Andrei Caramitru: Puteți să urlați

În 2023, am ajuns peste Grecia și Ungaria în condițiile în care în 2003 eram considerabil sub aceste țări, afirmă Andrei Caramitru. Situația actuală este „Ceva aproape inimaginabil. Cu toate frânele și prostiile făcute de politicieni“, mai scrie el pe pagina sa de Fb.

Iată postarea:
În 2003, Ungaria era de 2 ori mai bogată decât România (PIB/capita PPP). Grecia era de 3 ori mai bogată.
Era diferența dintre să zicem București, Cluj și Teleorman – părea IMPOSIBIL să îi luăm din urmă.
Și totuși – în 2023 am ajuns PESTE și Grecia și Ungaria. Ceva aproape inimaginabil. Cu toate frânele și prostiile făcute de politicieni .
De aia va zic. Mulți sunt fundamental negativi și depresivi când vorbim despre economie. An de an, în toată perioada asta de boom, 70% zic ca țara merge într-o direcție greșită (însă ei au greșit – an de an). Cine a mizat în ultimii 20 de ani pe o prăbușire a economiei a greșit total.
Eu de asta va zic – dacă nu e război – în 10 ani ajungem la media UE, recuperăm tot decalajul, și PIB se dublează iar. Nu zic doar eu (zic și TOATE băncile de investiții, băncile locale, toți analiștii seriosi). Puteți să urlați ca nu e așa – nu prea contează.
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

33 de Comentarii

 1. Bati campii. Romanii vor emigra masiv si in urmatorii ani. Bugetul hraneste peste 1.000.000 de paraziti plus pensionari speciali,plus pe cei din firmele de paza care au contracte cu statul. Forta de munca din privat este spoliata si pauperizata prin taxele si impozitele inventate de cima rosie si ciuma galbena. Nu autostrazi, nu utilitati, nu reguli de urbanism, nu sisteme de irigatii, paduri nivelate, fabrici de diplome care scot pe banda indivizi ca ministrul agricultuii, etc. Unde vezi tu progres economic?

 2. statistica=o minciună scrisă și vorbită și spusă proștilor de CEI șmecheri ! CÂȚI ROMÂNI (PROCENTUAL VORBIND),CÂȚI COPII ABANDONAȚI,CU ABANDON FAMILIAL,CU NEȘCOLARIZARE,DROGAȚI,HANDICAPAȚI,MANIPULAȚI? PIB-UL STATISTIC O FI CRESCÂND PRINTR-0 ”ȘMENĂREALĂ RAPORTATIVĂ” CE PIB CRESCUT E ACESTA CÂND TREBUIE SĂ TE ÎMPRUMUȚI LUNAR CA SĂ PLĂTEȘTI PENSIILE ȘI TREBUIE SĂ DAI VOUCHERE DE SUPRAVIEȚUIRE LA DOUĂ MILIOANE DE „ROMÂNI CU PIBUL CRESCUT”?

 3. Ce să te miri de la un uSE🌈ici ?Făcut la beție, măRog…🤮

 4. Extremistul asta fanatic pe care il cunoasc oarecum personal, dupa ce m-am polemizat cu el pe FB mai pe vremuri, este un scelerat efectiv dus cu pluta. Nu inteleg de ce Cotidianul a devenit portavocea aextremistilor, pedofililor, satanistilor si in general al unei faune indigerabile de sociopati hardcore. E pentru bani?

 5. Prețurile în România sunt foarte derutante. De multe ori sunt mai mari decât în Occident, în orice caz nu de aproape trei ori mai mici. Deci rămâne cum am stabilit, România are 12 189 dolari pe locuitor (poate ceva mai mult, că are populație reală mai mică), Ungaria are 16 336 și Grecia – 20 288. În Ungaria se consideră prețurile de vreo 2 ori mai mici, cred că în România sunt numai de 1,7 ori mai mici.

