Arhiva Securității de la MApN va fi preluată de CNSAS

Fondul arhivistic aparţinând Departamentului Securităţii Statului şi aflat în gestiunea Ministerului Apărării Naţionale urmează să fie predat Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Conform unei Hotărâri aprobate de Guvernul, informaţiile clasificate respective vor fi scoase de sub incidenţa reglementărilor protective prevăzute de lege.

„Prin Hotărâre de guvern, se încheie procesul de declasificare a ultimelor documente emise în perioada 1956-1989, documente emise de structuri ale Departamentului Securităţii Statului. Mai precis, este vorba despre documente care s-au aflat în arhiva, în gestiunea Ministerului Apărării Naţionale şi aceste documente, ultimele dintr-un volum uriaş, urmează să fie declasificate şi predate Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, pentru a sta la baza unor cercetări în ceea priveşte perioada anilor comunismului din România”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

Conform Hotărârii de guvern, se aprobă declasificarea informaţiilor clasificate secrete de stat, cuprinse în documente emise în perioada 1956-1989 de structuri ale Departamentului Securităţii Statului, aflate în gestiunea Ministerului Apărării Naţionale, „întrucât dezvăluirea acestora nu mai poate prejudicia securitatea naţională, apărarea ţării, ordinea publică ori interesele persoanelor de drept public sau privat deţinătoare”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

21 de Comentarii

 1. „… cercetări în ceea priveşte perioada anilor comunismului din România”- Adica la CNSAS se face … literatura SF POLITICA? Caci, in Romani NU A EXISTAT COMUNISM. A, un partid comunist, da, dar din asta a existat si in USA, si in Franta, si in multe alt rai, dar n-am auzit sa fi fost COMUNISM acolo. Sau …?!?

 2. PARTEA INTAIA
  ACUM, dupa 34 de Ani de la Lovilutzia LIFTELOR

  (Straini RAI vis a vis de Romani, de orice Natzie ar fi, ELE Liftele SI Renegatzi „ROMANI” Aproximativi, Baratzi si DeGENERATZI din ADN),

  dupa ce si Calaii, si Ginitorii, si Victimele au „disparut” natural, in cea mai mare Parte, ca UNII care LE Stiau

  (CE NU trebuia … )
  au disparut Straniu, in Decor sau NeSTIUTI, UNDE, CUM. CAND, DE CATRE CINE, DE CE,

  SE pot da la Liber Dosarele.

  CE ramane SCRBOS foarte este ca DINCOLO de Cestii Curente in TOATE Statele Lumii, la NOI, Romanii este FAPTuire Sordida ca MULTI au fost

  UCISI,
  PERSECUTATI Sadic in a se dezvolta si a trai normal,
  URMARITI,
  BATJOCORITZI,
  ABUZATZI Imputzit in diverse moduri,
  Cu VIETZILE Distruse,

  au fost in ASAO Situatie la ORDIN STRAIN, LIFTEsque !

  Aceast a fost posibil numai si numai din Cauza TUTUROR Claselor POLITICE Scurse ca Noroiul de Grajd peste Romani si Romania,

  incepand FIX de la Debutul Domniei lui A. I . Cuza …

  Calitatea Umanoida Execrabila a a Boierilor, in Media Statistica,, Exceptiunile fiind ca de Regula,
  legitimante de Regula INFECTIEI Politiciniste,

  Intriga STRAINA Imperativa si la care NU au gasit LEAC

 3. PARTEA A DOUA
  (i-au gasit „Leac” lui Eminescu, Geniu National si Martir National)

  Culmea cu CoOrdonarea si CoLaborarea unui Individ DESTEPT si initial Roman Patriot, dar INSCRIS si PROMOVAT Rapid si Ocult Rector de Universitate la Iasi la numai … 23 de Ani,

  TITU MAIORESCU !
  Daca si ASTA a facut CE trrebuia, CUI trebuia, CE sa te mai astepti de la Pleava, Caracuda Politica ?

  In Loc sa SE faca o Tara de la ZERO, imediat dupa Unirea din 1859 cu ;

  – un Sistem AGRICOL Corect, NU de Jaf si Infometre a Taranimii, dublu exploatata la SANGE de Boieri Puturosi si Arendasii LOR, si Romani, Si Straini, Aia fiind mai organizatzi intru Stoarcere pana la Anihilare

  O ARNMATA Fromidabila, CAT mai instruita, CAT mai Inzestrata, CAT mai Educata intru

  RAUTATE catre Dusamanii Seculari
  dupa Modelul lui Frederic al Doilea al Prusiei,

  data fiind Situtiunea GeoPOLITICA permanent in DUNGA a Romaniei,

  sa fi fost Taranul ROMAN cu Pusca la el acasa, dupa Model Elvetian sau Israelian actual…

  O Tara in Arme !
  Permanent !

