Apărarea Israelului: Domul de fier, Praștia lui David și Săgeata

„Domul de fier”, deşi este cel mai cunoscut, este doar unul dintre cele trei sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă folosite de Israel pentru a se proteja şi puse în acţiune marţi seara împotriva salvei de rachete trase de Iran.

Iran a tras în jur de 180 de rachete, conform Israelului, sau 200, conform Teheranului, dintre care un număr mare a fost interceptat, potrivit armatei israeliene.

„Domul de fier” (Iron Dome) este, de fapt, primul nivel de protecţie, menit să contracareze atacuri ale proiectilelor sau rachetelor cu rază mai scurtă de acţiune.

Celelalte două dispozitive, sistemele „Praştia lui David” (David’s Sling) şi „Săgeata” (Arrow) sunt special concepute pentru a intercepta rachete balistice.

Folosind tehnologii israeliene şi americane, aceste sisteme beneficiază de un sprijin financiar american în valoare de miliarde de dolari.

De la punerea sa în funcţiune în 2011, „Domul de fier” a interceptat mii de rachete trase de mişcările islamiste Hezbollah şi Hamas, cu o rată de succes de aproximativ 90%, potrivit promotorilor săi.

Conceput pentru a doborî rachete sau rachete cu o rază de acţiune de până la 70 km, Domul a fost activat în timpul celor două atacuri iraniene din 13 aprilie şi 1 octombrie

Bazându-se pe consecinţele războiului din Liban din 2006, armata israeliană a desfăşurat o primă baterie în martie 2011 în zona Beersheba, la 40 km de Gaza, urmată de alte nouă, toate mobile şi răspândite pe teritoriul israelian, potrivit unui raport al Senatului SUA din martie 2023.

O baterie este formată din trei lansatoare, fiecare conţinând până la 20 de interceptoare. Aceste rachete sunt trase doar dacă sistemul de detecţie al radarului şi computerul care echipează bateria stabilesc că este probabil ca racheta inamică să lovească o zonă cu construcţii sau una strategică.

„Domul de fier” a fost iniţial proiectat şi fabricat de israelieni, înaintea unui acord de coproducţie semnat cu SUA în martie 2014, care a avut ca rezultat, în 2020, crearea unei asocieri în comun între compania israeliană Rafael, la originea proiectului, şi grupul american Raytheon (acum RTX).

De asemenea, SUA au achiziţionat mai multe baterii pentru „Domul de fier” în 2019.

O trimitere la episodul biblic în care David luptă cu Goliat înarmat doar cu o praştie, sistemul „Praştia lui David” vizează rachete cu rază lungă de acţiune şi rachete de croazieră cu o rază de acţiune de la 40 la 300 km.

Fiecare lansator poate transporta până la 12 rachete, care distrug racheta inamică numai prin forţa impactului lor, argumentează Rafael, care a dezvoltat sistemul împreună cu Raytheon.

Două baterii de tip „Praştia lui David” ar fi suficiente pentru a acoperi întregul teritoriu israelian.

Operaţional din aprilie 2017, acest sistem antiaerian este, de data aceasta de la bun început, rezultatul unei coproducţii israeliano-americane, ce reuneşte companiile Rafael şi Raytheon.

Finlanda a anunţat în noiembrie achiziţionarea unui sistem „Praştia lui David” pentru 317 milioane de euro.

Perfecţionând o tehnologie ce datează de la sfârşitul anilor 1980, rezultată din Iniţiativa americană de apărare strategică (cunoscută sub numele de „Războiul stelelor”) dorită de Ronald Reagan, sistemele Arrow 2 şi 3 au fost dezvoltate în comun de companiile americane Boeing şi Israeli Israel Aerospace Industries (IAI).

Israelul a testat cu succes în august 2020 sistemul de interceptare a rachetelor balistice Arrow II, care poate intercepta o rachetă la 500 km distanţă.

Arrow III merge şi mai departe. Cu o rază de acţiune estimată de 2.400 km, îşi propune să contracareze rachetele balistice ce operează dincolo de atmosferă (adică la peste 100 km altitudine). Israelul l-a testat cu succes în ianuarie 2022.

Rachete ale sistemelor Arrow 2 şi 3 au fost lansate „cu succes” marţi seara pentru a contracara atacul aerian iranian, potrivit IAI.

În septembrie 2023, Germania a anunţat achiziţionarea sistemului Arrow-3, un contract în valoare estimată la 3,5 miliarde de dolari, ca parte a proiectului său European Air Shield (ESSI).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

16 Comentarii

  1. Deși era un exercițiu telefonat, de poligon, totuși au fost fisuri in scut. La o reală și performante sisteme nu cred că azi mai era cineva cu nasul cîrn in zonă. Vezi cum in ukraina sistemele patriot, himars, sau cele rusești au dat chix.. Vezi cum abrams sau chiar leopardul sunt victime.. Vezi cum f16 nu mai e considerat o armă, ci poate una de kamikaze.. Adică,. ești in revoluție technologică..In cîțiva ani arunci tot ce ai cumpărat că nu merită o ceapă degerată..Să te mai și lauzi, e chiar tîmpenie..

