Anticipatele, sperietoare pentru moțiunea de cenzură a PSD

Există o singură justificare raţională a alegerilor anticipate: ca ele să schimbe actualul raport dintre partidele parlamentare, în care PNL şi asociaţii să aibă o majoritate confortabilă. În rest, numai vorbărie goală, în spatele căreia liderii partidelor afişează siguranţa că încrederea oamenilor în formaţiunile pe care le conduc este în creştere.

În realitate, nimeni nu vrea alegeri anticipate, unul dintre motive fiind că este aproape imposibil să se ajungă la ele fără o majoritate parlamentară care să le susţină. Or, asta înseamnă ca parlamentarii să dea vrabia din mînă pe cioara de pe gard, adică să renunţe la acest mandat, fără să fie siguri că vor mai obţine unul după anticipate.

Furaţi de sondaje, PNL crede că alegerile anticipate îi vor asigura guvernarea şi o majoritate confortabilă în Parlament, numai că sondajele de la noi nu au fost niciodată un barometru real, mai ales în ultimii ani, cînd ele au devenit o afacere după principiul „cine plăteşte, creşte în sondaje”. La urne, nimeni nu ştie dacă scorul dintr-un sondaj va fi acelaşi, iar acum, la guvernare fiind, este imposibil ca liderii PNL să nu-şi dea seama că atitudinea lor faţă de pensii şi salarii le poate oferi surprize de proporţii, mai ales într-o campanie în care trebuie să se confrunte cu un PSD care ar putea dintr-o dată să reînvie.

Nici cei de la USR nu sînt prea încîntaţi de anticipate. Ei au obţinut un scor teribil la europarlamentare, dar la prezidenţiale s-au dezumflat, ceea ce arată că trand-ul de creştere s-a încheiat. La asta se adaugă şi faptul că reala creştere a PNL din ultimul timp vine şi din faptul că procente importante de la USR au trecut în dreptul PNL. Practic, rolul USR este mai important acum, cu un guvern PNL minoritar, obligat să ţină cont de USR, fără de care ar avea toate şansele să reintre în Opoziţie la prima moţiune de cenzură. Aşa apare întrebarea: „Cine ştie ce s-ar întîmpla după anticipate?”

Cît priveşte celelalte partide, ALDE, ProRomânia, UDMR şi PMP, anticipatele ar putea să-i lase în afara parlamentului, căci scorurile lor sînt mai apropiate de pragul minim decît de locurile care dau speranţe de guvernare. Acestea au nevoie de timp pentru a-şi maximiza şansele în alegeri, iar nişte anticipate acum nu numai că taie din acest timp necesar, dar mută centrul atenţiei la bătălia dintre PNL şi PSD, lăsînd în umbră micile formaţiuni.

Dacă vă mai amintiţi, Traian Băsescu a vrut să facă astfel de alegeri anticipate în 2005, cînd, simţindu-se pe val, i-a cerut lui Călin Popescu Tăriceanu, prim-ministrul de la acea vreme, să-şi dea demisia, numai că, după o noapte de meditaţii şi consultări, Tăriceanu şi-a dat seama că i se întinde o cursă şi l-a lăsat pe Băsescu cu ochii în soare. În zadar a încercat Traian Băsescu să facă un PLD, care s-a înfrăţit apoi cu PD, formînd acel PDL ce părea puternic, căci anul 2012 a venit ca un tsunami, obligîndu-i pe pedelişti chiar să-şi schimbe numele în acel ARD pentru a nu fi recunoscuţi.

Dincolo de aceste observaţii, mai este şi cadrul legislativ al alegerilor anticipate, unul care, mai degrabă, le face imposibile. Opinia publică este pur şi simplu prostită cînd i se spune că alegerile anticipate sînt posibile doar pentru că există varianta SF ca şi PSD să fie de acord să piardă actuala majoritate parlamentară pentru a oferi-o PNL.

Ce presupune organizarea unor anticipate? În primul rînd, să cadă actualul Guvern, fie prin moţiune, fie prin demisie. Apoi, căderea succesivă a două guverne în timp de 60 de zile. Şi, dacă este votat primul guvern de o majoritate care nu vrea anticipate? Sau, dacă al doilea guvern trece cu ajutorul aceleiaşi majorităţi?