  O Tara BINE HRANITA dupa Secole de Degenerare BIOLOGICA Impusa de catre Liftele DREACuu’ prin FURTUL Hranei si a TOT CE se producea …

  O Tara INARMATA Teribil permanent, ca PRUSIA !

 4. PARTEA A TREIA
  S-a vazut APROXIMATIVITATEA Pregatirii Mentale si de Lupta DIRECTA la 1877 !

  Trupa era asmutita la ATAC la Baioneta contra Redutelor Turcesti, de unde erau VANATI cu Carabinele Winchester cu Levierul de Incarcare rapida in PLAN VERTICAL, ceea ce permitea Rapiditate !

  in Loc sa PUNA Boierii la Bataie AVERILE, sa se cumpere destule TUNURI cu care sa PISEZE de la Distanta REDUTELE Turcilor,

  Aia, Boierii puneau la Bataie GURILE in Parlament si pe Teren erau si MUREAU prea destui de multi Taranii PROSTI, deja sleiti de o Viata de MUNCA al Boieri si de FOAME Endemica.

  In Scimb, Bardul Alecsandri, POETUL Solar, fericit in Confortul Mircestilor, canta voios Cestii cu Penes Curcanul si preamarea Ispravile la Reduta unde mureau EROIC !

  La Fel ca si la RUSI, care au stabilit Ziua Atacului Redutelor Functie de … ZIUA de Nastere a Imperatorului lor, este fara de Sfasit umarul Prostiilor CRIMINALE facute de TOATA Conducerea Armatei Romane …

  SE PUTEA face mai MULT cu MULT mai PUTINE Vctime Ucise sau Ranite, dar cu MULT mai MULTA Minte, pricepre si Educatie MILITARA si NU numai …

 5. PARTEA A PATRA
  Au trecut 39 de Ani de la 1877 si in 1916 a venit Decontul HOTZIIOR din Banii ARMATEI (!!!!), al Trdarii Permanente SI chiar in Timp de Razboi !

  Am scapat la Mustata de Dezastrul FINAL, ba chiar ne-am SI MARIT Tara, in fine, dupa Burebista si Deceba, la CAT de Mari am fost ATUNCI !.

  Au urmat 20 de Ani in care s-a facut TOTUL ca sa se distruga Armata, si deci Romania !

  De Aceea au putut TOTI din Jur sa RUPA halci din Romania !

  Ne STIAU Slabi si dezorganizati !

  De AIA au putut Liftele sa dea Ordin Cozilor de Topor sa DISTRUGA dupa Criterii Straine o MARE Parte a Poporului Roman, dupa 1945 si pana mult dupa Anii „Obsedantului” Deceniu.

  TOATA Istoria SORDIDA a Macelului FIZIC si MORAL ZACE acum la LIBER, CINIC :

  „V-am facut-o”
  se bucura soios Fii Si Nepotii Calailor Profitori si ai Liftelor

 6. După ce au fost linșați prin campanii în media toți oamenii de calitate și bună credință ajunși în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii acesta rămas un cuibul de viespi ai SRI folosit pentru distrugeri de destine. Prin predarea la CNSAS a Fondul arhivistic aparţinând Departamentului Securităţii Statului şi aflat în gestiunea Ministerului Apărării Naţionale acoperite și acoperiții SRI am mai primit un balot de documente pentru dat doctorate și scris cărți de aruncat cu minciuni și noroi în o parte din istoria țării noastre. Turnătorii din comunismul de tristă amintire făceau poliție politică iar trădătorii luptau contra comunismului. Turnătorii la SRI și agenții racolați de USA, Franța și Germania din prezent, tot pe bani, apără probabil democrația și valorile euroatlantice. Acțiune să-l vizeze oare pe generalul Ciucă?

 7. Au avut timp berechet să își șteargă urmele de colaboratori din turnători toți lacheii. Acum, e cumva pregătire dictare istorie Romannia pentru tipărire?

