ANI cere anchetarea preşedintelui AEP. Reacții

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul General în cazul preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Mituleţu Buică, pe motiv că şi-ar fi angajat nelegal cumnata în funcţia de consilier la cabinetul vicepreşedintelui AEP.

„Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Constantin – Florin Mituleţu Buică a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul penal, întrucât, în exercitarea atribuţiilor de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente a emis, aprobat şi semnat un număr de 9 acte materiale prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru cumnata acestuia, care a fost încadrată la cabinetul vicepreşedintelui Autorităţii Electorale Permanente pe funcţia de consilier”, a anunţat, luni, ANI, într-un comunicat de presă.

În noiembrie 2021, Constantin Mituleţu Buică a fost trimis în judecată pentru comiterea în concurs a trei infracţiuni de abuz în serviciu, într-un dosar în care este acuzat că a făcut presiuni ca doi directori din AEP să părăsească instituţia şi ar fi blocat mai multe posturi din cadrul AEP şi nu a organizat concursuri pentru ocuparea lor.

„Nu am de ce sa demisionez şi nici sa fiu schimbat, pentru ca am respectat legea, cea civilă şi cea penală”, a declarat Constantin Mituleţu Buică, întrebat luni de News.ro, dacă are în plan să demisioneze sau dacă se aşteaptă la o decizie de schimbare din funcţie a coaliţiei de guvernare, în contextul acţiunilor ANI prin care a sesizat Parchetul în cazul său, sub acuzaţia folosirii funcţiei pentru favorizarea cumnatei sale.

Chestionat mai departe despre angajarea cumnatei sale, preşedintele AEP a precizat că aceasta a fost „legală şi morală”.

Referitor la acţiunile ANI, Buică a explicat că este vorba „doar o sesizare cu privire la o suspiciune şi nu o constatare”.

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a anunțat că a depus o solicitare către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor pentru convocarea comisiilor juridice reunite şi demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente.

„Am depus astăzi o solicitare către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor pentru convocarea comisiilor juridice reunite şi demiterea preşedintelui AEP, Constantin Mituleţu Buică, acuzat de ANI că şi-a angajat cumnata în instituţie. Nu am nicio speranţă că îşi va demisia, aşa că începem procedura parlamentară de demitere. Constantin Mituleţu Buică nu este la primul dosar. Este deja trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Tot el are o decizie oficială de plagiat din partea CNATDCU. Incompatibilitate, corupţie şi plagiat. E prea mult. Trebuie să plece”, scrie Ionuţ Moşteanu, pe Facebook.

Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe a afirmat că aşteptările liberalilor în legătură cu acuzaţiile aduse preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Mituleţu-Buică, sunt legate de o reacţie din partea PSD. El a menţionat că această situaţie ar putea fi discutată într-o şedinţă a coaliţiei care va avea loc marţi.

„Noi, liberalii, am fost tot timpul consecvenţi în abordarea acestor cazuri, vom considera că oamenii care sunt acuzaţi pentru situaţii de genul celei de faţă trebuie să corecteze acest lucru părăsind funcţia. România are instituţii abilitate în zona Justiţiei să cerceteze aceste speţe”, a declarat Ionuţ Stroe, luni la Digi 24.

Întrebat dacă aşteaptă demisia şefului AEP, Ionuţ Stroe a răspuns: „Preşedintele AEP şi-a recunoscut public la un post de televiziune conflictul de interese în care s-a găsit.”.

„E absolut normal să existe o anchetă care să-şi urmeze calea legală, indiferent de susţinerea politică pe care o are în coaliţie sau din partea PSD sau cine l-a propus acolo. Justiţia va veni cu un verdict. (…) Lucrul acesta se rezolvă în zona partidului care l-a susţinut pentru această funcţie politică. Mai degrabă, aşteptările noastre sunt legate de o reacţie din partea PSD. Este absolut normal în condiţiile în care recunoşti public un conflict de interese în care te găseşti să laşi justiţia să îşi urmeze calea şi să lămurească acest caz. Poate cel care este acuzat să facă lucrul acesta mult înainte unei decizii în zona justiţiei”, a completat purtătorul de cuvânt al PNL.

De asemenea, la şedinţa de marţi a coaliţiei de guvernare ar putea fi discutată şi situaţia şefului AEP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

8 Comentarii

  1. Romania Educata este foarte Dreapta, morala si ultra-printipiala! Deputatul dat din partid afara (si probabil si din camera ) pentru violenta casnica, nici nu si-a omorat jumatatea, nici macar un ochi bleumarin nu i-a reusit, dar printzipurile noastre sunt de fier,iar morala impecabila !Bravos Natiune ,halal, sa-ti fie ! Zise Nenea Iancu Are, pentru ca Aliatul nostru doreste lupta continua pentru Stat de Drepti in spatele frontului !

