Anunțul Depogaz. Burduja a încercat să calmeze spiritele

România se confruntă cu o situație delicată în sectorul gazelor naturale, iar ultimele declarații ale Depogaz, operatorul majorității capacităților subterane de înmagazinare a gazelor, pun într-o lumină tot mai critică această situație. Conform notificării publicate pe 5 februarie, compania a anunțat reducerea capacității de extracție a gazelor, care va scădea cu 20-40% până la sfârșitul acestei luni, iar în prima parte a lunii martie va ajunge la doar 14% din cantitatea zilnică obișnuită. Măsura intră în vigoare pe 7 februarie și va afecta livrările de gaze, cu implicații asupra consumatorilor din întreaga țară.

De cealaltă parte, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a încercat să calmeze spiritele, respingând informațiile care ar putea provoca panică în rândul populației. Acesta a negat existența unei crize în sistemul energetic și a afirmat că nivelul lacurilor de acumulare din România este normal pentru această perioadă a anului, contracarând astfel zvonurile care circulau pe rețelele sociale. Mai mult, Burduja a insistat că, în ciuda afirmațiilor îngrijorătoare, România exportă energie și că totul este sub control.

Însă, această liniște impusă de ministru pare să contrazică realitatea pe care o prezintă Depogaz. Compania a arătat că depozitele majore de gaze din România, Bilciurești și Urziceni, care reprezintă trei sferturi din stocul național de gaze, sunt pline doar în proporție de 26% și, respectiv, 20%. În plus, depozitele au fost epuizate într-un ritm mai rapid decât era planificat, ca urmare a cerințelor pieței din luna noiembrie a anului trecut, ceea ce a dus la necesitatea reducerii capacității de extracție. Aceste informații pun sub semnul întrebării afirmațiile ministrului, care pare să ignore dificultățile reale cu care se confruntă sistemul energetic din România.

Depogaz a precizat că, în ciuda acestor reduceri, România este într-o perioadă de import net de gaze, cu un flux semnificativ provenind din Bulgaria, care suplinesc deficitul intern. La data de 5 februarie, gradul de umplere a depozitelor era de doar 43,3%, iar limita tehnică de extracție, care ajunsese la 30 de milioane de metri cubi pe zi la începutul sezonului rece, este acum mult depășită de scăderea capacității de extragere impusă de Depogaz.

Contradicțiile între informațiile furnizate de Depogaz și declarațiile ministrului Burduja sunt evidente. Pe de o parte, ministrul susține că totul este sub control și că nu există o criză energetică, iar lacurile de acumulare sunt pline și gestionate eficient. Pe de altă parte, Depogaz anunță reduceri semnificative în capacitatea de extracție, iar datele oficiale arată o scădere a stocurilor de gaze în depozite. Aceste discrepanțe au creat un climat de neliniște, iar consumatorii se întreabă dacă autoritățile vor reuși să asigure aprovizionarea constantă în lunile următoare.

Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 5100 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Sa vina Burduja pe valea Oltului sa vadă nivelul lacurilor de acumulare . Ce se aude cu exportul de curent spre republica Moldova și Ucraina ?
    Noi plătim un preț exorbitant și ei ling dosurile UE și NATO și mai nou SUA ? Or sa vina în curant și extratereștrii , ce se vor face dacă aia nu au dosuri ? Ce mai ling ?
    Un mesaj pentru securiști , ajunge cu minciuna , jos guvernul ! Plecați acasă , leprelor securiste !

  2. Deci ca sa traduc la nivelul de inteligenta al unui USRist, PSDist, PNList… operatorul depozitelor de gaz va spune ca rezervele sunt scazute, si sub un anumit nivel de umplere nu mai poti sa scoti din ele pentru ca nu mai este presiune (deja la 20-25% e grav) iar pe de alta parte Ministrul CIA Burduja va spune ca exista apa in baraje si nu suntem la limita unei crize energetice. Adica, aia care va incalziti, gatiti, munciti cu gaze, ar trebui sa va pregatiti niste calorifere si aeroterme sa va incalziti electric, cand nu o sa va mai livreze gaze. @ Valah – motivul pentru reducerea productiei de gaze in rromania este faptul ca guvernele Ponta sau Catu au semnat si votat rezolutiile UE cu privire la reducerea productiei de gaze ca sa devenim verzi… din ce imi aduc aminte, pana in 2030 rromania s-a angajat sa reduca productia de GN cu vreo 40-50%, si pana in 2055 sa renuntam complet.

  3. @Câțuvencu spune:
    07 feb. 2025 la 10:38

    „Depogaz este o firmă tot a statului Ungaria?”
    Nu. E a statului romanesc care da gaz Moldovei. Multe articole din acest ziar (si nu numai) a scris asta.
    De acea a scazut atat de repede Dar nu se spune. Nu e voie, ca pe vrea „odiosului”. Dar parca cei de azi sunt si mai odiosi.

  4. Depogaz este o firmă tot a statului Ungaria? Altfel e de înțeles de ce dacă depozitele au fost epuizate într-un ritm mai rapid decât era planificat, ca urmare a cerințelor pieței din luna noiembrie a anului trecut, a apărut necesitatea reducerii capacității de extracție, când anul trecut ne anunțau furnizorii că fiindcă s-a depozitat mai mult decât necesar va trebui peste vară să scumpească ca să se plătească depozitare!

  5. Depozitele sunt pline – adică GOALE în proporție de 80 respectiv 76 % , tezaurul dacic s-a repatriat integral în proporție de 40%, 50 toNe aur BNR da la London se vor readuce integral în proporție de 0 %.

  6. Daca a scazut rezerva din depozite inseamna ca nu retinem gaz ci doar il livram vecinilor, Daca am vandut si ce aveam in depozit? Iarna a fost blanda cum de avem consumuri?

  7. Exportam gaz si curent in Moldova si ucraina.La preturi subventionate.dar asta nu zice burduja,ca e subiect tabu.sa speram ca vine repede primavara.

  8. Fraiere, exista gaz destul chiar si pentru exprt masiv pentru ca Romania nu mai are industrie ca pe timpuri. Dar nu-l extrage nimeni, pe cel din Marea Neagra l-au dat altora in timp ce turcii exploateaza salbatic in Marea Neagra de cativa ani. Iar din text reiese ca depogaz a redus extractia exact acum. De ce?

  9. Coalitia toxica PSD/PNL/USR/PMP bai, pramatiilor, stopati exporturile de energie – gaze, electr, catre Ukraina, Bulgaria, Ungaria, Moldova lu’ Sandu, voi faceti acum cum a facut Ceausescu, a infometat si tinut in frig pe romani – exportand totul, pana cand s-a ales cu un glont in cap la zidul din Tragoviste.

  10. Corect spus, gazele nu sunt din Bulgaria, ele sunt din Rusia via Turcia si Bulgaria. Tot de la Putin deci.

  11. s-a golit brusc că se gaz la gratis la vecinii care nu mai primesc din ianuarie de la ruși,moldovanii și ucranii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.