisionează din funcţie, în urma deciziei procurorului general de a deschide o anchetă penală cu privire la cheltuielile ocazionate de deplasările sale aeriene, inclusiv cu avioane private, în perioada în care a fost premier.

Decizia a fost luată în urma unei întâlniri cu prim-ministrul Evika Silina.

Demisia lui Karins va intra în vigoare pe data de 10 aprilie, a precizat postul citat.

Data a fost aleasă întrucât pe 11 aprilie este programată o şedinţă a parlamentului, când deputaţii îl vor putea valida pe succesorul lui Karins.

Biroul procurorului general leton a anunţat pe 22 martie că a deschis o anchetă cu privire la deplasările cu avionul ale fostului prim-ministru Krisjanis Karins, suspectând o risipă de fonduri.

Procurorul ‘a luat decizia de a începe urmărirea penală’ pentru a clarifica caracterul zborurilor întreprinse de Karins între 2019 şi 2023, a informat parchetul într-un comunicat.

Scandalul a izbucnit după ce presa a relatat că 612.000 euro din fonduri publice au fost cheltuiţi pe zborurile lui Karins din 2021 până în septembrie 2023. Împreună cu costurile acoperite de Uniunea Europeană, cheltuielile au totalizat 1,36 milioane de euro, conform presei locale.

Legea letonă le impune angajaţilor statului să aleagă serviciile cele mai ieftine, inclusiv în ce priveşte cursele aeriene.

Or, Karins şi delegaţia sa s-ar fi deplasat de cel puţin 18 ori cu curse aeriene fără a respecta acest principiu, astfel încât costurile suplimentare au fost suportate de contribuabilii letoni şi europeni.

Karins se deplasa atunci mai ales în ţări spre care existau zboruri regulate directe de la Riga.

Ancheta Curţii de Conturi a scos la iveală că zborurile fuseseră rezervate fără licitaţiile obligatorii.

Ancheta actuală a fost încredinţată Biroului naţional de luptă împotriva corupţiei.

‘Mă încredinţez anchetei şi capacităţii de a reexamina deciziile luate în epocă de către cancelaria de stat’, responsabilă de deplasările şefului guvernului, a declarat Karins pe 22 martie într-un comunicat.

Krisjanis Karins, născut în Statele Unite, a ocupat postul de prim-ministru între 2019 şi 2023, când a demisionat în urma unei pierderi de sprijin popular după plecarea lui Edgars Rinkevics, pe atunci ministru de externe, ales preşedinte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

5 Comentarii

  1. Normal,avioanele sunt proprietatea unor firme de transport privat,nu sunt ale statului!…
    Acum privind situația de la noi, tovarășul de la Cotroceni merge cu un avion al unei firme unde este acționar!…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.