 6. PIB-ul cuprinde tot, inclusiv ce produc multinationalele, adica cea mai mare parte. Profitul produs de ele nu ramane in tara, si nici impozite nu prea platesc, ca de, se pricep la „optimizarea fiscala”, unii ii zic pe nume, evaziune. Ca sa nu mai spun si cat a crescut in acelasi interval de timp datoria publica.

 7. statistica=o minciună scrisă și vorbită și spusă proștilor de CEI șmecheri ! CÂȚI ROMÂNI (PROCENTUAL VORBIND),CÂȚI COPII ABANDONAȚI,CU ABANDON FAMILIAL,CU NEȘCOLARIZARE,DROGAȚI,HANDICAPAȚI,MANIPULAȚI? PIB-UL STATISTIC O FI CRESCÂND PRINTR-0 ”ȘMENĂREALĂ RAPORTATIVĂ” CE PIB CRESCUT E ACESTA CÂND TREBUIE SĂ TE ÎMPRUMUȚI LUNAR CA SĂ PLĂTEȘTI PENSIILE ȘI TREBUIE SĂ DAI VOUCHERE DE SUPRAVIEȚUIRE LA DOUĂ MILIOANE DE „ROMÂNI CU PIBUL CRESCUT”? APROPO -PARCĂ DACĂ FACEM O „ANALIZĂ PERTINENTĂ” DATORIA EXTERNĂ A ROMÂNIEI E MAI MĂRIȘOARĂ CA PIB-UL!SAU POATE ,DACĂ ADĂUGĂM LA PIB-L REAL ȘI BANII „CRÂȘTIGAȚI PRIN PROXENETISM INTERNAȚIONAL,VÂNZĂRI DE COPII,DE PĂDURI,DE PĂMÎNT ȘI DACĂ-L ÎMPĂRȚIM LA TOT MAI PUȚINI RĂMAȘI ÎN „GRĂDINA RAIULUI”!!!!

 8. Ce sa faci cu prostii de romani care nu inteleg ca o duc mult mai bine ca vecinii lor!. Chiar, pe bulgari nu i-am intrecut??. Ne este din ce in ce mai bine si nu reusim sa ne dezmeticim. Toate preturile cresc, toate produsele din supermarketuri scad in gramaj dar cresc la pret, preturile la energie sunt printre cele mai mari din Ieuropa iar salariile printre cele mai mici, iar toti analistii economici spun ca situatia economica este cam dezastruoasa. Si totusi unora li se pare ca suntem pe drumul cel bun!. Cred ca omul traieste pe alta lume si mai cred ca ar trebui promovat intr-o functie la Externe pentru a trambitza pe meridianele lumii succesurile inregistrate.

 9. Tăiați “microfonul” drogatului! Dacă acum, după doza injectata bate câmpii nu vreau sa știu ce debitează când e in sevraj!

 10. Amice ești idiot. Din anul 2003 adică în 20 de anii România a cunoscut cea mai devastatoare dezindustrializare din istoria vreunei țări în timp de 20 de ani și a pierdut 25 % din populație!!! Am ajuns să importăm de la mâncare, veselă, îmbrăcăminte, papetărie, hârtie igienică, săpun, produse chimice, electrocasnice, materiale de construcții, armament, muniție , TOT, tot din ce am produs și la ce aveam tradiție până la muncitori străini. Muncitori pentru locurile de muncă ale străinilor nepricopsiți în țările și pripășiți cu sprijinul guvernanților și serviciilor în țara noastră. Chiar că îți vine să urli. Eventual la lună că nu este cine și cui să-i pese.

 11. Nu numai Grecia si Ungaria. In curand vom depasi si Regatul Unit cu tot cu Commonwealth, apoi SUA, China si in cele din urma vom depasi chiar si galaxia Andromeda.
  Totul e sa fie statul dator vandut, aceasta e cheia fericirii.

