ANRE: Am simplificat conţinutul minim al tuturor facturilor de gaze

Noile reglementări elaborate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) sporesc drepturile clienţilor finali şi simplifică informaţiile din factura de gaze naturale, susține instituţia.

„În cadrul şedinţei Comitetului de reglementare din data de 16.03.2023 am aprobat Ordinul nr. 14/2023 pentru modificarea şi completarea unor Ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei şi de abrogare a Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr 96/2015 pentru aprobarea Regulamentului privind activitatea de informare a clienţilor finali de energie electrică şi gaze naturale, cu modificările şi completările ulterioare, care aduce îmbunătăţiri cadrului de reglementare pentru desfăşurarea activităţii de furnizare a gazelor naturale la locurile de consum ale clienţilor finali”, se menţionează într-un comunicat de presă.

Ca urmare a noilor prevederi aprobate, au fost detaliate informaţiile minime pe care trebuie să le cuprindă o ofertă-tip de furnizare a gazelor naturale şi un contract de furnizare a gazelor naturale, inclusiv detalierea componentelor preţului final, şi am simplificat conţinutul minim al tuturor facturilor de gaze naturale, fiind prevăzute informaţiile obligatorii a fi incluse de către furnizor în acestea.

Astfel, pentru a asigura o mai bună înţelegere de către clientul final a facturii de gaze naturale, conţinutul acesteia a fost structurat astfel încât clientul final să înţeleagă foarte uşor care este consumul facturat şi cât trebuie să plătească pentru acesta.

Potrivit sursei citate, conţinutul facturii a fost simplificat, aceasta cuprinzând pe prima pagină următoarele informaţii prioritare: datele de identificare şi de contact ale furnizorului şi ale clientului final, data de încetare a contractului, dacă contractul este încheiat pe perioadă determinată, numărul şi data emiterii facturii, data de începere şi de sfârşit a perioadei de facturare, consumul de gaze naturale facturat, termenul scadent de plată, obligaţiile de plată neachitate, dacă este cazul, precum şi valoarea totală de plată cu TVA.

„Detaliile cu privire la factură, inclusiv defalcarea componentelor din care este format preţul final facturat de către furnizor clientului final, vor fi trecute pe a doua pagină, iar anexele la factură vor cuprinde o serie de informaţii adiţionale care nu se referă la facturare, dar care îi pot fi utile clientului final pe parcursul derulării contractului de furnizare a gazelor naturale şi informaţii privind facturarea care îi oferă periodic o perspectivă cuprinzătoare asupra consumului efectiv realizat şi a costului actual cu gazele naturale, astfel încât să aibă posibilitatea de a-şi ajusta propriul consum”, se mai spune în comunicat.

Totodată, pentru a veni în sprijinul clienţilor finali, în cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta are obligaţia să eşaloneze la plată sumele datorate de către client, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura, fără a percepe penalităţi.

„Nu în ultimul rând, am introdus prevederi referitoare la măsurile suplimentare de protecţie şi pentru clienţii vulnerabili, prin acordarea unei facilităţi privind eşalonarea la plată a facturii, la cerere, pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi. Şi tot ca o măsură suplimentară de protecţie a clienţilor finali, am detaliat modalităţile de soluţionare de către furnizor a plângerilor clientului final privind facturarea, acesta nefiind obligat să achite factura pentru care a înaintat o plângere furnizorului până la soluţionarea plângerii”, se mai precizează în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

  1. 96 lei/MWh ianuarie 2021
    6.593 lei/MWh august 2022
    De 68 de ori mai mult în 18 luni.
    E vorba de preț facturat unui consummator in FUI fără accize și TVA, gaze naturale.

  2. Ati simplificat olae, eu stiu doar atat, ca pe contoar citesc nr. de mc pe care ii inmultesc cu 4 si aflu valoarea finala a facturii, ma doare la basca de ce povestile din interiorul facturii atata timp cat pe mine ma intereseaza pretul final pentru care scot bani din buzunar!!!