Unii spun că Iohannis ar putea să-l desemneze tot pe Ludovic Orban şi în primul, dar şi în al doilea guvern. Numai că, iată ce spune Augustin Zegrean, fostul preşedinte al CCR: „Președintele poate să facă aceeași propunere și a doua oară, dar, dacă și a doua oară pică aceeași propunere, nu poate trece la dizolvarea Parlamentului. Nu se declanșează procedura de dizolvare a Parlamentului. Din cum este redactată Constituția, rezultă clar că trebuie să fie o altă propunere, acolo se vorbește de două propuneri succesive. Or, două propuneri succesive nu presupun că este vorba de aceeași persoană. Să fie limpede! Poate să îl propună de câte ori dorește și poate să pice de 5 ori, dar asta nu declanșează procedura alegerilor anticipate. Ca să ajungem la alegerile anticipate, trebuie să fie două propuneri diferite!

Riscă Iohannis să fie acuzat că încalcă Constituţia, adică să avem, în locul unor alegeri anticipate parlamentare, o suspendare a Preşedintelui şi chiar anticipate la Prezidenţiale?

În aceste condiţii, apare, desigur, întrebarea: de ce se vorbeşte atunci aşa de mult despre anticipate?

Nouă ni se pare că răspunsul este simplu: pentru că PNL şi Klaus Iohannis se tem că, la prima moţiune de cenzură, deja anunţată de liderii PSD, în actuala situaţie din Parlament, ar putea pierde şi guvernarea, dar şi trand-ul crescător din sondaje! Şi, atunci, contracarează cu această strategie: „Vrem anticipate!”, sperînd ca PSD să se sperie şi să nu mai introducă moţiunea. O strategie cam simpluţă, dar despre care se vorbeşte îngrozitor de mult şi fără rost.

Să fie clar: fără PSD şi ALDE nu se poate ajunge la alegeri anticipate! Decît dacă aceste partide acceptă să se sinucidă! Ei, ce să-ţi spun? Vrabia Mihai Viteazu’!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ion Spânu 1818 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Daca nici rezultatul europarlamentarelor, nici rezultattul referendumului, nici rezultatul alegerilor prezidentiale nu reprezinta un barometru electoral, atunci …..no comment.

    • La toate „alegerile” de care vorbesti, voturile au fost numarate cu „precizie germana si tehnica americana” cum zice un vechi banc dinainte de 1989.

  2. Prea mulți la ‘măcelărie’, PNL-ul (la indicația ‘ mult stimatului și iubitului…) speră la obținerea unui scor cu 4 în față pentru a nu mai împărți ciozvârta cu prea mulți, deși, realitstea a arătat electoratului austeritatea care va fi impusă în contextul dat. Nota bene : PNL-ul a debutat cu ‘stângul’ (‘respectăm legea’, dar, ‘înghetăm, prorogăm’ prin părțile esențiale pentru noi) în ciuda caselor de sondaj pendente care le spune ceea ce vor să audă.

  3. Sa aiba majoritate confortabila ca sa CE ? Nu au venit cu niciun program credibil, nu au facut nimic serios pana acum, de doua luni ravasesc economia si terorizeaza oamenii cu problema salariilor si pensiilor si dupa toate acstea vor sa fie crezuti pe cuvant. Siktir !
    Sunt mai rai decat PSD-istii si infinit mai iresponsabili ! Daca au avut majoritatea necesara ca sa-si impuna „Guvernul Lui” ar trebui sa fie in stare sa si guverneze. Desigur daca ar avea putin bun simt si ar mai veni si pe la serviciu dar ei sunt prea ocupati cu smenurile mpersonale. In esenta au Puterea dar nu le ajunge ! Sica-Mandolina, Raluca-Salteluta, Catu-Selfie et comp inspirati de Marele Carmaci vor Toata Puterea si ca orice opozitie reala sa dispara.

  4. Sunt barometrul prostiei si al puterii serviciilor intr-o societate atomizata si antagonizata. Liberalii au Presedintele, au Guvernul, legifereaza ce si cum vor muschii lor dar tot nu le ajunge ! Vor totul….

