Armata României, trimisă în noi misiuni

Parlamentarii au aprobat, în plenul reunit de luni, cererea preşedintelui Klaus Iohannis de participare a Armatei României, începând cu anul 2024, la Operaţia de Securitate maritimă a Uniunii Europene EUNAVFOR ASPIDES şi participarea Armatei României la Operaţia maritimă de tip coaliţie PROSPERITY GUARDIAN (OPG), având ca obiectiv protejarea securităţii pe principalele rute de navigaţie din Strâmtoarea Bab-al-Mandeb, Strâmtoarea Ormuz, apele internaţionale din Marea Roşie, Marea Arabiei şi Golful Piersic. De asemenea, plenul reunit a aprobat solicitarea lui Iohannis pentru participarea Armatei României la operaţiile desfăşurate sub egida Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră – MCM BLACK SEA, începând cu anul 2024, cu personal de stat major şi o navă militară.

Prima scrisoarea transmisă de către  Iohannis celor două Camere ale Parlamentului:

„Pe fondul conflictului din Fâşia Gaza şi al intensificării acţiunilor grupării rebele yemenite Al-Houthi asupra unor obiective şi interese relaţionate Israelului, inclusiv asupra traficului comercial maritim din Marea Roşie, situaţia de securitate din zona coastelor yemenite şi a Strâmtorii Bab-al-Mandeb s-a deteriorat constant, cu repercusiuni negative la nivelul economiei europene şi mondiale.

În acest context, la data de 18 decembrie 2023, Statele Unite ale Americii şi-au asumat intervenţia împotriva rebelilor Al-Houthi prin lansarea Operaţiei maritime de tip coaliţie PROSPERITY GUARDIAN (OPG) şi au adresat comunităţii internaţionale un apel pentru implicare în rezolvarea situaţiei de securitate din Marea Roşie prin participarea cu personal de stat major şi capabilităţi navale, precum şi prin intensificarea schimbului de informaţii.

Totodată, la data de 29.01.2024 , Uniunea Europeană a iniţiat demersuri pentru lansarea unei operaţii pentru asigurarea libertăţii de navigaţie în contextul acestei crize, în strânsă cooperare cu Operaţia maritimă de tip coaliţie PROSPERITY GUARDIAN. În acest sens, a fost aprobat Conceptul de Gestionare a Crizei pentru o nouă Operaţie maritimă, EUNAVFOR ASPIDES, având ca obiectiv protejarea securităţii maritime pe principalele rute de navigaţie din Strâmtoarea Bab-al-Mandeb, Strâmtoarea Ormuz, apele internaţionale din Marea Roşie, Marea Arabiei şi Golful Piersic. Operaţa EUNAVFOR ASPIDES s-a lansat la data de 19.02.2024, cu ocazia reuniunii Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene.

EUNAVFOR ASPIDES va lucra în strânsă colaborare cu conducerea Grupării Multinaţionale de Forţe, dislocată în Marea Roşie şi Golful Aden, precum şi cu Operaţia maritimă a Uniunii Europene dedicată contribuţiei la securitatea maritimă în vestul Oceanului Indian şi în Marea Roşie (EUNAVFOR ATALANTA).

În acest context, în conformitate cu prevederile art. 119 din Constituţia României şi ale Legii nr. 121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, cu modificările şi completările ulterioare, la propunerea Prim-ministrului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, am aprobat participarea Armatei României la Operaţia de Securitate maritimă a Uniunii Europene EUNAVFOR ASPIDES, în vederea asigurării libertăţii de navigaţie în Strâmtoarea Bab-al-Mandeb, Strâmtoarea Ormuz, apele internaţionale din Marea Roşie, Marea Arabiei şi Golful Persic, începând din anul 2024, cu până la 5 militari.

De asemenea, în baza prevederilor art. 7 alin. (2) din Legea nr. 121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, cu modificările şi completările ulterioare, solicit aprobarea Parlamentului României pentru participarea Armatei României la Operaţia maritimă de tip coaliţie PROSPERITY GUARDIAN (OPG), sub comanda SUA, în zona de responsabilitate din Marea Roşie, Golful Aden şi teritoriul statului Bahrain, începând cu anul 2024, cu până la 3 militari.

Participarea personalului la această operaţie, în cadrul comandamentului dislocat pe teritoriul statului Bahrain, se va face ulterior reglementării statutului juridic al militarilor români pe teritoriul acestui stat.

Fondurile financiare necesare participării la misiuni sunt asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Naţionale în anul 2024”.

A doua scrisoare:

„România a promovat constant necesitatea protejării regiunii Mării Negre, îndeosebi în actualul context de securitate. Din această perspectivă, România acţionează pentru creşterea relevanţei regiunii Mării Negre în cadrul NATO, pentru a obţine sprijin aliat în susţinerea acestui obiectiv, inclusiv prin consolidarea prezenţei aliate în Marea Neagră, în special navale.

