Antonio Guterres: Gaza – Un cimitir pentru copii

„Enclava Gaza a devenit un cimitir pentru copii”. Declarația care aparține Secretarului General al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, dezvăluie unul dintre cele mai sfâșietoare aspecte ale încălcării drepturilor omului pe care Israelul continuă să le îndeplinească.
Forțele israeliene nu numai că nu opresc bombardamentul, dar îl măresc până la proporții uriașe. Există deja opt țări care le clasifică drept genocid. Prima dintre ele a fost Bolivia. Tel Aviv a cerut din nou demisia lui Guterres.
Premierul Benjamin Netanyahu ignoră demonstrațiile de sprijin pentru poporul palestinian din Gaza. După ce a câștigat acest război, spune el, „ne vom ocupa de controlul enclavei pe termen nelimitat”.
Pentru prima dată în istoria ONU, toate agențiile ONU, fără excepție, au numit bombardamentele, în special cele care au afectat școlile și spitalele, inacceptabile.
Israelul bombardează Gaza pe uscat, pe mare și pe aer. Victimele depășesc 10.000, dintre care o treime sunt copii.
Israelul are dreptul să se apere, nimeni nu îl neagă, dar să nu facă acest lucru într-un mod atât de disproporționat care a semănat ura în populaţiile arabe. O ură care va dura mult timp să se risipească, deși s-ar putea să nu dispară niciodată.
Președintele american Joe Biden a cerut din nou o „pauză umanitară” într-un nou apel către Netanyahu duminică. Netanyahu a refuzat din nou. Statul ebraic își ignoră marele aliat. El va continua să facă asta, spune el, până când ostaticii vor fi recuperați.
Biden își arată slăbiciunea până la o astfel de limită încât să poată plăti pentru asta la alegerile prezidențiale de anul viitor. Faptul că toate universitățile americane au ieșit în stradă pentru a-i sprijini pe palestinieni ne amintește de marile demonstrații universitare împotriva războiului din Vietnam din 1971. „Războiul trebuie să se oprească; „Au fost deja 30 de zile de bombardamente sângeroase”, au subliniat cele 18 organizații ONU într-o declarație comună.
Între timp, ajutoarele umanitare sosesc în Gaza cu țârâita. Israelul menține o întrerupere totală de apă, electricitate și combustibil în nordul enclavei. În sud, este mai puțin restrictiv. Se confirmă, de asemenea, că în unele spitale din capitala Gaza, au murit pruncii din incubatoare iar alți copii răniți grav au decedat pentru că generatoarele nu funcționează din lipsă de combustibil.
Israelul beneficiază, însă, de sprijinul nelimitat al rețelei conservatoare de televiziune „Fox News”, deținută de grupul evreiesc Murdoch. Rețeaua difuzează doar conferințele de presă, la Tel Aviv, ale purtătorului de cuvânt al Tsahal (forței de apărare) și, în foarte rare ocazii, a prezentat imagini cu distrugerea capitalei Gaza. Comentatorii săi din prime time se concentrează pe problema ostaticilor și ignoră complet problema morții civililor palestinieni.
La fel de surprinzătoare este tăcerea păstrată de vicepreședintele Kamala Harris, cunoscută pentru sprijinul său pentru Palestina. 126 de membri democrați ai Congresului au trimis o scrisoare președintelui Biden, susținând ajutorul umanitar pentru poporul palestinian și îndemnându-l să ia toate măsurile posibile pentru a asigura siguranța civililor și necombatanților din Fâșia Gaza.
„Suntem recunoscători, de asemenea, pentru declarațiile dumneavoastră clare cu privire la importanța fundamentală a asigurării faptului că nevoile umanitare ale populației civile din Gaza sunt îndeplinite și că sunt luate toate măsurile posibile pentru a asigura siguranța civililor și necombatanților de pe Fâșie”, au scris membrii.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

 1. Antonio Guterres trebuie sa fie in Gaza, sa apere si sa dea declaratii incendiare ,pentru ca nu a auzit de ostaticii israelieni luati de Hamas sau e surd

