Aproximativ 1,5 miliarde de oameni suferă de hipertensiune arterială

La nivel global, se estimează că aproximativ 1,5 miliarde de oameni suferă de hipertensiune arterială, jumătate dintre aceştia nu sunt conştienţi de faptul că o au şi mai puţin de 20% sunt controlaţi, potrivit www.sant.ro.

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în fiecare an, cu scopul de a sensibiliza populaţia în privinţa riscurilor şi efectelor tensiunii arteriale crescute şi de a încuraja cetăţenii din toată lumea să prevină şi să controleze această boală.

Această zi este promovată, începând din 2005, de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hypertension League – WHL), în parteneriat cu Societatea Internaţională de Hipertensiune (International Society of Hypertension – ISH) şi cu alte organizaţii, potrivit www.cardioportal.ro.

Definită ca o creştere a presiunii sângelui peste limita normală, hipertensiunea poate cauza afecţiuni ale inimii, creierului, rinichilor şi ochilor.

Netratată sau tratată necorespunzător, poate duce la complicaţii severe, precum invaliditatea, sau la complicaţii fatale, cum ar fi infarctul sau atacul cerebral. Deoarece boala poate evolua fără simptome, este numită ucigaşul tăcut.

Hipertensiunea arterială este responsabilă, prin complicaţiile sale, de aproximativ 50% din totalul deceselor cauzate de boli cardiovasculare şi accidente vasculare cerebrale, care împreună sunt cele mai mari cauze ale morbidităţii şi mortalităţii la nivel mondial, potrivit www.cardioportal.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

8 Comentarii

  1. Majoritatea celor peste 60 de ani au pseudo-hipertensiune, adică tensiunea măsurată este mai mare cu peste 10mm Hg decît cea adevărată datorită vaselor de sînge ce devin mai tari, își pierd elastcitatea, Wiki are pagină doar în trei limbi la psudo-hypertension.
    Mai e frica de doctor ce multora le crește tensiunea. Povestea unui cunoscut dintr-un loc unde le iau tensiunea lunar sau mai des. Asistenta se schimbă la față și-i spune că o să meargă cu el la cardiologie. Nu mai știu cît a citit. Acolo, băgare de seamă, nevasta altui coleg, medic specialist. Aceasta îi pune ceva monitor și-l cheamă peste cîteva zile. Pe monitor se vede că tensiunea îi e bună. Dacă nu avea norocul să dea peste cine a dat era pe medicamente. În cel mai bun caz.

  2. Azi Noapte a fost Cutremur in Bucuresti ! La Cutremur Creste Tensiunea de la Inima !

  3. Alimente de la paine, lapte, mezeluri, branzeturi cu prea multa sare si dulciuri, in semipreparate si cele de fast food, restaurante la fel. Fara sare iodata in toate alimentele. Tensiunea are variatii in o zi.Controlul cel mai bun cu holter de monitorizare 24 -48 ore. Inainte de 1990 HA era acceptata pana la valoarea de 14/8 acum de doar 12/7. Asa ca BigFarma are acum mai multi pacienti si mai multe vanzari.

  4. Cetățene, sarea puțină sau deloc este o altă crimă, minciună. Caută hiponatremie și renină?

  5. Hipertensiunea nu este o boala, este doar efectul altor deformari fizice. Doctorii nu stiu sa explice datorita lipsei de cunostiinte (pregatire umanista). Asa va trebuie, va meritati soarta. Hipertensiunea omoara (infarct si stop cardiac). Cauza este stilul de viata, aparitia cheagurilor de sange si lipsa autocuratarii arterelor coronare. Viata si mancarea moderna a injumatatit varsta de aparitie. In curand se va trasmite prin lapte.

  6. Domnu calin, eu nu pun sare pe masă sau in mîncare. De niște ani. E f bine. Masor tensiunea de 3-4 ori pe zi. Sarea e cumplita. Fără mezeluri, fără alcool, carne friptă etc etc.

  7. Cică in Romania secretul sănătății e respectat! Siktir mincinoșilor din politica! Acest site http://www.sant.ro prin care face și declară public certitudine.a că Cetățenii români sunt bolnavi grav, nu cumva aici e unul dintre cei care au parteneriat pe importuri medicamente de otice fel ineficiente care duc la moarte sigură doar că e lentă?! Aceste declarații ajung la statistica globală inclusiv la făbricile de medicamente după care, împing prin șantaj tratament cum se practică în 2009 în africuta?! De ce li se permite acestor nemernici sa declare certitudinea că cetatenii români sunt bolnavi de orice boala cu care, cică, s’ar potrivi tratamentele din depozitele straineze?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.