Apel la comportament democratic

După primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, după o listă mai lungă cu candidați acuzați de plagiat și cu studii puse la îndoială, au rămas doi candidați aflați la poli opuși ai pregătirii: unul cu experiență internă și internațională, cu volume în specialitate și în abordări politice ale lumii de azi, și un altul a cărui nepregătire s-a putut observa în toate domeniile, tot timpul.

România are de ales acum între un specialist cunoscut în țară și în afara țării și o amatoare de vorbe fără acoperire și veleitară. Niciodată în istoria funcției de președinte al republicii nu a ajuns în finală un candidat atât de nepregătit.

Sunt zadarnice acum lamentările. Dincolo de toate speculațiile, cetățenii și-au spus cuvântul la urne, în mod realist și onest. Acum, tot ei sunt chemați să aleagă între cei doi, respectând regulile democrației.

Pledoaria noastră, a celor care semnează acest Apel, este pentru o dezbatere civilizată în care populația să voteze lucid candidatul pe care îl consideră cel mai pregătit, ca o garanție că România nu va cunoaște o decădere mai amplă decât cea care se percepe acum de către orice cetățean matur.

În legătură cu opiniile oricărui om se pot emite evaluări. Rămâne important însă ca aceste opinii să fie redate cu acuratețe de către cei care le comentează. Din păcate, la noi, televiziunile angajate prin contracte de publicitate au devenit procuraturi și tribunale de inchiziție politică, iar moderatorii și „influencerii” judecători și lipitori de sentințe.

Ne simțim datori să semnalăm că lipsa de logică, limbajul din media și din politica acestor zile deformează opiniile pentru a le putea combate.

Orice persoană răspunde de faptele și de afirmațiile sale. Este însă rațional și sănătos ca acestea să fie redate cu acuratețe, fără fragmentări, ruperi din context și desfigurări.

În situația în care a fost adusă România de guvernările ultimelor decenii, faptul că un cetățean este patriot este o datorie și o necesitate, iar nu o culpă. Faptul că un cetățean are opinii critice privind situația din Uniunea Europeană nu-l face antieuropean. Faptul că același cetățean privește critic războaiele de azi nu-l transformă în antiatlantist. Faptul că un compatriot optează pentru pace nu-l face nici pro-rus, nici pro-german sau alt pro.Faptul că o persoană cunoaște lumea nu face din el omul altcuiva decât al țării sale. Faptul că un om are opinii privind momente ale istoriei nu face din el nici antiromân, nici legionar, nici altceva.

Nu considerăm a fi soluție la problemele României obiceiul, amplificat în ultimele două decenii, de a ocupa presa internațională cu atacuri pline de minciuni pornite din țară, pentru a le invoca apoi drept „opinie” din afara țării. Diabolizările si falsurile nu servesc nimănui și nu țin de democrație.

Abundentul recurs la sofisme, mai ales în rândul apărătorilor de azi ai amatorismului, ne obligă să observăm încă un fapt. Toate atacurile mincinoase la adresa președintelui ales în Statelor Unite ale Americii – că ar fi ostil democrației, că ar prelungi neofascismul, că ar pactiza cu rivalul etc. – democrația americană le-a respins cu brio.

Aceste atacuri revin azi aproape literal față de candidatul Călin Georgescu. Nu este vorba de a face statuie cuiva, dar ne simțim obligați să semnalăm nivelul subdemocratic și adesea subcultural al atacurilor la adresa sa.

Istoria nu se încheie cu nimeni. Dezbaterea internațională între globalism și suveranism este de fapt abia la început, încât este loc pentru opinii variate. Valorile europenității, ale democrației și drepturile omului nu sunt proprietatea vreunui grup sau altul – ele sunt ale națiunilor și ale umanității.

În numele intereselor fundamentale ale României, în apărarea democrației și a valorilor veritabile ale țării, apelăm la concetățeni să ignore campaniile deșănțate, să nu răspundă provocărilor violente și partizane și să voteze candidatul cel mai pregătit, pe care îl consideră potrivit pentru evaluărilor lor!

