APADOR CH: de ce nu am comasa și CCR cu Guvernul?

După ce ieri, cu unanimitate de voturi, judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au decis că prea multe runde de alegeri dăunează și că e mai bine să le combinăm, chiar dacă nu se potrivesc temele dezbătute în campaniile electorale, iar comasarea lor se face cu încălcarea Constituției, APADOR-CH a venit cu un punct de vedere pe care îl prezentăm integral:

În cuvinte mai mari, CCR ne spune așa:

În esență, cu privire la criticile de neconstituționalitate privind ordonanța de urgență în ansamblul său, Curtea a reținut că motivele cuprinse în preambulul acesteia justifică existența unei situații extraordinare a cărei reglementare nu putea fi amânată, întrucât exista posibilitatea organizării alegerilor pentru Parlamentul European și a celor locale în condiții deficitare, având în vedere anvergura și numărul mare de alegeri organizate în anul 2024.

(…)

Prin urmare, chiar dacă actul normativ a fost adoptat cu mai puțin de un an de la data alegerilor și modifică modul de compunere al Biroului Electoral Central, acesta nu produce insecuritate juridică pentru competitorii electorali. Dimpotrivă, soluția normativă de desfășurare a celor două categorii de alegeri la aceeași dată a determinat necesitatea stabilirii unei set de reguli comune și omogene pentru buna desfășurare a alegerilor, în condiții de echitate pentru toți competitorii implicați în procesul electoral”. (sursa)

Acesta este răspunsul dat de cel mai înalt for juridic al țării la solicitarea reprezentanților unui partid politic, care s-au plâns, pe bună dreptate, că ordonanța de comasare a alegerilor le încalcă drepturile electorale.

Amintim că și APADOR-CH a cerut Avocatului Poporului (în luna martie) să atace la CCR ordonanța privind comasarea alegerilor, iar răspunsul primit de la AVP (în luna aprilie) a fost că nu are rost să mai depună această muncă, pentru că CCR fusese deja sesizat între timp și de reprezentanții partidului Reper.

Mergând pe raționamentul CCR, de ce nu ne-am pune și problema că prea multe instituții strică? Așa că, de ce nu am comasa și CCR cu Guvernul? Că tot nu se observă nicio diferență între deciziile Guvernului și deciziile CCR…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

11 Comentarii

 1. „cu unanimitate de voturi”
  -de asemenea mizerie o banuim de j.Scântei
  fosta senatoare peneleu.

 2. Securiștii sinecuriști de la instituția Avocatului Poporului trebuiesc ușuiți , sau să se schime titulatura instituție în cea de Avocatul guvernării împotriva poporului. Să terminăm cu minciunile și să spunem lucrurilor pe nume în democratura asta securistică.
  Cât despre CCR știam deja cu cum stăm un exeplu de fost judecător CCR este tovarșul Greblă care a trecut pe acolo și apoi s-a profilat la BEC ( altă făcătură securistă). SRI-ul schibați dracu sintagma din ”alegeri libere și democrate” în ”alegeri cu final calculat – marca Secu-SRI”.

 3. la anul cresc taxele cu 50%.
  Totul pentru indestularea specialilor care ne-au vandut la straini. Nu mai avem, apa, gaze, olel, aluminiu, pamanturi, paduri, minereuri, sate intregi si in curand nici macar cimitire.
  Dormiti bine si alegeti FSN!

 4. De ce ne mai intrebam incotro mergem ? Nu stim ca CCR este compusa din PSDPNL ?

 5. Intre timp jandarmii sunt trimisi, cu INCALCAREA CONSTITUTIEI, peste oamenii care au comemorat sfintii inchisorilor, in dictatura bolsevica…. sa vedeti ce expresie de batjocura are domnisoara jandarm careia femeia ii spune ca in ’89, armata a tras in romani si istoria se repeta. asta esteipsa de educatie de 34 de ani. astia nici nu mai stiu sa citeasca, cat despre Constitutie, habar n-au. ranjesc ca p ro sta laii, iar pooolimea acceptas. cautati materialele. sigur le gasiti. apropos ce legi sunt astea mah? jandarmii – armata se ocupa de apararea cetatenilor si a tarii. aceasta lege trecuta pentru marirea aparatului bugetar este aberanta si neconstitutionala. armata sa lupte pe front, nu impotriva propriilor cetateni! daca nu dormeati dragi rumani…Desteapta-te Romane este dedicatie speciala pentru voi…

 6. Sau, de ce nu am face ca-n Rusia lui Putin: Ciolacu si Ciuca alternativ, vreo 20 de ani, la Palatul Cotroceni sau la Palatul Vuctoria!
  Sa fie „stabilitate” PSDista-PNLista, sa plece din Tara toti tinerii apti de munca, scarbiti de atata „stabilitate” PSD-PNL!!
  Sa vedem cine o sa va plateasca „stabilitatea” privilegiilor si a pensiilor speciale!

  Pariez ca-n maxim 5 ani, Grecia scrie pe noi, de la atata „stabilitate” PSD-PNL!

 7. Si CCR are o contributie importanta la ” marea stabilitate din Romnia”. Cu sau fara CCR ducem aceeasi cruce. Desfintati CCR si dati atributul de constitutionalitate catre ICCJ ! CCR- apa de ploaie sau jocuri cu ERATE .

 8. Se stia ca interesul pt europarlamentare este scazut la sustinatorii psd, pnl(pdl), aur, si mai mare la sustinatorii reper si usr, iar de aici „deranjul” pe care comasarea l-a produs in randurile reper si usr. Daca nu era comasarea, exista posibilitatea ca primii, psd si pnl sa piarda ceva locuri, iar europarlamentarii reper si usr s-a aiba macar asteptari ca isi pastreaza cele cateva locuri in PE pe care le au: pt toti politicienii, miza este deci realegerea, sa obtina mandate dupa mandate, si sa duca o viata la standarde de lux, in vreuna din capitalele importante din UE, din lume , sau la Bucuresti, dupa cum e posibil pt fiecare ,la adapost si cat mai departe de problemele contribuabililor pe care, chipurile, pretind ca ii reprezinta .

 9. Corect! Și avocatul Poporului comasat cu președinția! Așa am scăpat de mare parte din lepre, escroci, hoți și mincinoși! De ce nu ar fi și gloatele lor reduse daca se reduce lunar numărul romanilor vii din Romania?

 10. Bună!
  CCR este o bătaie de joc la adresa poporului român! Niște imbuibati,imorali,lacomi si abuzivi ar trebui revocati si arestați pentru toate mizeriile făcute!
  Au imunitate? I-as pune in celule la Rahova sa-si strige in gura mare imunitatea! Niște corupți!
  PS. CINE DRACU SA-I ARESTEZE IN STATUL MAFIOT SI EȘUAT ?

 11. @marin
  -vita nu stie de Constitutie;
  are nevoie doar de tain si jug!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.