Din cauza agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, ameninţarea minelor în derivă instalate de ambele state s-a amplificat, afectând siguranţa navigaţiei şi a populaţiei, aşa cum au demonstrat numeroasele incidente înregistrate în Marea Neagră, în apropierea graniţelor României.

În acest context, Turcia a propus constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră (Mine Counter-Measures Task Group Black Sea/MCM BLACK SEA).

Din perspectiva României, pe lângă răspunsul la problema reală existentă în Marea Neagră, crearea unui grup operativ constituie atât o modalitate de dezvoltare a cooperării regionale cu aliaţii săi riverani, cât şi o oportunitate de a atrage participarea NATO şi a aliaţilor neriverani în asigurarea securităţii Mării Negre.

Constituirea MCM BLACK SEA este o premieră în istoria recentă a regiunii Mării Negre şi un proiect de importanţă strategică.

Cu atât mai mult, trebuie avute în vedere limitările României şi ale Bulgariei în ceea ce priveşte capabilităţile navale necesare, Turcia fiind singurul stat dintre cele nominalizate care dispune de capabilităţi dezvoltate pentru îndeplinirea cu succes a misiunii de luptă contra minelor atribuită MCM BLACK SEA.

În acest context, în conformitate cu prevederile art. 119 din Constituţia României şi ale art. 7 alin. (2) din Legea nr. 121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, cu modificările şi completările ulterioare, solicit aprobarea Parlamentului României pentru participarea Armatei României la operaţiile desfăşurate sub egida Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră MCM BLACK SEA, începând cu anul 2024, cu personal de stat major – până la 6 militari şi 1 navă militară cu capabilităţi MCM şi echipă EOD la bord, având un echipaj de până la 85 de militari.

Reconfigurarea contribuţiei naţionale la operaţiile sub egida MCM BLACK SEA se va executa cu aprobarea ministrului apărării naţionale, în funcţie de cerinţele operaţionale şi de evoluţia activităţilor acestei misiuni, cu încadrarea în limitele numerice ale pachetului de forţe.

Fondurile financiare necesare participării la misiuni sunt asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Naţionale, în condiţiile legii”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

18 Comentarii

 1. Știu o mulțime de bancuri cu ”armata romînă”,.cu mulți sîmburi de adevăr..Cred că ar fi cazul să-ți vezi lungul nasului,,.. doar să nu ai surprize..

 2. Bravo! Trimitem trupe sa apere ce? Afacerile Israelului si ale SUA? Sa se duca Joianis, cu generalii lui, cu Radu Tudor si ceata de mancatori de c..!

 3. Au început să apară compromisurile plavanului milog pentru o funcție înalta, gras plătită că turist oriunde din partea cui vrea el.

 4. Titlu sosocar.Nu armata romana,ci doar cativa ofiteri.Si nu cu scopul de a lupta. Dar na,cand ziarul este pro-rus orice bazaconie pot scrie. Oricum sunt daci liberi prostovani sa creada si sa comenteze aiureli.

 5. Toată tehnica militară pe care PSD PNL se laudă că o cumpără, sunt bani aruncați pe geam, nu mai are cine să o folosească pt că românii nu mai vor să fie carne de tun pt americani, ucraineni, politicieni corupți cu pensii speciale , turistul de lux, pădurile și băncile date austriecilor, gazele și energia la fel, nu mai avem pt ce lupta

 6. @Marele Urs
  -Editat
  zi „merci” pt. eliberarea de sub Bela Cohen!
  (1919-1944,
  25 de ani de libertate)

 7. Foarte ciudat cum o tara care practic nu are marina militara (ca doar n-o sa-mi spuneti ca cele doua hirburi cu numele de „fregate”, pe care un yemenit care arunca cu slapul in ele le scufunda, sint nave !), participa la „misiuni pe mare” ! …

 8. „obiective şi interese relaţionate Israelului”…inutil de citit mai departe, e destul de limpede care e costul ratingului de la Fitch.

 9. Interesant este numărul extrem de mare al militarilor!…Oare cine ne apară în românia dacă trimitem toată armata în golf?…

 10. IO stiu GRAMEZI de Intamplari REALE si Umilitoare despre sCURsii de Mizerii de Dreac SI COPITARI la Urmele USCATE deja , de COAOAUA de la IAPA Cabalinella din Bashkiria.
  I-a facut un BINE! ACUM are Scuza PENIBILA a Copitarii, da’ ELE, COAOUALE Amaraaatului erau D E G E A GA de dinainte …

  ASA se intampla cu UNII Ai Dreacuu’ de RAI, pana’n Matzele FuNEGRE, Originari din Triburi Salbatice si infestati de ALIEN, din Tata’n’Fiu, de peste O MIE de Ani.
  RAUTATEA Salbatica USUCA PreMatur Virilitatea si d’Aia NU se inmultesc, desi ar dori cu InDarjire.