Semnatari

Marian Munteanu, antropolog, fost lider al demonstrației studențești din Piața Universității

Grigore Popescu Arbore

Petru Boc

Mircea Canțăr

Ion Corbu

Cătălin Croitoru

Simina Croitoru

Dumitru Constantin Dulcan

Adrian Gorun

Adrian Naidin

Adrian Graur

Eugen Mihăescu

Andrei Marga

Liliana Mănomiu

Alex Murg

Cornel Nistorescu

Dumitru Otovescu

Aurelian Pavelescu

Dumitru Văduva

Gheorghe Piperea

Gheorghe Rădulescu

Stefan Râmniceanu

George Rizescu

Octavian Știreanu

Pavel Suian

Ion Vieru

Dr. Afrodita Iorgulescu

Au mai semnat

  1. Profesor Vasile Capatana
  2. Viorel Petcu
  3. Costel Biloiu
  4. Mircea-Alexandru MATEI, fondatorul Faxmedia Grup
  5. VALER MARIAN, fost procuror si senator, actualmente publicist
  6. Economist Mirica Constantin Dragos
  7. Marian Ivan, profesor universitar
  8.   Viorica Morogan, doctor docent in Mineralogie, Petrologie si Geochimie
  9. Teodor Morogan – geolog si pictor
  10. Traian Radu Negrei, fost consilier prezidenţial pe probleme de învăţământ, cultură şi culte în timpul mandatului lui Emil Constantinescu
  11. Marius Roland Brătulescu
  12.  Emanuel Petran – actor și regizor
  13. Ileana Boeru
  14.  Casian Anton, cercetator în Relații Internaționale la Revi Project 88
  15. ing. Constantin Rusu
  16.  ing. Maria Rusu
  17. Dumitru Constantin
  18. Alexandru Petria – scriitor
  19. Nicolaie Hoanță
  20. ec. Ioan Mihăilescu
  21. Prof.univ. Ion – Horia Birleanu
  22. Ilie Lascu – fost prefect Brăila
  23.  Mihai Mandru, expert judiciar
  24. Ing. silvic Mircea Ardelean
  25. Alexandru-Eusebiu Ciobanu, scriitor, publicist, membru EYP Romania
  26. Nicolaie Hoanță
  27. Cristinel Dumitru Nistor
  28. Moraru Gheorghe
  29. Ing. Otilia Buicu
  30. Acad. Dr. Ing. Adrian Ashley TOADER-WILLIAMS, cercetător bioeconomist, Membru deplin al Academiei Internaționale de Științe, Mare Maestru al Ordinului Masonic Umaniterra – Internațional.
  31. Iulia Tilvescu – manager Compania Română de Stiri
  32. Maria Mălureanu
  33. Mirela Bâgiu
  34. Speranța Dănulescu, administrator de firmă
  35. Mirela Cosma
  36. Aurica Tudose – administrator de firmă
  37. Mathias H. Schwarz  – traducător
  38. Maria Măgureanu 92 de ani
  39. Cornelia Circo
  40. Valeriu Stefu   SUA

Lista semnatarilor rămâne deschisă. Persoanele care doresc să susțină acest apel sunt invitate să comunice la redactia@cotidianul.ro tel.0771 101 552

28 noiembrie 2024

Recomanda 75
Author

1 Comentariu

  1. https://www.puterea.ro/istoria-ideala-a-romaniei-tara-care-ar-fi-putut-sa-fie/

    Și când toate au început să crape – în economie, în justiție, în încrederea publică – s-a declanșat Planul Național de Transfer al Vinei: cetățenii trebuie să salveze țara. Prin austeritate, prin noi taxe, prin „solidaritate națională”. Dar niciun lider nu și-a pus întrebarea esențială: de ce ar mai vrea românii să salveze ceva ce n-au simțit niciodată că le aparține?
    În această stare de urgență permanentizată, România trăiește într-un paradox: e o țară care cere totul de la oameni, dar nu le oferă aproape nimic. Încrederea a fost distrusă. Respectul – ridiculizat. Competența – marginalizată. Și peste toate, o perdea groasă de minciuni bine ambalate în limbaj tehnocratic sau în lozinci patriotarde.
    Și totuși, povestea nu e închisă
    România ideală n-a fost. Dar poate fi. Fiecare generație își scrie propria realitate sau se supune ficțiunii scrise de alții. Ce trăim azi este o istorie deturnată, un drum corect deviat cu cinism și inteligență de rețele parazitare care s-au hrănit din fiecare moment de slăbiciune. Dar încă nu e totul pierdut.
    Poate că, într-o bună zi, un om decent, cu o echipă onestă, va reuși să prindă rădăcini în această țară obosită de alegeri și resemnare. Poate că un tânăr care citește acum aceste rânduri va ajunge să creadă că România merită mai mult decât spectacolul grotesc al politicii ca circ ambulant.
    Până atunci, continuăm să scriem. Să visăm lucid. Și să ținem aprinsă lumina acelei istorii alternative care ne-a fost furată, dar nu anulată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.