 12. La „PROSTIE PER CAPITA” sau „PER COPITĂ” , Caramitru stă excelent !

 13. copilul lui tatutu, daca esti muncitor cu salariu minim la o companie straina iar aia sunt miliardari, inseamna ca amandoi sunteti bogati?

 14. Daca prin absurd, vin inapoi cei 5-6 milioane de romani din pribegie, unde e industria romaneasca unde altadata munceau si produceau bunuri pentru tara si profit. INDUSTRIA A FOST DISTRUSA PRIN PROGRAMELE BANCII MONDIALE IMPUSE ROMANIEI SI PRIN COMPLICITATEA TRADAHOTILOR DE TARA. INSTALATII TAIATE DIN UZINE CHIMICE SI MUTATE IN AUSTRIA. INDUSTRIA SIDERURGICA MUTILATA. Cand alungi din tara cea mai puternica generatie a boomului demografic comunist, pregatita si educata pt munca in marile uzine, cum poti afirma ca tara a progresat? Cand ai ramas cu 6 milioane pensionari ce au mai APUCAT sa isi cladeasca o pensie in comunism, dar pe care ii omori in azilele private ale groazei, cum poti afirma ca ai progresat? Cand intretii jandarmi cu pensii speciale pt.a plati mascat o forta de opresiune sociala, cum poti afirma ca ai progresat? Daca tara a fost lasata fara datorii de comunisti, iar ai lui Caramitru au facut datorii de 200 miliarde intre anii pe care ii mentioneazq, unde este programul? Esti bogat pe datorie? Vom pierde si noi bucati din tara asa cum au fost impinsi grecii sa faca? Asta pt a plati „datoria” externa. Unde vede orbul asta progresul acestei tari?

 15. Daca cresterea economica la tine inseamna cresterea nesustinuta de preturi,8nflatie voita fara cresterea euro,ai dreptate!dar nu ai!ai 1,5 milioane de bugetari,6 milioane de pensionari,vreo 4-5 milioane in privat care se subtiaza cu zecile de mii de la o luna la alta!asta ai:tara cu cei mai bogati politicieni si cei mai saraci muncitori!

 16. EXPUNEREA SITUATIUNII
  Mai era UNuu’ care mi- a scris SCURT, ca SI MINTEA-i … 🙂 ca Romania are PIBuu’ pe … 🙂 CAPuu’ DE… 🙂 Roman, cam 15 000 Euro, in Timp CE NOUL TIGRU Economic al ASIEI, VIETNAMul are doar cam 4500 Euro …
  SI IO l-am pleznit ( Cu MAAAARE Placere „Sadistic”a!
  Si MAI SCURT:
  Da’, BAaaa, da’ PIBuu’ Nostru l-au FurLUAT TOTI FOREIGN Zmeckers, care il CARA LA LIBER in
  HOGEACURILE LOR de Hoti si Asasini Economici de Tari FRAIERITE cu Complicitatea “LUMII Naroade care NE CONDUCE”,
  adica de catre Neamuri PROASTE si RELE, DIN Troullas STRAMBE din Cauza de AND Spurcat de Mizeriile lu’ DREACuu’ lipite InDelebil de Elicele lu’ ADNuu’ LOR … 😊
  ajutati de UNii SCURTI la Minti , de AICI, ajunsi NOTORII ca FII de TATI, care au AJUNS, aleatoriu, desigur, la TVR si ne-au declarat “VITEJI”m You !
  Ca „Au INVINS!
  Unuu’ era ASHA de Invingator, ca avea Ocarinele RATACITE, privea aiurea, imaginandu-si CE ar fi putut patzi, DACA… 🙂
  OriCUM, Pulovaruu’Tarcat NE-a „aratat” ca lucreaza … 🙂
  A lucrat de 34 de Ani si ARE de Toate … 😊
  RasPLATA Jertfii Patriotice … 😊
  ASHA-i cu PIBuu’ ASTA …:)
  Catu-i de MARE (LUNG, da’ in Schimb GROS) daca ti-l TAIE the Foreign Zmecker din Radacina in FieCARE An si fuge cu Dansuu’,
  (PIBuu’ … 😊 in TCHOCK, ca Gaina sa NU il IA Alt Zmecker, mai iute de Tchock …) chiar daca ai Ierburi SECRETE si iti creshte IAR, la ANuu’ vine SIiii … 🙂 TZACK!
  De 34 de Ani …