 8. Alta manarie securista ce da bine la berbecii spalati pe capatani. Niciodata securitatea nu a livrat CNSAS vreun dosar important privind pe acoperitii lor de incredere sau pe ‘clientii’ aflati in functii politice sau administrative pe care i-a santajat pentru a-si face treburile murdare postdecembriste cu ei. Asa a ajuns Romania un stat securist mafiot care momentan nu are nici o sansa de a se elibera.

 9. @singur
  Ai uitat pastilele desigur. Când a fost Partidul Comunist din SUA la putere? A fost vreodată secretarul general al partidului respectiv președintele SUA?

 10. Fraiere, nimeni nu-si poate sterge urmele. Poate ne explici la prostia ta cum ar putea sa o faca? Acestea sunt sterse doar de securitate si doar in cazul celor care i-au ramas folositori. Dar si in cazul acestora nu sunt sterse ci tinute la secret. Doar unul ca tine crede ca niste ‘petrovi’ si-au distrus dosarele.

 11. Se c’ă pă ei dă frică lăbăralii șî PiSDeii, că s-ar putea să scoată la alegerile de la anu’ scoruri sub U.S.R. șî A.U.R.!
  …că nu-s siguri că USeReii n-au chef să se răzbune nițel pentru scoaterea de la guWernare… Iar de la A.U.R. nu știu la ce să se aștepte, că-s multe mutre nou-sosite în politică, la ei……[Rumburak]
  „Au prezentul nu ni-i mare? N-o să-mi dea ce o să cer?
  N-o să aflu într-ai noştri vre un falnic juvaer?
  Au la Sybaris nu suntem lîngă capiştea spoielii? […]
  Panglicari în ale ţării, care joacă ca pe funii,
  Măşti cu toate de renume din comedia minciunii?
  Au de Patrie, Virtute, nu vorbeşte Liberalul,
  De ai crede că viaţa-i e curată ca cristalul?
  Nici visezi că înainte-ţi stă un stîlp de cafenele,
  Ce îşi rîde de-aste vorbe îngînîndu-le pe ele.
  Vezi colo pe răreșică fără suflet, fără cuget,
  Cu privirea-mpăroşată şi la fălci umflat şi buget,
  Negru, cocoşat şi lacom, un izvor de şiretlicuri,
  La tovarăşii săi spune veninoasele-i nimicuri;
  Toţi pe buze-având virtute, iar în ei monedă calpă,
  Chintesenţă de mizerii de la creştet până-n talpă.
  Şi deasupra tuturora, oastea să şi-o recunoască,
  Îşi aruncă șî Plăvanu’ bulbucaţii ochi de broască…
  Dintr-aceştia ţara noastră îşi alege astăzi solii!
  Oameni vrednici ca să şază în zidirea sfintei Golii,
  În cămeşi cu mâneci lunge şi pe capete scufie,
  Ne fac legi şi ne pun biruri, ne vorbesc filosofie.
  Patrioţii! Virtuoşii, ctitori de aşezăminte”……[Rumburak]

 12. Suntem în 2023 și suntem condusi tot de securisti și de avortonii lor. Despre. Ce vb ! Băsescu a fost un securist turnător

 13. @parere:
  Confirm ca nu ai de ce te teme chiar daca se muta arhivele si stapanirea si tu nu-ti stergi urmele.
  Te spala de curat nevinovat judecatori milosi precum Lia Savonea daca ai ceva pe constiinta si indoieli nemarturisite. Pe ea o spala Obi wan Marturisitorul – acum i se face icoana. Plus baroul. Daca ai omorat, impuscat, violat, delapidat, tradat, ai fost propagandist, turnator, ai dat foc la Colectiv, ai deturnat revolutia, ai fost Udrea cu poseta si ai fumat prea mult, i-ai impins pe colegi in canal, sau ai participat la tortura si la omor singular sau in grup, la batai, ai trecut cu tancul peste altii, etc. esti LIBER cat de LIBER sa umbli cum vrei tu si pe unde vrei tu, si despuiat sau doar in chiloti cu sutien in Romarlania ca un nomenclaturist sadea.
  Vei avea regim special de protejat si o pensie hmm, si o religie alternativa pt. a nu fi expus rromarlanilor de duzina care in prostia lor te-ar putea trage sa crezi ca n-ai facut bine ca ti-ai permis. Ei iti pun tie restrictii? Ha, de necrezut!
  Uite ce-ti zice @parere:
  „Acestea sunt sterse doar de securitate si doar in cazul celor care i-au ramas folositori”
  Adica trebuie sa fii caz din cale afara de special. Daca nu esti, f*ck you, te-ai ars!
  „Dar si in cazul acestora nu sunt sterse ci tinute la secret.”
  Adica exista si supraspeciali asa cum exista supracontrol. Spune @parere caci el stie. Trebuie sa-l crezi caci te ajuta. Doar ii prajeste peste lui taica-sau in fiecare zi. 🙂
  Cum zicea si el, nu-ti poti sterge urmele decat cu aprobare.

