ANPC. 500 de magazine Mega Image, amendă de peste 5,65 milioane

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat cu 5,65 milioane de lei un număr de 500 de magazine aparţinând lanţului de supermarketuri Mega Image, în urma abaterilor constatate în timpul unor controale derulate începând de la jumătatea lunii august.

„În toate locaţiile verificate, comisarii ANPC au constatat abateri de la respectarea prevederilor legale în vigoare, în domeniu, pentru care au aplicat următoarele sancţiuni: 793 amenzi contravenţionale, în valoare totală de circa 5,65 milioane lei; 152 avertismente; oprire temporară de la comercializare până la remedierea deficienţelor constatate pentru produse în valoare totală de peste 35.000 lei; oprire definitivă de la comercializare a produselor neconforme în valoare circa 1,2 milioane lei; oprire temporară de la prestarea serviciilor, până la remedierea deficienţelor, pentru 31 de magazine; propuneri de încetare a practicii comerciale incorecte, pentru 12 magazine”, se arată într-un comunicat al ANPC, citat de Agerpres.

Printre cele mai frecvent întâlnite abateri s-au numărat neconcordanţe între preţul produsului la raft şi preţul acestuia la casa de marcat, inducerea în eroare a consumatorilor, nefiind precizate pe eticheta de la raft ingredientele exacte conţinute, nerespectarea regimului promoţiilor (comercializarea produselor ambalate multipack, fără a exista la vânzare produsul, pentru a se verifica preţul singular, neafişarea datei de început a promoţiei, lipsa informaţiilor cu privire la perioada de desfăşurare a promoţiilor), diferenţe între cantitatea netă marcată pe ambalaj şi cea reală a produsului, comercializarea unor produse cu termenul de valabilitate/data de minimă durabilitate expirat/expirată sau data-limită de consum/data durabilităţii minimale depăşită.

Totodată, au fost constatate şi alte nereguli precum nerespectarea condiţiilor de depozitare, păstrare şi expunere la comercializare, schimbarea stării termice iniţiale a produselor, comercializarea unor produse alimentare care prezentau semne organoleptice de alterare şi comercializarea unor produse alimentare cu miros şi gust urât sau pete de mucegai.

„Supravegherea activităţii marilor retaileri este o prioritate pentru Autoritatea noastră. Lanţurile foarte mari de magazine au un impact social major. Din acest motiv, suntem obligaţi să analizăm permanent de la calitatea legumelor şi fructelor, până la condiţiile de comercializare, inclusiv diferenţele de preţ ale produselor de la raft, la casa de marcat. Vrem, în felul acesta, să transmitem un mesaj ferm legat de tot ceea ce înseamnă drepturile consumatorilor. Din păcate, pare că nu reuşim să ne facem înţeleşi şi, permanent, sunt invocate abuzurile Autorităţii noastre când, de fapt, îşi doresc să mascheze realitatea. La ei acasă se poate să le respecte, la noi pare că nu”, a declarat Horia Constantinescu, preşedinte ANPC.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

4 Comentarii

 1. CAM tardiv !

  Au FURAT prin Escrocherii la Calitate, Pret, Igiena de Satra, Mariri de Pret, Incitarea Scalvilor mandri ca sunt la MEGA, sa FURE pe fata prin PRETURI Hoatze a Casa de marcat, mai mari decat cele afisat la Raft, mintindu-te in fatza, etc. etc.

  CE Progres caitalist ne invata MEGA pe Noi, Romanii cand iau Laptele de la Producator, il strica CRIMINAL cu Conservanti si Zahr in Prostie si il vand cu de pATRUOri pretul ?

  CE Amenzi ?
  AFARA !

  Au furat destul !

  Cu Boierii de Stile NOU, Romani, se mai poate face Ceva, numai sa SE VREA sa se dea Drumuu’ la FRICA de Lege !

  Cu Liftele alde MEGA este imposibilca, zbiara ca din Gura de Piton de Florida sau din Vigilentzle de LGBTQ-uisti … 🙂 Alde UE !

  AFARA cu VOI, Hotzilor, FXXX-VA Yours Mothers IN TOATE !

 2. Praf in ochii cetățenilor/prostimii. MARE amendă,adică bani de țigari sau nici atăt pt.cei amendați. Părerea mea

 3. Ce se intampla ? E un miracol! Eu stiam ca ANPC isi INTENSIFICA activitatea, dupa propriile spuse, de paste , de craciun si de anul nou! In rest se munceste pe ruptelea , desigur, dar cu activitatea neintensificata , adica la relanti!

 4. da……iti plateste 100 lei si te da in judecata ..si dai tu stat roman despagubiri…………VOI CHIAR MAI CRTEDETI CA DA STATUL ROMAN AMENZI LA STRAINI…….NICIODATA…..DACA EREA ROMAN II LUA MAGAZINUL SI TOATA FAMILIA CU CATEL SI PURCEL…..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.