Arheologi în căutarea fericirii din irealitate

Preiau un crâmpei din limbajul lui Max Blecher pentru a oferi cititorului câteva întâmplări din irealitatea imediată. În mod speculativ, dacă arheologii din viitor vor săpa în arhiva rețelelor sociale vor observa oceane de informații despre noi care vor releva o disperare nemărginită, o nevoie de atenție la cote galactice de narcisim și egocentrism și proiecție susținută de imagine.

Dacă vor privi fotografiile la nivel planetar vor putea concluziona că am fost cea mai fericită formă de Homo sapiens care a atins vreodată pământul.

Când vor încerca să determine ce sistem de organizare socială a avut acest cu adevărat fericit sapiens și cum sunt luate deciziile în cetate vor observa că vulgului i s-a dat posibilitatea să se exprime, să participe activ la luarea deciziilor în cetate, însă doar prin atitudine online.

Prostia este mai fascinantă decât inteligența deoarece inteligența are limite

Astfel, sistemul politic e mulțumit că realizează participare activă a userilor și cetățeanul Vasile al patrulea bifează la capitolul good citizen. Bașca, mai pune și poze cînd mănâncă cârnați sau descoperă aforisme din Churchill.
Vugul are posibilități infinite de manifestare căci după cum bine zicea Murphy prostia este mai fascinantă decât inteligența deoarece inteligența are limite.

Ce vor mai descoperi arheologii din viitor când vor penetra acest ocean de informații? În speranța că vor avea o viziune completă despre ce înseamnă omul în istoria sa (un homo ludens, homo credens, homo noeticus și nu doar homo oeconomicus) vor observa că în timp ce atingem un grad înalt de cunoaștere la nivel planetar (și implicit accesul la această cunoaștere facilitat, desigur, de epoca online) mediocritatea se instalează confortabil în societate.

Arheologiii vor depista o veritabilă aristocrație a mediocrității

Vor observa o domnie a mediocrității, defapt o aristocrație a mediocrității. Litera de lege va fi emoția care va traversa celule nervoase fără implusuri adânci ale rațiunii și adevărului ci doar ca stimulent pentru delectarea subiectului cu tranșe ale diverselor stadii de emoție indusă.

”Eu simt”, „Eu am” vor fi doar două adevăruri pe care cei din viitor vor fi nevoiți să le contabilizeze și să sorteze căci în alte vremuri: ”Eu exist”, ”Eu cred” făceau legea. Cunoașterea avânsând a determinat o curbă de încetinire a acumulării. Aceastp curba va fi atent studiată alături de avansul tehnologiei.

Distrugerea spațiului intim prin nașterea progresivă a mediului online anulează spiritul critic al individului mediu modern. Căutarea intimității, a spațiului personal, al laboratorului propriu interior, vine din nevoia de înțelegere a sinelui în raport cu lumea, vine din nevoia de cunoaștere și de interiorizare, introspecție. Procese care au la bază activarea spritului critic, reflexiv.

Recuperarea intimității, o soluție la îndemâna fiecăruia

Mediul online nu oferă intimitate chiar dacă ne păcălește că ea există. Asemeni unui pastor beat care își ghidează turma către Stix și nu către apă, mediul online face un împărat din fiecare mediocru care își formează dependența de a fi mai mult decât este în realitate. Astfel, democrațiile acestea ”consolidate” (cum se tot încearcă să fie validate terminologic la nivel de discurs politic) ajung să fie conduse de emoție. Și apelul la aceste emoții este aristotelic. Scapă cine poate.

Atunci arheologii vor avea o mare problemă căci înțelegând limitele societății noastre vor încerca să caute mai adânc în sistem acea populație care și-a văzut de treabă departe de plăcerea și gustul mediului online. Vor căuta acei indivizi pentru care această seringă nu a fost o soluție pentru căutarea fericirii. Vor căuta acei indivizi care prin lucrarea lor pot salva o generație, chiar fără să știe acest lucru.

Până atunci rămâne să ne întrebăm cine sunt aceștia și cum putem educa arheologii din viitor? Să nu uităm că fiecare curcubeu poartă pecetea unei lupte care se reia la nesfârșit la fiecare apus. Oare ce întâmplări în irealitate vor mai descoperi arheologii despre noi?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

10 Comentarii

  1. „Atunci arheologii vor avea o mare problemă căci înțelegând limitele societății noastre vor încerca să caute mai adânc în sistem acea populație care și-a văzut de treabă departe de plăcerea și gustul mediului online.”

    Pe cine intereseaza neinteresantii (aia care-si fac treaba), care-i treaba ta ? Bey, „utilule”, viata e prea complexa pentru cineva obsedat sa-si faca treaba, n-ai observat, inca ? Te-au invatat ai tai scrisul prea devreme, incearca sa pipai, sa gusti …

    • @tomlin : Cand ,, neinteresantii (aia care-si fac treaba)” , nu isi vor mai face treaba , ai sa crapi de foame si ai sa mori de frig ! Ranjirea fasolei in iPhone si cocoseala pe tastele laptop-ului nu-ti dau de mancare si nici nu tin de cald ! Generatii de idioti inutili care se nasc cu iPhone-ul in mana si traiesc lipiti cu Poxipol de scaunul calculatorului fiind convinsi ca lumea a inceput cu ei ! Nu , lumea se sfarseste cu ei !