  LASA Bancurile si zi-o p’Aia cu OPINCA de pe Parlamentul din Buda Si Pesta …
  Si P’Aia de la POSADA, 1330 … 🙂
  Tara ROMANEASCA, ASA ii zicea de ATUNCI, din Cronici, NU din Creierii ARSI de URA Naroada si Aroganta in Prostie, care citesc „I” in loc de „A”

  Si ‘Aia de la Ghindaoani (Hindau), Moldova1395, Stefan IMusat l-a CAFTIT pe Ditai Regele Sigismund de Luxemburg, ca periodic li se uscau COAOAULE Regilor Unguri si puneau pe Altii, NeUNGURI pe TRON
  Si P’Aia de la BAIA, Moldova, 1467 cu cele Trei Sageti infipte’n’CURuu’ Regal al unui Fost ROMAN, da’ReNegat, Mathia CORVIN.
  Si P’Aia de la Selimbar, 1599 Octmbrie Mihai VODA VITEAZUl …
  Si P’Aia de la Brasov, cand Radu Serban la CAFTIT ASADE Tare pe Moise Sacuiuu’ Tradatoruu’ lu’ Mihai VODA Viteazul,ca ASA a avut o Fugaaa, ca sa SCAPE,
  da’TOT, To’arashi D E G E A B A, ca l-au ajuns si i-au LUAT Capatzana RETEZATA in Sulita si i-au „PROMOVAT-O” in Piata Publica din Brasov … …
  CONTINUAREA

 11. CONTINUAREA
  TI-A PLAcUUUT?
  NeBunica Rasist_Sovinu-Revizionistuu’ SCULAT de Zeci de Ani Dimineata, la 3,314159 … … … … … FIX

  sa prinza „Aurora ZORILOR” si sa se insoare, in Fine, MANDRU cu IAPA Bashkieza VISATA HDRATANT in FieCE Noapte … … :):)
  DA’ pen’ca se inCURca mereu cu J’DeMiileDe”Sute”de Milioane de ZECIMALE Perverse, ca ala 3, 14159 … este Numar TRANSCedndent, da’ Asta, NeBunica Hungristuu’ NU stie decat partea cu TRANS, da’ NICIODATA NU va reusi, sa lipeasca TRANS de SILVANIA NICI Ungurii lui

 12. UNGURII si RUSII sunt de Vina SI Mare SLAVA de Jur’m’PreJuruu’ Nostru,
  Culmea TOTI Fosti ROMANI Slavizati, inclusiv cam CelPutinOTreime de U C R A I N I E N I, ca am fsot SILITI sa NE bagam IOBAGI la,Americani.
  TOT este MaiBineOVreme, DECAT Slaviazarea. MANTUIREATOTALAva veni,,daca va fisa fie, TOT de la AMERICANI, da’ Numai si Numai prin Schimbarea INTRE EI,
  IN Varfuu’ PUTERII NeVazut, da’ INTUIT de catre Intreaga LUME
  cu
  Alta DIVIZIE, mai Tanara si MULT mai Practic_RATIONALA in SCOPuri. ASTA ste SINGURA Sansa de a CONTINUA Viata pe Terra.
  OriCARE alta CALE,
  NU va putea fi DECAT Violenta, adica va DA SANSA VECHILOR InVechiti sa NU plece …
  Adica Lopatil, Pamantil, CruciForm pentru TERRA.
  AIA NU stiu CARTE NOUA.
  O TIN cu Aia Veche …
  Care, O Vreme a imPULsionat Lumea, da’ ACUM a zbarcit-o RAU, da’ RAU de TOT.
  NU mai MREGE_MERGE_MERGE cu DezLantuirea PERMANENTA a ‘lu’ Dreacuu’ din Lantz.

 13. Carne de tun pentru altii ? Ce treburi avem noi prin Marea Rosie si Bab-el-Mandeb ?Sau Plavanoficusul pregateste ” drumul” lui Moise ? Dar inapoi? N-a avut copii ,dar ii trimite pe ai nostri la moarte. Nu i-ar mai muri multi inainte.

 14. „…minelor în derivă instalate de AMBELE state…”
  Până și Mark Milley, ex-MajoriZdu Șef Li🌈ic, a recunoscut că minele din Marea Neagră au fost plantate de Urcacii care au pierdut apoi controlul asupra lor.
  Ca niște DEOSEBIT DE DEȘTEPȚI ce sunt, măR🤣g…
  ●)RumburKK- StatMajoriZdu GărZilor PATRIOTice Tulcene -RumburKK(●

 15. Io zic sa facem cumva sa le trimitem la aia din Yemen niscai Furazolidoane. Ca s-ar putea sa se cufureasca pe ei la vederea Armatei Romaniei. De ras!

 16. Care armata maestre? Cea care nu reușește să înroleze 5.000 de militari „profesioniști” pe întreg cuprinsul patriei? Adicătelea din 6.000 de candidați de pe întregul țării,3.000 au căzut probele minime ( sportivă, psihologica, medicala). Daca le mai dădea o probă de scris și una de citit,nu intra nimeni! La un 6.000 lei/ net solda lunara ,armata inroleaza numai „profesioniști”! Succesuri guys! Așa politicieni,așa armata! Oricum ne apără partenerul strategic contra cost!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.