  5. Ionanis si PDNL vor puterea totala pentru a putea dirija toata cresterea PIB catre multinationale prin anularea cresterilor de salarii si pensii pentru majoritatea romanilor, dar nu si pentru securisti si magistrati .
    Vor sa modifice si Constitutia, astfel incit sa-i dea iOnanisului puteri depline, inclusiv cea de a hotari independenta Transilvaniei de Romania.

  6. Totul este „opera” izvorata din putul adanc al gandirii agentului securist aflat in misiune, caruia, uneori, i se spune si Werner. De ce? Foarte simplu! Pentru ca are nevoie de TOATA puterea pentru a-si indeplini misiunea. In primul rand, scapa de un Parlament care i-ar putea pune bete-n roate la „promulgarea” unor legi care sunt clar impotriva romanilor, in al doilea rand, scapa de perspectiva suspendarii „de indata”, atunci cand (a dovedit-o in nenumarate randuri), transforma Constitutia Romaniei in hartie igienica! Nu va este clar? Atunci, de ce oare, durata mandatului prezidential a fost modificata de la patru, la cinci ani? Tocmai pentru a se reduce riscul ca toate fraiele puterii sa fie concentrate intr-o singura mana! Asta vrea „fuhrerul” (lb. germana=conducator) nostru. Dupa „guvernul meu”, ar urma si „primarii mei”, apoi cireasa de pe tort „Parlamentul meu”! In conditiile astea, va rog sa-mi spuneti cine si cum ar putea sa-l opreasca sa faca tot ce ii trece prin cap?? „Poporul” roman? Hai sa fim seriosi!!

  7. Pentru cei care nu sunt de acord cu mine, le voi spune de ce sunt atat de transant atunci cand judec asemenea „intamplari” politice. Similitudinea evenimentelor actuale cu cele din perioada domniei lui Carol al II-lea este prea evidenta, iar asta ma pune serios pe ganduri! Atunci, ca si acum, partidele politice au fost inlocuite de „partidul lui” (al „renasterii nationale”, PNL-ul de astazi) , Parlamentul a fost suspendat (azi se incearca aservirea lui), Constitutia a fost inlocuita de „Constitutia lui” (astazi este, practic, aruncata la gunoi, judecand dupa incalcarile ei, grosolane si repetate). Rezultatul „domniei” acestui descreierat? Perderea Transilvaniei de NV, a Basarabiei si Bucovinei, a 1/3 din populatie, ascensiunea politicii de forta a legionarilor si toate nenorocirile si sacrificiile care au urmat dupa aceea!

  8. pnl chiar vrea anticipate pentru ca stie ca raminerea la putere pina in noiembrie inseamna pierderea alegerilor. problema este bugetul si decidentul pe buget, controlul structurilor teritoariale prin bugete, imprumturi la fonduri finnaciare, decizii economice favorabile pentru diversi, controlul presedintelui asupra actului de conducere efectiva. miza guvernarii este importanta si este dorita din anumite perspective, pentru putere si control. miza guvernarii nu va fi mai binele societatii pentru ca societatea este numai un instrument care produce beneficii pentru un numar restrins de persoane. in nici un caz nu putem vorbi despre democratie si interes social. ce a facut pnl in 2 luni, iar paralela lui catu cu grecia, niciodata explicata cu date dar buna de sperietoare pentru fraierii care pun botul si care ii demasca aura de incompetenta, este un film cu prosti.

  9. @grig: tiraspolene, Romania a pierdut teritoriile datorita rusilor care le-au furat si ocupat,a pactului Ribbentrop-Molotov, nu a lui Carol al-II-lea. Daca aliatii vostri romani din ciuma rosie sunt analfabeti nu inseamna ca restul romanilor nu cunosc istoria si nu rad de voi vazand manipularile voastre tampite. E de vina Carol al-II-lea si pentru pierderile teritoriale ale Poloniei si pentru ruperea Germaniei in doua, molusca tiraspoleana?!! PNL-ul este partidul care a facut Romania Mare, cu Bratianu negociind dur la Paris pentru interesul tarii, PCR-ul din care se trage PSD-ul este partidul care a adus dictatura in Romania, bolsevicule! Carol al-II-lea a scos Romania din criza economica, a redus impozitele, a incurajat afacerile, domnia sa a fost una a bunastarii economice, mureau de ciuda bolsevicii de la est condusi de Stalin care faceau foamea si le furau ucrainenilor granele condamnandu-i la moarte prin Holodomor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.