 2. Viata unui evreu conteaza, perfect de acord(a fiecarui OM conteaza!): „Israelul are dreptul să se apere, nimeni nu îl neagă, dar să nu facă acest lucru într-un mod atât de disproporționat care a semănat ura în populaţiile arabe. O ură care va dura mult timp să se risipească, deși s-ar putea să nu dispară niciodată.”
  Viata palestinienilor care mor zilnic cu miile NU conteaza…ca Israelul NU RECUNOASTE Decizia ONU din 1948 care a statuat formarea Israelului si a PALESTINEI, nu spune nimeni…solutia din acea Decizie ONU cu 2 STATE, Israel si Palestina, singura care ar putea aduce PACEA in zona NU e nici macar amintita!
  Israelul NU vrea sa auda iar marile puteri ii canta in strune!
  Liderii SUA nu sunt interesati de numarul mortilor si de distrugerile din Gaza…

  Asta va anula orice speranta de PACE in zona, multa vreme de-acum incolo vor plati israelienii zeci de ani pentru aceste morti nevinovate….
  Si nu numai israelienii, islamistii se vor razbuna oriunde vor putea, in SUA, in Europa…
  Mai vedem…

 3. in romania sint 44 la suta analfabeti functionali care au ales politicienii nostri in parlament care vorbeste de drepturile omului si condasmna pe putin dar sprijina israelul…pt ca (editat) platesc bine …intrebati-l pe alde radu tudor de la (editat)…(editat)conduc romania si america …rumanii doar pt ca de moment au ce minca sau au o viata normala pt ca ciolacu imprumuta in numele lor si au impresia ca sint ca america cu drepturile omului in nato in ue …si merg in strainatate…cred ca asa va fi intotdeauna…e stringe latul pe zi ce trece …lasitatea si prostia va fi platitia cu virf si indesat…criminalii conduc romania …..

 4. O asemenea declaratie monstruoasa nu putea veni din alta parte decat de la UN ILEGAL BOLSEVIC COMINTERNIST, Guterres, care dupa o prima iesire ticaloasa in spatiul public international a batut in retragere, in final cu un nou elan recidivand in mod monstruos!
  Acest monstru piticoate goale in loc sa-si dea DEMISIA si sa se intoarca in tara unde a fost legendat da lectii de „umanitarism”, stiut fiind ca Hamas a ASASINAT COPII si ADULTI PALESTINIENI peste UNA MIE in SPITALUL pe care l-au bombardat, dar si in restul locatiilor unde au folosit SCUTURI UMANE, impiedicand migratia spre sudul Fasiei Gaza!!! Monstrul Guterrez POARTA VINA pt. toate CRIMELE COMINTERN cu CARACTER DE GENOCID comise din SEPTEMBRIE 2019 cand China BOLSEVICA a declansat PRIMUL ACT al celui de-al TREILEA MACEL BOLSEVIC MONDIAL care nu era posibil fara BESTIALITATEA de A BLOCA Planeta si CONDAMNA LA MOARTE MILIOANE DE OAMENI si continuand cu 22 februarie 2022 prin NEINTERVENTIA FERMA contra AGRESIUNII GENOCIDARE a URSS-Rasputin, in 7 octombrie PRIVIND PASIV la BARBARIA Organizatiei TERORISTE sovieto-persane Hamas!!! Reiterez, piticotul Guterrez, bolsevic sub acoperire, TREBUIA SA TRIMITA TRUPE ONU de MENTINERE A PACII atat in STATUL SUVERAN Ucraina, cat si in Fasia Gaza incepand cu 8 octombrie, cel mai tarziu INAINTEA OFENSIVEI ISRAELITE!!!

 5. Guterres are dreptate. Originea umila nu ii intuneca judecata. Cand iti mor copiii, iti moare viitorul.
  Nu intelegi pana nu mergi in papucii acelora a caror vina e ca s-au nascut.

 6. Israelul este un stat agresiv in dauna vecinilor . In zona trebuie sa existe doua state , unul israelian si celalalt palestinian.Palestinienii nu sunt de azi , de ieri acolo . Au dreptul sa-si apere pamantul lor impotriva agresorului ocupant.Si nu o zic eu , Ghita Papuc , ci altii , cu multa greutate. Belgia a zis raspicat care e solutia si condamna atat Hamas , cat si Israelul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.