Arme nucleare în Polonia. Deranj la Kremlin

Preşedintele Poloniei Andrzej Duda a declarat luni că Polonia este gata să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său, dacă NATO, din care Polonia face parte, decide să îşi întărească flancul estic, în perspectiva desfăşurării de către Rusia de noi arme în exclava sa Kaliningrad şi în Republica Belarus vecină.

Liderul polonez, care se află în prezent în Canada după o vizită în SUA unde a avut o întrevedere inclusiv cu fostul preşedinte Donald Trump şi s-a deplasat la sediul ONU, a adăugat că problema unei potenţiale desfăşurări de arme nucleare în Polonia face deja „de o perioadă de timp” obiectul unor discuţii între Polonia şi SUA.

Reacţia Rusiei

Kremlinul a transmis luni că Rusia va lua măsuri pentru a-şi „garanta” securitatea, dacă Polonia va găzdui arme nucleare pe teritoriul său, relatează AFP.

„Militarii vor analiza bine situaţia şi, în toate cazurile, vor lua toate măsurile de retorsiune necesare pentru a ne garanta securitatea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În vara lui 2023, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că a transferat în Belarus primele arme nucleare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

25 de Comentarii

 1. Doctrina militară a Rusiei prevede posibilitatea folosirii armelor nucleare în cazul unui atac asupra sa cu astfel de arme ori cu alte tipuri de arme de distrugere în masă, sau când în urma unui atac cu arme convenţionale însăşi existenţa statului rus este ameninţată.

 2. Polonia și cu Papa care au distrus URSS este prima pe lista neagra nucleară a Rusiei! Ii tremura chiloții de aia vrea arme nucleare! Evrei polonezi vor fi spulberați de pe fata pământului mai vârtos decat evreii Ucrainei. Nu mai vorbesc de evreii din Israel care l-au omor pe Hristos și încă 100.000 de copiii nevinovați palestinieni in 2024!

 3. „fostul preşedinte polonez Donald Trump şi s-a deplasat la sediul ONU”
  I.R ce fumezi ca vreau si eu, Trump presedinte poolonez😂😂😂😂

 4. …Altuia nu-i face.
  Dar polonezii si NATO n-ar trebui sa fie deranjati de rachetele nucleare duse de kriminalul kremlinez in Belarus si Kaliningrad???
  Al dreaqu deranj vine numai dinspre Rasarit, dinspre Apus n-are voie sa vina? Cine a zgandarit mai intai amplasarea armelor nucleare inspre Europa?……[Rumburak]

 5. Bei cu placerea, Europa este Europa, nu khazaria. Sa va intre bine in cap asta.

 6. Unde mergem? Biblia spune: „Şi [regele nordului = Rusia începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea (Daniel 11:27)] se va întoarce în ţara lui cu multe bunuri [1945], iar inima lui va fi împotriva legământului sfânt [ostilitate față de creștini]. El va acţiona [mare activitate în arena internaţională] şi se va întoarce în ţara lui [dezintegrarea Pactului de la Varșovia și a Uniunii Sovietice. Un militar rus s-au întors în ţara lor]. La timpul fixat se va întoarce [acest lucru înseamnă războaie. Rusia își va recăpăta influența pe care a pierdut-o după prăbușirea URSS. UE și NATO se vor destrăma. Multe țări din fostul bloc estic se vor întoarce la o alianță militară cu Rusia]. Şi va intra la sud [acesta va fi începutul războiului nuclear. Detonatorul va fi conflictul etnic (Matei 24:7)], dar nu va fi ca înainte și mai târziu [aceste acțiuni militare nu vor duce direct la un război nuclear. Acest război va începe doar după revenirea „regelui nordului”]” (Daniel 11:28,29). Și numai atunci va fi intervenția directă a SUA și război nuclear la nivel mondial (Daniel 11:30a). Aceasta va fi un măcel reciproc. Va fi folosită o sabie de mare putere (Apocalipsa 6:4).

 7. Apropos de bombe, Presa Libera , 25 martie 2024,stiri de la Kiev …. Potrivit canalului Military Observer TG , vedeti mai jos…Polonezii ar face bine sa bage la cap si sa-l stapaneasca pe Duda, inainte sa se intample o nenorocire !