  2. Asa ,ca din nou ,Gigi Becali este anchetat si amenintat cu puscaria si cu confiscarea averii ! Atat doar ca Gigi stie el cu cine are de-a face !!! Vorba lui Trahanache Jr Tanar,tanar da’ copt! Motivatie superioara? Da, Rumanistanul nu-si poate permite fundamentalism orthodox in spatele Ukranei eroice si nu va cadea nici in mainile suveranisilor putinisti ! Si uite asa s-a descoperit ca Gigi fiind liberat anticipat din Beciul Domnesc, bagat cu dedicatie pentru cei care sustin familia traditionala , a nesocotit Democratia si vota cu de la sine putere pentru Familia traditionala! Cam greu de gasit aici morala printzipiala, dar Legea-i Lege! Adica, pe intelesul clientelei de oameni de afaceri ai Justitiei Rumanesti din margine de Bucuresti : Udrea, Notarita lui Gazprom , Sase Case, Vergil Industriasul , Nastse 7 case, Taica DIP Popescu cat si multi , multi altii sunt dincolo de Bine si de Rau, deasupra Moralei si a Printzipurilor ! Dracnia continua sa fie pericoloso sporgersi si sa nu va mirati ca Justitia , ANI , DNA si Seku pe stil nou NU l-au uitat ! Mai trebuie apoi gasiti vreo doi-trei badalai cu bijuterii pentru neveste pitite in sertar, primarul de la sectoru’ I gasit cu diamante Swarowsky ( sticla kioara ) care a fraudat alegerile locale, Primarul de Iasi , ala de Baia Mare cu amante multe , etc etc . Ca atare Lupta contra Korapshian si pentru Statu’ de Drepti se considera , pentru moment, incheiata! Slava tie , Doamne, sa mai putem rasufla putin si noi, Democratii din business!

  3. Dupa apariția azi , 9.01.2023, in ,,Capital” a unui articol Intitulat ,,veste cutremurătoare despre Ion Iliescu “ in care se prezintă niste rapoarte aflate pe site- ul CIA , in care se precizează ca termenul de ,,revolutie” nu a fost folosit nicăieri in cuprinsul rapoartelor CIA despre evenimentele din Decembrie 1989 , doar termenul ,,Protest” , s- ar părea ca vom fi martorii la niste ,,mișcări” in cadrul sistemului FSN.Sa fie ,,buseala “ legală a lui Mituletu, șeful Autorității Electorale Permanente” , cel care a primit vizita amabasadorului rus înainte de apariția ,,ca din apa Marii “ a partidului rusofon AUR. Sau stirea pe surse cum ca Ciolan va fi înlocuit in cazul când PSD va prelua,,rotativa” din mai a.c. cu Tov. Grindeanu . Sau ca Bode va fi si el bușit pentru mascarada cu ,,doctoratele” care arunca o lumina negativă asupra României in noul ei rol in peisajul războiului ruso- ucrainean . Tot in ,,Capital” se amintește ca in documentele CIA se precizează ca Tov. Ghe, Oprea fost prim-vice- prim-ministru al guvernului comunist intre anii 1978-89, care a negat inițial existenta unei mișcări populare in Decembrie ‘89 , a revenit alăturându- se FSN , schimbându- si total registrul si a declarat ca Ceaușescu ,,merita sa moara”.

  4. Pentru fapte similare, Dragnea a fost băgat în pușcărie! Asta vrem să vedem și pentru acest mituleț mituitor (că doar nu crede cineva că a ajuns pe funcția aia de bun ce este, și în urma unui concurs de competență…)!

  5. Nimeni nu mai aminteste de Boc, care-si adusese o groaza de neamuri la Bucuresti si le proptise in diverse functii. Nici de basescu si de cretina lui fiica EBA, strecurata si acum la Parlament. Mai mult ca sigur ca escrocul de la Trei Coceni vrea si AEP-ul lui.

  6. Ma gandeam ca e ceva cuserios numarul devoturi pentru plavan, pentru plicsor ban, pentru clotilda, cel de la timisoara, ceva serios care il scuipa din functie direct la pandaimos. Ghinion!

  7. Nu stiu , dar ma intreb , daca d-na respectiva a intrat pe post prin concurs, care este problema ? Ce nu este in regula? Daca nu a intrat prin concurs , atunci dl.Buica are o problema , iar demisia sa din functie nu este suficienta, pentru rezolvarea ei !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.