  2. Vezi Homo Videns – imbecilizarea prin televiziune – Giovani Santori .. si nu numai.

  3. Da! Inteligenta este controlata, coordonata si limitata, pe cand prostia si prostii, nu trebuiesc cautati si nici nu traiesc irealitati, productia e in crestere fara limita!

  4. 1. Fericirea urmata de nefericire nu este fericire, ci nefericire.
    2. Fericirea a „definit-o” Iisus Hristos: Fericiti cei saraci cu duhul (smeriti – n.m.), ca a lor este imparatia cerurilor….Fericiti veti fi voi cand va vor ocar si va vor prigoni si vor zice tot cuvantul rau impotriva voastra, mintind din pricina Mea. Bucurati-va si va veseliti, ca plata voastra multa este în ceruri.(Mat. 5, 3-12).
    3. NIMENI nu poate fi fericit pe lumea asta. Neexistand fericire, nu exista nici grade de comparatie in privinta fericirii.
    3. Arheologii din viitor vor fi incapabil sa inteleaga istoria umanitatii, ca si cei trecuti si prezenti.
    4. In viitor, intimitatea va fi o fata morgana, pentru ca TOTATA lumea va fi monotorizata, supravegheata si controlata, exceptie vor face crestinii care vor ramane loiali lui Iisus Hristos.
    5. Numai sfintii pot salva generatiile viitoare. Cand lumea nu va mai da sfinti, lumea se va sfarsi.
    6. Cine patrunde in sine insusi si se va vedea gol, asa cum este in realitate, atunci se va implini.
    7. Cand in ciuda capacitatilor tale mentale si intelectuale superioare, precum si a bagajului tau imens de cunostinte, vei ajunge la concluzia ca esti PROST, atunci te afli pe drumul cel bun spre poarta cea stramta.
    8. Cand omul se vede pe sine drept prost, atunci cere ajutor Celui intelept pentru a-l destepta.
    9. O rugaciune scurta, venita din inima, valoareaza mai mult decat 10.000 de carti citite.

  5. Întrebarea este și cine vor fi arheologii de atunci, ce se înțelege prin arheologie în lumea de atunci, cum va arăta societatea și cum va fi definită fericirea omului. În societate în care s-a trăit 40 de ani ce se voia cu o organizare egalitarist comunistă exista preocupare și doctrină despre fericire. Era cam blocată în Marx și Engels plus “Din gândirea politică a tov. Nicolae Ceaușesc” ce umplea o vitrină pe care-l preocupa și problema Fericirii vezi și urarea sinceră, în timp ce înghețam și tâmpeam la cozi, “Multă sănătate și fericire!”. Acum suntem în democrația NATO, UE, Ambasada USA și uneori domei ne mai amintim de rugămintea doamnei Corina Chiriac “ Să-i amintiți vă rog frumos adresa mea / Cand va întâlniți.. cu fericirea…”.

  6. ”Eu exist”, ”Eu cred” făceau legea.
    Cogito, ergo sum.
    Credo, ergo sum.
    filimoane-esti un terminat pe viatza,muci,varza,distrus.
    pana una alta Systemu iti citeste matricea prin ce dai pe ” social media” cu nashicu tau si
    pana si Systemu stie ca esti prost.
    Systemu are cele mai tari sondaje de opinie, alea adevarate si uita ca va da atacu final……

  7. @Ostap Bender > Eu am fost invatat ca Universul functioneaza prin haos si din intamplare, materialismul dialectic nu m-a convins vreodata, dimpotriva, am vazut in ’89 implozia unui sistem constrans la ritmul clasei muncitoare. Asa ca, am fost obligat sa reconsider „utilitatea inutililor” si „inutilitatea utililor”. De mici copiii sunt intoxicati cu denumirea de trantor. Altfel, ai uitat repede sau n-ai trait in anii ’80, ca omenirea a evoluat fara unii care sa faca de mancare sau altii sa faca caldura, diviziunea sociala a muncii este o consecinta a obtinerii profitului, nu o obligativitate a existentei. Omenirea s-a dezvoltat cateva milioane de ani fara „clasa muncitoare” si fara Joker (cel folosit atunci cand ne lipseste o piesa din suita imaginata de noi). In cei mai recenti 2000 de ani ne-am incurcat cu ceva inexistent, inventat de unii interesati, de care nu mai scapam, din slabiciunea noastra.

  8. Ar fi bine ca Retelele Sociale sa ramana in Istorie , nu cum face Google , cand are chef , dupa un numar de Ani , sterge tot !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.