  „O serie de atacuri cu rachete au fost efectuate asupra țintelor foarte sensibile ale comandamentului militar ucrainean de la Kiev” „Zona de poziționare a sistemului american de apărare aeriană Patriot din zona aeroportului Zhulyany a fost distrusă, precum și instalația SBU din centrul capitalei – unul dintre așa-numitele centre de decizie. În plus, clădirea fostului sediu al Apărării Civile a Ucrainei, transferată în jurisdicția armatei ucrainene, a fost distrusă la Kiev. Presa ucraineană a păstrat până acum tăcerea cu privire la complexele Patriot distruse și vorbește despre clădirile distruse de rachetele rusești ca fiind inutile și dărăpănate.”

 8. Baieteii e joaca cu soldati de teracota. „Nu dati banii pe prostii, luati bombe nucleare la copii” !

 9. Ce au ma evreii aia care l-au omorat pe Hristos acum 2 000 ani, cu criminalul de la Kremlin care a bramburit toata lumea actuala cu invazia lui kretina?
  Si unde scrie in Biblie despre RUSIA, de tot citati paragrafe din ea, ca eu mananc toate bibliile din lume? A ajuns forumul precum casa de nebuni……[Rumburak]

 10. #Bomboane atomice-si ce vrei sa demonstrezi cu asta?Daca e adevarat ce s-antamplat ,cu atât mai rău.Cu ce drept fac rușii aceste atacuri,cu ce drept a invadat Ucraina?Deci,postac cu mințile rătăcite,ar trebuii sa te dai cu capul de pereți,in cazul că se confirma ce ai spus.Nu sa te bucuri!Chiar,lumineaza-ne,ce ai vrut să ne arăți cu postarea rușinoasă de la min.14:27?Altfel,din start ești asimilat unor oameni de prisos(adică manananci o pâine degeaba,gen trolii ruși iraționali de pe forumurile Cotidianului,…obs.:aici la Cotidianul sunt cei mai mulți pe metrul patrat,încât dacă ar fi vorba de precipitații pe metrul patrat ar fi de-a dreptul potop)

 11. @Ce tie nu-ti place … spune:
  22 apr. 2024 la 14:05

  …Altuia nu-i face.
  Dar polonezii si NATO n-ar trebui sa fie deranjati de rachetele nucleare duse de kriminalul kremlinez in Belarus si Kaliningrad???
  Al dreaqu deranj vine numai dinspre Rasarit, dinspre Apus n-are voie sa vina? Cine a zgandarit mai intai amplasarea armelor nucleare inspre Europa?……[Rumburak]”
  Eu zic NATO a inceput zgandareala cu amplasarea lor in Belgia, Italia, Olanda, Turcia.
  Rusia dupa ’90 (cand si le-a retras) nu a avut arme nucleare INAFARA teritoriului rusesc (incl. Kaliningrad) pana recent cand a transferat in Belarus.
  Dar nu stiu de ce propagandistii NATO intotdeauna incep o polemica plecand de la RASPUNSUL dat provocarilor americana si nu de la provocarea/antecendentul american.

  P.S. oricum e naspa, armele sunt facute sa fie utilizate. Tot vom ajunge odata sa fim prajiti. Intrebarea e cine va fi impins in linia 1-a (polimea sau decidenatii) si cine se va retrage in buncare protejate (nu beciuri facute de amatori). Tu daca sugi la marele licurici crezi ca vei scapa?

 12. Daca le-ai dat doua bucati, una in sankt petersburg una in moscova fix deasupra kremlinului. si sunt gata orcii… paralizati pe urmatoarea suta de ani.

