Anularea permisului de conducere pe viață. S-a făcut primul pas

Senatul a adoptat tacit, luni, un proiect care propune anularea pe viaţă a permisului conducătorului auto dacă acesta a provocat un accident soldat cu morți, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

Potrivit unor date prezentate presei, în anul 2020, la nivel naţional, 740 de conducători auto au fost depistaţi sub influenţa băuturilor alcoolice. În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2022, 1.294 de şoferi au fost depistaţi sub influenţa substanţelor psihoactive şi 13.509 de conducători auto au fost depistaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, precizează iniţiatorii.

„Pe lângă propunerea legislativă prin care am propus înăsprirea pedepselor pentru persoanele care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice sau droguri şi provoacă accidente rutiere grave, soldate cu pierderea de vieţi omeneşti, propun şi înăsprirea Codului rutier. Astfel, în cazul unui accident soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, provocat de un şofer aflat sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, actuala propunere legislativă propune anularea permisului conducătorului auto pe viaţă. În cazul în care titularul permisului de conducere a comis fapta regăsită în art. 192 alin. (1) din Codul penal, săvârşită în condiţiile prevăzute de art. 336, pedeapsa este interzicerea dreptului de a conduce un autovehicul pe viaţă”, se arată în expunerea de motive.

Proiectul a fost iniţiat de deputaţi PNL.

Propunerea legislativă iniţiată pentru modificarea OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost transmis Camerei Deputaţilor pentru dezbatere, în calitate de for decizional în acest caz.

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

18 Comentarii

 1. bun … daca ar fi si pedeapsa cu moartea pentru crime sa vezi ce ordine ar fi in Romania….

 2. Stați blând, până la hotărâre, se va pune praful pe propunerea legislativă! Nu vă puneți speranțe în politicieni, niciunul nu e mai breaz, toți mint conștient, fie și prin omisiune!

 3. Legea egal cu zero daca viitorii pensionari speciali o aplica dupa bunul plac. Legi au fost si acum 10ani condamnatii la inchisoare facuti scapati de judecatori. Judecatorul este ca arbitrul la fotbaL, daca vrea sa vanda meciul pe cat cere, i se rupe si de federatie, suspendari nu va pati nimic. Nu-l baga nimeni la puscarie. Judecarorilor putin le pasa, nu raspund cu pensioul special anulat de Rares Bogdan. Legea raspunderii magiatratilor nu va exista

 4. @Cetateanu, @tomlin daca justitia nu s-ar face cu doua ocale, ar fi bine.

 5. Pricipala cauză a accidentelor e folosirea prostofonului. Cu ce e mai rău să fi lovit de unul chefliu decît de unul ce umblă cu urmăritorul după el (îl și plătește) sau de unul numai ochi și urechi. Doare mai plăcut? Face buba frumoasă?

 6. Carevasazica .. copiii lor nu vor mai conduce drogati si beti? Nici macar … politistii? Nici ei nu vor mai conduce drogati si beti, si nu vor mai face trafic cu droguri sau carne vie ? :))
  Asta nu o cred, pentru ca la ei nu se aplica nici legile de acum!
  Nu asta este ideea ., este alta… una „mascata”!!!
  Sub paravanul mediatizarii unor legi de felul asta vor sa faca altceva!
  Vor sa obisnuiasca (!!!???!) populatia cu ideea ca legile vor fi din ce in ce mai aspre …
  Astfel, in subconstientul populatiei o sa apara regula; „sa nu cumva sa calci gresit in fata sistemului”
  Aplicabil mai ales pentu cei care sunt pe lista neagra a sistemului, considerati periculosi (chiar si cei din opozitia „extremista”)))… pentru viitorul…tradatorilor de tara.
  Este un „copy_paste” venit la ordin din SUA?

 7. Vrem o țară că afară, unde mai e legea asta?
  In Eu, sunt multe țări care admit 0,2 la mie alcool in aerul expirat.
  Spre ce ne îndreptăm, un corupt de ce nu este interzis pe viață la ocuparea unor funcții publice, daca din cauza corupției lor s-au pierdut vieți omenești?
  Egz: vaccinuri, eligibilitate pt tratamente medicale gratuite, achiziții de aparatura medicala la preturi supradimensionate, lipsa sub etniilor pt tratamente dentare, lipsa ajutorului social pt familii defavorizate care mor de frig și foame, lipsa unei sentințe judecătorești în timp util (vine sentința la 10 ani după ce mori), etc. Toți vinovații să fie banati pe viață în sistemul public, să trăiască pe cârcă lor, în privat!
  Numai zic de primari și administratori de drumuri, chiar daca nu au băut sau drogat la volan, au făcut-o la birou!

 8. Să fie anulați digital, ca și coerciție pozitivă, oricine nu se supune aberațiilor orweliene! Vocile critice, deep fake, trebuie să dispară! Dialogul trebuie interzis, legile se impun, nu se discuta. Ca și dacă se discuta, se discuta cu oamenii, asociațiile și oengeurile lor. AI e.de partea celui puternic, pt că așa e programat.
  Vai capul lor, ce puerili sunt!
  Despretii pot face pe prostii, invers e imposibil, era ieri un articol pe comisarul parca…

 9. Ar fi o lege foarte buna si normala, plus confiscarea vehicolului.
  Pariez ca vor aparea obstacole care o vor face inaplicabila.
  Inca o lege buna ar fi sa se reinfiinteze scolile de corectie ptr minori……[Rumburak]

 10. Daca legea asta ar fi fost dintotdeauna, nu aveam nici revoluție franceza, nici învazie rusească, nici Zoro sau Robin Hood. Toți călăreau caii sub influența alcoolului. Probabil că e o măsură antirevoluționară. Inclusiv cea verde.