 17. Esti arogant juniorule. Meteahna romanului imbogatit care se crede deasupra tuturor.Tot neam de opinca e romanul, indiferent de bogatia acumulata.

 18. INCHEIERE
  Spre DeOsebire de VIETNAM, unde Partiduu’ si Guvernuu’ au GRIJA Mare de PATRIA lor, LIBERA cu Pretul a Peste CINCI Milioane de MORTI in Razboiul imPUS LOR, de catre STRAINI cu Napalm, Bombe cu Fosfor si Agentul ORANGE …
  CUM au Grija?
  Simplu:
  STATuu’ Vietnamez este CAND DeAsupra, CAND CAPITALISMUU’ DeDesubt , in ”AMBELE” Pozitiuni!
  Caitalismuu’ care LE STIE de Frica LEGII, este fff FERICIT sa IA la Hogeacuu’ din Strainezia LUI, 49 la Suta din PROFIT si plateste Impozituu’ TOT, Catu-I de Lung, da’ Si GROS … 😊IN Vietnam … 🙂
  La NOI, Romanii este “VitzaVersaINVERS” … 😊
  CAND STATuu’ TAMPIT Condus este Dedesubt, CAND CAPITALISMuu’ HOTZ la Liber este DeSUPRA STATului VANDUT la kil in VIU si plateste Impozituu’ ACOLO, la Capitalimsuu’ ACASA.
  Sau plateste Dividente la MitShtock … miiici_miiici ca niste Passarikas de Phorrmicks …
  Adica NE BATE Strainuu’ de 2000 de Euro, da’ NE DA doar 100 de Euro … 😊
  UN Betziv de la o Nunta, povestea Marin Preda ca zicea;
  ‘Il vezi P’Ala!
  Ii DAU O_Suta, da’ Il BAT de Doua …
  Ala, era un DOMN, de Cartier, da’ DOMN …
  PS Nicio Aluzie la MONCHERuu’, la Marin Preda, decedat misterios la Casa de Creatie a Scriitorilor de la Mogosoaia, in MAI 1980.

 19. La resursele ei, România trebuia să fie lângă Austria și Olanda, dar politicienii și influencerii noștri fac economiile tocmai la Edu-Cultură și Cercetare. Budapesta are de la guvern peste un miliard euro pt investiții în parcul cultural.

 20. Caramitru are dreptate. Dar vorbeste din perspecriva unor cifre economice mai mult sau mai putin relative, la pozitia geografica a vorbitorului. Daca vorbitorul este prin Ilfov sau Cluj, are dreptate daca vorbeste din locuri de unde au (pro)venit cei de la proteste, presupunand ca n-au venit „sustinatori” din Bucuresti pentru Simiona cu galeria si Sosoaca cu ai ei, PIB-ul local este facut de marunti afara PIB-ul local este parte din PIB-altor state UE ca muncitori sezonieri prin constructii si agricultura si se intampla sa aiba copii ramasi cu bunici, case sau mici investitii. Adica inca n-au plecat,dar nu e garantat daca acesti copii viitori adulti nu vor pleca definitiv din judetele de bastina sau afara. Ia PIB de unde nu(mai)este peste 5-6ani.
  Vorbeste Isarescu din vinoteca de la tară, s-ar zice ca e asa belsuc, maine il asteapta si pe Regele Ferdinand. Gresit nu mai are cine sa vina in localitati mici, nesemnificative se pleaca nu se vine.
  Nu vin multinationale sau sri-lankezi, cel mult pentru joburi punctuale. Se pleaca oriunde, nu se vine sa ramana. Se vine in Bucuresti dar la 150km de Bucuresti discutabil, la fel si PIB-ul vanturat de institutiile statului.