 14. Acum se poate preda dupa ce dosarele compromitatoare au disparut. Daca si o parte din dosarul lui Petrov-Base e disparut, va puteti imagina ce varza a ramas si se preda! Fara nicio relevanta!!!!

 15. …în Ungaria(că tot o admirăm )astfel de documente sunt secretizate 90 de ani…așa că va mai dura puțin să aflăm cum a fost cu al II-lea război mondial,de pildă

 16. Ce nu s-a inteles suficient la noi este ca lupta impotriva comunismului si securitatii de la noi este tot o arma a strainilor de a ne domina si dezbina. Asta a fost scopul lor de la inceput, adica din 1990..Cine a gresit penal sa plateasca, dar ma tem ca va fi doar o campanie propagandistica…PS. Nimeni de la noi nu ia exemplul de l aunguri…

 17. Actiune cu valoare zero dupa 33 de ani de securitocratie, in care au fost demascati decat 3 turnatori ordinari, turnatori pentru cariera lor, niste canalii. Restul sunt la locurile lor, fiecare „se joaca” la scara lui: BNR, Arhiscopia Tomis, toate consiliile si comisiile care pot frana, deturna vointa votului. Securitatea ceausista a virusat tot invatamantul superior cu scuza urmaririi studentilor straini. Iar Ceausescul a permis asta, pentru ca ura scoala pe care n-o avea, el si-a aparat doar membri ai partidului comunist, decat cei care nu doreau privilegiile delatiunii. „Iubesc turnatoria, dar il urasc pe turnator”, ca sa-l parafrazez pe Caragiale.

 18. După 33 de ani de orânduire securistă prin partide de securişti „în civil” şi judecători securişti „în civil”, Sfânta Mare Securitate are milă de poporul fomist şi fraier şi îi aruncă nişte firimituri de la ospăţul unor şmecheri. După 33 de ani oare sunt toate foile şi toate volumele? Sau mai lipsesc acolo o foaie, două, trei milioane?

  În altă ordine de idei, în mascarada de şi mai mare prost gust numită Dosarul Revoluţiei, judecătorii „în civil” de la Curtea de Apel „În Civil” Bucureşti au ajuns la concluzia că Securitatea şi Miliţia nu pot fi trase la răspundere civilă, pentru că în decembrie 1989 probabil nu era niciun securist şi miliţian pe stradă. Se anunţă un bâlci de cea mai joasă speţă! Probabil singurii care vor lua în serios această şuşanea vor fi jurnaliştii „în civil”, podcasterii „în civil” şi influencerii „în civil” – pentru că ordinul se execută, nu se discută!

 19. @ „După 33 de ani 😂😂😂😂😂”, 22 oct. 2023 la 13:04
  La ce-ai vrea să te aștepți, cînd Ilici este protejat „juridic” (adeca DÎN CULISE!) yezakt dă iEmbassy?! Șî nu dă az’/dă ‘eri, ci dă 20 dă ani! De-aia nu se „mișcă” nimic în dosarele alea! Că sunt blocate LA ORDIN DĂ ZÎ PĂ UNITATE dă păstă Oușiăn. În 2001 Ilici a semnat pentru două locații în Bukale date suavei C.I.A. ca ăia să poată tortura în liniște în afara teritoriului și jurisdicției amerloce islamiști aduși legați la ochi dîn Afghanistan.
  https://www.youtube.com/watch?v=AADf-8h04ng
  Păntru asta, Marele Lickurici îi va fi vecinik recunoscător bolșevikului Ilici, la fel cum a făcut cu alt criminal notoriu: ghinăraru’ dă paye Pinochet, plătit dă C.I.A., care a murit la vîrsta dă 90 dă ani fără a fi fost condamnat pentru cei 80000 de asasinați la ordinul lui, șî pentru lovitura dă stat dată pă $$ contra Președintelui Allende! Operațiune „democratică” a C.I.A. similară celei dă la Kiev dîn 2014 ce a urcat naziștii la putere……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.