Antony Blinken, din nou la Chișinău

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, se află astăzi la Chișinău. Vizita sa reprezintă un moment important în confirmarea angajamentului SUA față de suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova, precum și față de aspirațiile noastre europene, consideră politicianul Vlad Filat care scrie pe pagina sa de FB:

„Sper că în discuțiile cu președinta Maia Sandu se vor aborda și problemele invocate în Raportul Departamentului de Stat pentru anul 2023 privind drepturile omului, în Republica Moldova, care evidențiază probleme persistente inclusiv:
– Probleme grave ce țin de independența sistemului judiciar;
– Corupție endemică;
– Condiții de detenție dure și periculoase pentru viață;
– Rapoarte credibile despre tortură, tratamente crude și inumane din partea autorităților;
– Violența extinsă bazată pe gen, inclusiv violență domestică, violență a partenerului intim și violență sexuală;
– Infracțiuni care implică violență sau amenințări cu violența împotriva romilor;
– Infracțiuni care vizează persoanele cu dizabilități prin violență sau amenințări cu violența“

Maia Sandu și Antony Blinken vor susține o conferință de presă comună, începând cu ora 17:30.

Aceasta este a doua vizită a lui Antony Blinken în Republica Moldova, după cea din martie 2022.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

 1. Specialitatea casei USA : sa dea ordine si sa bage batul prin gard(-ul de la rasarit ) …

 2. A venit la Chisineu sa-i convinga sa treaca compensare la Ukraina pentru Crimeea ? Sau sa incaseze taxa de protectie !

 3. Moldavis e martoaga sau armasar? Blikenus (a saracit america) si vrea sa o vanda ca armasar cu tot cu calararet in ueee !!! O vinde la uee si banii ii ia amerlocu! Smecher ovreiu asta??? Mai erau niste politicianisti care strigau :unire! unire! Ho ma ca intra in uee (si in Natio fortat! amerlocu stie de ce!) Bheee! Beheee! Beheee! Scapa cine o scapa…

 4. Face presiuni pentru ca acordurile semnate în anii 1990 și 2000 în cadrul dialogului actual cu Transnistria, să nu fie respectate după alegeri ce vor avea loc în R. Moldova…

  Cel mai trist din această poveste este că gradul de libertate al autorităților moldovenești este redus la minimum. Acestea au șanse reduse de a scăpa de la escaladarea tensiunii din regiune, ar atrage România, țară membră NATO, în pâlnia războiului.

  Bucureștiul înțelege bine acest lucru, motiv pentru care auzim din ce în ce mai mult apeluri ale politicienilor români adresate Chișinăului de a abandona în mod pașnic Transnistria.

 5. Romanii, cand au mai trecut Nistrul, au pierdut Basarabia si Tezaurul ! Iar inconstientul a fost plumbuit.

 6. Americanii astia n-au recunoscut niciodata apartenenta Basarabiei(RM) la Romania, neratificind tratatul de la Paris care recunostea unirea Basarabiei cu Romania in 1918. Acum fac aceiasi politica, tinind doua state romanesti in scalvie vesnica fata de Vest!! PS. Si rusii gresesc in acest sens, dar totusi au fost propuneri/sugestii din partea lor de a se face reunificarea spatiilor romanesti, inclusiv cele din Ukrania(acolo insa e o problema cu procentul de romani in structura teritoriala a populatiei)!

 7. Justinianus, ma bucur ca rusii doresc sa ne unim cu Basarabia. Daca nu o ocupau americanii in 1812 si apoi iara in 1940 nici nu mai era nevoie sa ne unim. Dar asa au fost americanii rai si au ocupat Basarabia. Noroc ca rusii ne vor binele.

 8. Cainele moare de drum lung si putinofilii de grija vizitei lui Blinken la Chisinau.
  Psihopatii care tot vantura ideea unirii Rep Moldova cu Romania in aceasta perioada incerta si tulbure, sunt ori ori prosti, ori stupizi.

 9. @CV: Mai bine ai căsca ochii într-o carte astfel încat să poți afla exact cam ce le-au făcut SUA vecinilor lor. Poți începe chiar cu anexarea Texasului de la Mexic, în 1845. După ce te vei lumina, sunt convins că nu vei mai face niciodată propagandă SUA, fiindcă că sunt de 100 de ori mai hiene ca rușii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.