Arabii de la ADNOC dețin oficial un sfert din OMV

Gigantul petrolier Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) a anunţat joi că a finalizat achiziţia unui pachet de 24,9% din acţiunile grupului energetic austriac OMV de la Mubadala Investment Company, fondul suveran de investiţii din Abu Dhabi, transmite Reuters.

Termenii financiari ai tranzacţiei nu au fost dezvăluiţi.

„Tranzacţia accelerează punerea în practică a strategiei de creştere globală a ADNOC şi îi consolidează statutul de partener responsabil pe termen lung şi investitor orientat spre creştere”, a informat ADNOC într-un comunicat de presă.

În luna iulie a anului trecut, OMV a confirmat că a intrat în discuţii pentru a-şi uni divizia de petrochimie, Borealis (care produce mase plastice, produse chimice şi îngrăşăminte şi este controlată în proporţie de 75% de OMV, iar restul de 25% este deţinut de ADNOC), cu Borouge Plc, o companie de petrochimie listată la Abu Dhabi şi la care ADNOC deţine o participaţie de 54%, iar Borealis 36%.

Financial Times a informat anterior că o eventuală combinaţie între Borouge şi Borealis a fost blocată şi de întârzierea finalizării unui acord, convenit în luna decembrie 2022, conform căruia ADNOC urma să preia o participaţie de aproape 25% din acţiunile OMV de la fondul suveran de investiţii din Abu Dhabi, Mubadala Investment Company. Obţinerea aprobărilor necesare pentru această tranzacţie a durat mai mult decât se preconiza, ceea ce a blocat şi o eventuală combinaţie între Borouge şi Borealis.

Grupul OMV a avut venituri de 62 de miliarde de euro în 2022 şi are o forţă de muncă de aproximativ 22.300 de angajaţi la nivel mondial. Cel mai mare acţionar la OMV este Guvernul austriac.

Potrivit datelor publicate pe Bursa de la Bucureşti, la 30 iunie 2023, OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţinea 51,1568% din acţiunile OMV Petrom iar statul român, prin Ministerul Energiei, 20,6980%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

 1. „PE CÂND SIGLA OMV ROMPETROL SE SCHIMBĂ ÎN „ADNOC”–IAR IMPERIUL TRIST ȘI MIC (MUȘCĂREL) VA FI CU PROTECTORATUL-SHENGEN,SHENGEN …ETC!

 2. Se cara OMV din Romania pentru continua faultarea a României și menținerea legăturilor cu Ungaria și rusica, revenind în timp austro-ungaria in amintirea vieții trăite în perioada 1944-1945 când au calcat Romania in picioare împreună cu nemturia și rusica. România a rămas fără chiloți, a rămas cu sfoara în cur. Trăim vremuri grele dar vor fi și mai oribile.

 3. ADNOC a cumparat 25% din OMV pentru a justifica la nivel intern intentia lor de concesionare catre OMV a unor importante perimetre de explorare si productie in Emiratul Abu Dhabi.

  Consecinta cea mai probabila va fi ca OMV va vinde concesiunile onshore (terestre) din Romania care au fost luate doar pentru a-si crea o reputatie pe piata internationala, inclusiv fata stapinii lor arabi care nici ei nu credeau in capabilitatea lor de operare pe piata din Orient.

  OMV si-a atins scopul si va vinde Petrom, vin Chinezii.

 4. Buna seara,
  Sunt surprins ca ministerul de finante sau macar institutiile de control abilitate inca nu a inceput sa verifice averea si conturile doamnei Monica Macovei cea care in calitate de decident in statul numit Romania a decis in cunostiinta sa desfiinteze controlul actionariatului statului in afacerea cu Austria pe subiectul OMV – conform celor afirmate recent in mas media, sau poate ca si madama are si dumneaie vila in Monaco !!!

 5. Ce prevad clauzele secrete din contractul de vinzare a Petrom ?

  Interventia externa armata in caz de „necesitate” ?

 6. Companie vândută de mafia psdnl cu mai puțin de 600 mil de euro, nu jaf pe.fata

 7. SE Caftesc TOTI Hotii din Lume pe Romania si Resursele ei …
  UNDE0-I Paza Tarii?
  Are treaba cu D’Aia ca MINE, ca LE zic Adevarul, scarbit de Prostia si Nemerniciai si TRADAREA a PreaDestulDeMultoraDintreEI …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.