  2. La ce am vazut nu fac mare branza la jocurile mari de artificii .

  3. Nu pricep care este rostul acestui articol? Slavă deșartă părerea mea, oricum cred că avem fiecare dintre noi câte o părere bine argumentată despre acest război, nu cred că mai trebuie să ne „împuiați capul” cu tot felul de „informații”

  4. Minciuni, rachetele hipersonice sunt extrem de greu de interceptat si traiectoria nu este curbilinie ci sinusoidala. NATO a dat rachete Ucrainei, ca raspuns Rusia a dat tehnologia hipersonica Iranului.

  5. Exact că urcracii , care doborau drone cu borcanul de murături, așa și ovreii mint că au doborât tot . Priviți filmări care arată că foarte multe rachete au trecut că prin brânză și au lovit obiective, strict militare am înțeles.

  6. Or sa faca acum și aia coada la Patriot. Daia am zis ma nu dati. E singurul care opreste hiper.

  7. Filme pe net. Zeci de rachete iraniene au lovit tinta. Ploaie de bombe. Biden vrea razboi ca sa ranana la putere altfel il jupoaie Trump.

  8. Una e cand tragi in rachetele facute din tevi de Hamas si alta e cand trebuie sa te aperi impotriva unora adevarate. Iar in fata celor supersonice chiar nu au nicio sansa.

  9. Cupola e pentru rachete cu rază scurtă, praștia pentru rază medie (300 km = mediu) și săgețile se ocupă de cele cu rază lungă.
    Israel declară că sistemul lor de apărare au o rată de interceptare de 90%, realitatea arată că numărul este mai degrabă 30%; diferența vine din faptul că Israel nu numără rachetele pe care sistemele nu le abordează („engage”) – adică, dacă la 100 de rachete, sistemul de apărare consideră că poate aborda doar 10 și reușește să doboare 9, Israel calculează că a doborât 90%.
    Interceptoarele (niciunele) nu pot să manevreze la viteze hipersonice, ceea ce înseamnă că pot aborda doar rachete balistice (cu traiectorie fixă).
    Adăugăm faptul că săgețile nu aveau unde să fie testate (vorbim despre o țară care are 400 de km, unde să testezi 2 mii de km?) și avem o idee mai clară despre limitele AA ocupantului israelian.

    Ce înseamnă că „un număr mare a fost interceptat” când sunt filmări cu zeci de explozii în ținte fixe (cică sediul serviciilor secrete din capitală, cel puțin 3 baze militare, platformele de explorare a gazului, plus zeci de alte lovituri)?

  10. Constantine, nu te mai duce dupa fenta! Urmareste banul. Imediat dupa ce ucrainienii s-au laudat ca au doborat Kinjalul cu borcanul Patriot, RTX n-a miscat la NYST, in schimb a miscat „spre sud” cand rusii au distrus un sistem Patrior dupa cateva zile. Orice informatie iti este servita privind sisteme militare occidentale, verific-o unde vorbesc banii, acolo unde se evalueaza firma care produce respectivul sistem.

  11. Vedem filme pe net cum zeci de bombe au lovit. Ploaie de bombe.

  12. Mai academicienilor, o intrebare pt.voi: daca-s asa rele sistemele israeliene a.a., cum de le cumpara Germania si SUA?! Ha, aud? Vai de curu vostru, uite praleo unde erau marii comentatori la gazeta sateasca.

  13. Domuri,prastii etc au fost aproape inutile la rachetele persilor. Din pacate pentru propaganda au omis sa nu permita transmisii in direct (Zelinsky stie) la spectacolul respectiv. Au crezut (propaganda prosteste) ca va fi un spectacol pe cer ca macar cateva explozii mari vor putea confirma zicerile lor (tinand cont ca totul era anuntat cu ora exacta), de data asta nu a fost asa. Acum a fost blocata toata informatia despre distrugeri, chiar si filmarile din satelit sunt blocate de „nori”. Situatia la noi nu conteaza dar „barbosii” au aflat rezultatul, sunt constienti de puterea lor si asta nu e in regula.Ce pacat ca toate miturile care ne-au insotit in ani se distrug in asemenea episoade, sper ca sa mai existe minti normale care sa inteleaga ca razboaiele acum nu mai au invingator, doar invinsi ( oamenii care mor sau raman fara agoniseala indiferent de tabara).

  14. Eu am văzut video comentate de evrei în direct cu o ploaie de rachete care cădeau că meteoriții și nu le.a interceptat nici un scut ….despre ce scuturi este vorba🤔🤌

  15. Mulți fani ai trolilor ruși, experți în tehnică militară învechită, cum o numesc unii și care își dau cu părerea mai ceva ca în Poiana lui Iocan. Într-un război, indiferent de natura lui, propaganda și dezinformarea fac parte din meniul principal. Nu vă mai contrați între voi fiindcă realitatea este cu totul și cu totul alta.

  16. Se spune că Iran a lovit multe hangare din Israel dar avioanele F35 erau ridicate în aer…Sistemele lui Israel sunt bune, de fapt sunt americane, și banii tot americani…Dar norocul lui Israel e că nu are Iran ca vecin….Daca Iran ar fi vecin cu Israel l – ar învinge pe Israel cu tot ajutorul americano – britanic…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.