  3. Asta inseamna ca iar se vor scumpi gazele……[Rumburak]

  4. Asta era problema, ca facturile erau greu de inteles, sau greu de platit?

  5. @goguta , pretul gazului plafonat = 0.31 lei/kwh
    Pcs = 10.5 ( putere calorica superioara )
    1m3 gaz = 0.31 x 10.5 = 3.255 lei
    Nu trebuie sa inmultesti cu 4 , ci cu 3.255

  6. Luk! Bingo! Am exagerat putin, dar 3,255 mc ti se pare un pret corect??? Cand pretul international al gazelor scade noi platim la fel. O protectie adevarata trebuia sa aiba o plafonare functie de acest pret!!! Dar cun statul castige 0,52 bani din TVA ii convine deaia raporteaza cei de la gaze profituri record!! La patrol de exemplu pretul a scazut la valorile de acum 1 an si pretul carburantilor tot ridicat e, apropo de ce spunea un istet pe aici ca acest pret e dictat de bursa!!!

  7. si inca ceva, cine stabileste puterea calorica? si mai ales cum o poti verifica, mai ales acum cand nu mai luam gaz de la rusi? la pretul kwh, cateva zecimale au o influenta semnificativa la un consum de 300 mc luna?? desigur inainte facturau la mc si bagau aer, au se folosesc de PCS totusi noi vedem culoarea flacarii la aragaz dar PCS este acelasi!!!

  8. „inainte facturau la mc si bagau aer”

    Daca bagau aer, nu mai apucai sa postezi !

  9. Prețul facturat este cel de achiziție din perioada facturate. Acesta pana în prezent nu a depășit valoarea prețului plafonat.
    Totuși facturarea la preț de kwh, este hilara atâta timp cat unitatea de Masura contorizata și raportata lunar este în metri cubi.
    Faptul ca în trecut „băgau aer” pe circuit nu ii împiedică nici acum sa o facă..
    Consider facturarea la Kwh o mare brambureala.

  10. ANRE ,prea mult te zbuciumi pentru consumatori,consumi prea multa energie!Noi apreciem efortul tau,in lupta pentru drepturile consumatorilor,meriti sa fii renumerat cu mii de euro/luna. As dorii sa fie mai multa transparenta ,cine sunt tredarii,cu nume si prenume,cu cat cumpara ,cu cat vand,energia[electrica si gazul] si pretul la care este facturat gazul,energia electrica,pentru guvernanti,inclusiv lui Virgil Popescu. Eu cred ca ei au ,,stiut sa negocieze,, si au alt pret.[ in contracte apare un articol,in care este stipulat ,,pret negiociat,, -unde pentru muritori este trecuta bara] Iar pretul cu FUI cu ne-Fui ,ar trebui sa fie la fel pentru ca nu suntem la piata sa cumparam rosii.Cand creste pretul la bursa creste si la noi,[este o justicare],cand scade la bursa ,mutenie totala si la ANRE si la presa. Pentru multinationale ,ce pret este facturat[magazine,firme etc]? ANRE,fa-te ca muncesti pentru noi!

  11. drove, explicatia e simpla, cand bagau aer si facturau la mc furau ilegal, la facturarea pe kwh cu PCS platim aerul legal!!! cat despre negocierile lui popoescu au fost cam asa: cand s-a recomndat si a spus cine este precis i-au dat gaz aproape gratis, cam cu dadeau bancile imprumuturile fara acoperire cu diferenta ca astea din urma dadeau faliment, la gaze insa suportam noi pretul marit ca sa compenseze „negocierile” smecherilor care ne conduc!!

  12. Asta e boala luata din vest. Din 6 in 6 luni in America se schimba facturile si titlul este: „Noua factura care poate fi citita mai usor”. De cand e America si de cate ori au simplificat facturile ar trebui sa fie doar patru cuvinte: Telefon, Joe Doe, 45$. In schimb e o lista lunga de taxe pe doua pagini si iti ia 10 minute sa intelegi daca e telefonul fix, celularul, internetul, sau cablul prntru ca toate au denumiri de marketing gen „Gold package connection” etc etc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.