 11. In tara in care unii omoara copii pe trecerea de pietoni datorita vitezei excesive si primesc doar suspendare nici macar arest la domiciliu o luna de zile nu va faceti griji ucigasii or sa fie protejati si mai departe. Instanta va gasi un motiv sa nu-i pedepseasca pe smekeri.

 12. …o intrebare simpla:legea prevede aceasta pedeapsa pt cei aflati in acea situatie si provoaca un accident soldat cu decese…sa-mi fie cu ieryare, cazul 1 mai, oprit de doua ori inainte de a provoca accidentul…sa se puna legiuitorul in mintea drogatului, a betivului…el este convins de faptul ca nu i se va intampla…nu, legea corecta ar spune asa: prins, la control de rutina, beat sau drogat, urmeaza confiscarea imediata a vehicolului-daca este leasing, inchiriat, apartine altuia samd ramane masura asiguratorie sub conditia executarii silite pana la acoperirea pagubei, in folosul proprietarului…doi, obligatoriu minim doi ani detentie in penitenciar, la comun…trei, dupa cei minim doi ani, munca in folosul comunitatii la institute de medicina legala…nu foarte mult, totusi vrem sa-i recuperam!…daca infractorul este minor, raspundere in solidar a apartinatorului…parca suna mai corecta varianta mea!…

 13. OriCE Lege DURA, va trebui APLICATA sub CONTOLUL Total al BOBOTului, prin InRegistrarea Audio-Video Integrala si cu Reguli Draconice contra OriCAREI AdieriDeUmbreDeParere ca s-a fi facut CEVA Stramb in TOT ce priveste Paradigma CONTOLULUI Total al Boborului IN Cestia Celor INREGISTRARI SFINTE in Integralitatea LOR.
  In CE priveste Legile DURE din SUA, Efectul LOR este VICIAT din Start cu ALTE Cestii de Care NU pot IO SIMPLU Cetatean din Romania a-mi da cu Parerea.
  POT zice DOAR ca DACA s-ar VREA cu adevarat sa se APLICE COMPLET acele Pedepse DURE in SUA, ar fi disparut demuuult OriCE FEL de MAFIE …
  In FOND, Prohibitia NU a facut DECAT sa creeze o MAFIE si care sa fie FOLOSITA la Eliminarea Particului Comunist din SUA sau a OriCAROR Miscari SINDICALE NeControlate, vezi Soata Tragica alui Jimmy HOFFA.
  La NOI, To’arashi sunt DOUA Cestii care mentin Situatia SCANDALOASA a Legii, Aplicarii Danshi, LEGEA Putrefactia Putzinda si ImPUTZINDA prin Contaminare a Intregii SOCIETATI, RAU de TOT Starii Justitiei.
  A. Interesele “DECIDENTZILOR” Pushi de APUS de a putea FURA in Liniste si Pace si deci, de a PUTEA Demola LINISTITI, la LOCuu’ LOR Programat de MICI Copii, ROMANIA
  B. Interesle LIFTELOR Dreacuu’, in principal ACUM, din APUS de a putea DEMOLA de Departe ROMANIA.
  CUM sa SPARGI o MAFIE oareCARE din ROMAIA, daca CeiUrmariti FUG in APUS ?
  De ACEEA Io vin din NOU a zice ca TREBUIE Imperativ de a discuta CLAR, CORECT, DIRECT cu CineConteaza cu adevarat in SUA, Stapanul ACTUAL al Inelelor din ZONA.

  URMARE DIN MOTIVE DE TEXT LUUUUMG, GROS SI TZAPAN IN IDEI GRELE SI DURE, DA’ ASPRE, CARE, nu INCAP DE LA INCEUT IN softS SCURTE si STRAMTE ..:)

 14. deci pedeapsa pe cetatean…wow. v-a luat mult toaashi… exista legi, dar voi nu le aplicati. ceea ce faceti este restrangerea drepturilor fundamentale prin lege la lege. „senatul a adoptat tacit”? adica analfabetii functionali care semneaza tot ce li se „da”? de asta am ajuns unde am ajuns. Romania are de ales intre extreme: ori hotie si crima organizata de varf ori dictatura pe somnulp000limii. da, avem ce meritam!

 15. f.f.f. coresta ar fi daca s-ar aproba. Si marota cu”‘ ii iei dreptul la munca” sa cada ca nu ii iei niciun drept. Se poate face bucatar, cosmonaut sau orice altceva in afara de sofer.Sint zeci de mii de meserii.Nu o sa faca legea asta pentru ca primii care vor cadea sint ei cei care voteaza si beizadelele lor

 16. URMARE DIN MOTIVE DE TEXT LUUUUMG, GROS SI TZAPAN in Idei Grele si Dure, da’ Aspre, care, nu incap – de la inceput – 😊 in SOFTs scurte si straaaaamte .. … 😊
  IN Stilul in care Ion Antonescu a discutat cu UNuu’ DestuleDeAlDreacuu’, HITLER si NU a patzit NIMIC, ba chiar a fost RESPECTAT de catre Marele CAPCAUN.
  PS Definitia CLAR si meritata a LIFTEI.
  Persoana de OriCare Etnie, Natie, Origina care URASHTE Psihotic Paradigma ROMANIA, adica TOTALitatea OriCaror Concepte, Fapte, Persoane, Activitati, etc. din ROMANIA, in Principal pe ETNICI Romani Practicanti Cunoscuti ai PATRIOTISMULUI ROMANESC.
  Pot si “EGZISTA” si putrezesc neDeranjati de Nimeni de NImeni dintre CeiCare ar trebui prin LEGE si Constiintza si Romani ETNICI, da’ ROMANI ReNegati care se lpesc, peCUM Flegmele de Ciuveta, de LIFTE Straine … 😊

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.