  Cine – dacă nu e război – în 10 ani ajungem la media UE, cine noi s-a migrat mai rau ca la razboi. In Ucraina sau Siria a fost razboi. In Romania statul este in razboi permanent cu cetatenii prin orice mijloace sa-i conving sa plece, ca nu se mai pleac ca in 1990 se pleaca din alte cauze, multe legate de ce nu face statul cu cele mai mari pensii si pensionari speciale ca fostul judecator Danilet pensionar 48 de ani si karatist, nu s-ar zice ca n-ar fi apt de munca.

 21. Cacaramitru vorbeste din punctul lui de vedere . Inseamna ca statul roman a cotizat destul pentru ONG-uri. De acolo ii da lui astfel de cifre.Macar daca venea Pam Matei , ar fi avut un pic de credibilitate. Dar Rascolnikovul asta ” baiatul lui tata” ……Poate o incinta pe Angie , badita , Bot,& co , cu astfel de ” grafice” . cind ceapa este 8 lei , cartofii 4 lei si fasolea mai scumpa decit carnea …Da pesisorul” asta caCaramitru stie cit e un kil de peste ? ii spun eu : cit un kil si jumatate de ceafa de porc…Alooooo caCaramitru , eu nu tip , constat , Dar tu probabil te hranesti cu alimente urkace si probabil mai activezi si la alte ONG-uri de-ti permiti un ” astfel de nivel de trai” !

 22. Bravo Andrei Caramitru ! Asa este. Duceti-va in Ungaria nu in centrul Budapestei si veti simti ca sunt mai amarasteni ! Si la noi daca mergi in centrul Bucurestiului nu-i deosebire mare fata de occident ……Hai sa fim putin mai increzatori ! Bravo Caramitru…..

 23. Si nu -i numai Ungaria si Grecia ci si Croatia, Letonia( bineinteles si Bulgaria) pe care le-am depasit la indicatorul PIB/loc. iar la anu va fi si Portugalia cu care acum suntem cam la egalitate dar aceasta stagneaza iar noi crestem in continuare. Si sa nu uitam ca este vorba de tari care au fost inaintea Romaniei sute de ani perioada in care au avut acumulari peste acumulari, invatamant, cultura, sanatate de calitate. Noi acum iesim in fata. Da Doamne sa ne tina . Pentru asta ne trebuie liniste nu scandal zilnic. Totusi avem o problema mare : Datoria publica mare, imprumuturi prea mari care trebuiesc platite……..Sa fim increzatori.

 24. @ nicu 20:55
  Da’ dacă mergi în Centrul Budapestei și apoi în Centrul („Vechi”) al Bucureștilor, cum e ?
  măRog…🤣

 25. Numai ‘miticii’ singuri produc acum cat toata Hungaria. Si vorbim doar de jumatate din miticii de pe timpuri. Romanii unguresti sau viceversa (ungurii romanesti) au dat in balbaiala. Scriu fara argumente ca de obicei.

 26. Aș vrea eu să aibă piciul ăsta dreptate! Sătulul nu-l crede pe flămând! S-a lipit și el de usr, dar a luat o plasă și jumătate.

 27. HUNgaria vine de huni? Nu trebuia sa lipeasca eticheta pe frunte, toata lumea stie obarsia acestor migratori.

 28. in numele a ce, sau a cui , bate asta campii..?? aaa, este ” baiatul lu’ tata”..!! atunci, lui tata trebuie sa-i multumesti de halul in care aberezi !de ce? ptr ca toata lumea stie , ca ai fost conceput intrun moment in care ala caruia ii spui ” tata ” era in stare de ebrietatte ..!! ” urmarile nefaste ale alkolului..!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.