 13. Năravul din fire n-are lecuire.
  PRIMA împărțire a Poloniei: Pe 9 februarie 1772, acordul privind împărțirea a fost semnat la Viena. O înțelegere preliminară între Rusia și Prusia fusese semnată la Sankt Petersburg pe 6 februarie 1772. Mai devreme, în august, unități militare rusești, prusace și austriece intraseră simultan în Polonia și ocupaseră zonele care asupra cărora căzuseră de acord să le revină.
  A DOUA împărțire: La data de 23 ianuarie 1793, Prusia a semnat un tratat cu Rusia, prin care era de acord ca reformele poloneze să fie revocate și ca ambele țări să primească bucăți din teritoriul Comunității. Armatele rușilor și prusacilor a preluat controlul teritoriilor revendicate.
  A TREIA împărțire: Partea Rusiei includea 120.000 km² și 1,2 milioane de oameni, (inclusiv orașul Vilnius), Prusia a căpătat 55.000 km² și un milion de oameni, plus orașul Varșovia, iar Austria a ocupat 47.000 km² cu 1,2 milioane de oameni, plus orașele Lublin și Cracovia. Asfel care a încheiat în mod efectiv suveranitatea națională polono-lituaniană până în anul 1918.
  A PATRA împărțire a Poloniei. În urma Pactului Ribbentrop-Molotov la data de 23 august 1939 în Septembrie 1939 Polonia este împărțită între Germania și Uniunea Sovietică pe frontiera Bugului.
  A CINCEA împărțire a Poloniei…

 14. @Ghita- prietene, am vrut sa amintesc celor ca tine, cu fruntea ingusta de doua degete si slanina groasa pe ceafa , ca este bine sa fie atenti cand fac proaganda platita de cainii razboiului. Textul intre ghilimele, care te-a enervat, este un citat din Cotidianul datat 25 martie 2024, ‘Stiri de la Kiev’, care preia stirile dupa canalul Military Observer TG . Hai, mai incearca odata , dar fara sa rupi scabdurile din cotezt !
  „O serie de atacuri cu rachete au fost efectuate asupra țintelor foarte sensibile ale comandamentului militar ucrainean de la Kiev” „Zona de poziționare a sistemului american de apărare aeriană Patriot din zona aeroportului Zhulyany a fost distrusă, precum și instalația SBU din centrul capitalei – unul dintre așa-numitele centre de decizie. În plus, clădirea fostului sediu al Apărării Civile a Ucrainei, transferată în jurisdicția armatei ucrainene, a fost distrusă la Kiev. Presa ucraineană a păstrat până acum tăcerea cu privire la complexele Patriot distruse și vorbește despre clădirile distruse de rachetele rusești ca fiind inutile și dărăpănate.”

 15. Așa e când te gâdilă în cerul gurii și în partea din spate unde nu ajunge soarele…
  Căutați, căutați…poate o să și găsiți…

 16. Rashelo, peste kibutzul tau e suficienta o bomba cu c..t. Nici n-apuca sa cada, ca ai si halit-o.

 17. Incă sunt la mentalitatea de copil minune, care crede că se poate juca cu orice in nisip,.

 18. Rusia e deranjata de oricine i se opune in mizeriile ei.Ce a dorit Rusia aia va obtine,inconjurata de NATO si tinuta la gunoiul istoriei.

 19. @Bomboane atomice pe coliva:

  Textul pe care il copii ca papagalul este dintr-un comentariu de pe data de 26 martie. El pretinde ca ar fi de pe canalele TG ucrainene, nicidecum de pe Military Observer TG, care nici nu e de gasit. Dar poate tu stii mai multe si spui cum poate fi accesat acest canal.

 20. Polonezii sunt destepti. Romanii, nu. Ne tragem din romani degeaba. Habar n-avem ca si vis pacem para bellum. Cine are arma nucleara traieste in pace. Impune respect.

 21. Warsovia, Dansk si Gdynia vor fi transformate in final in margele de sticla de termonuclearele rusesti. Polonezii dau dovada de inconstienta crasa aducandu-si armele nucleare amerloce in ograda lor. Ce-si fac polonezii cu mana lor se numeste lucru manual nuclear.

 22. gelu, pofta buna Editat. Îți mai dau un polonic rusesc sa aibă guat

 23. Prietene Anonim,eu nu fac pe gratis cursuri de alfabetizare pentru Bujetarii MAE, SIE si SRI ,care sugla Marele Licurici si la slugile lor din Rumanistan. Ajunge acusica AUR la Putere si va intinde pe jos, pe linoleu din birouri, invocand focul inamic ! Pana una alta, ia material de aici, mai citeste, mai recreaza-te Putin, ca sa dai randament in serviciul comandat k bujetar !!!
  Dmitri Peskov pe 22 martie 2024 a declarat, conform EFE, că Rusia se consideră în război cu NATO din cauza implicării Occidentului de partea Ucrainei şi nu poate permite existenţa la graniţele sale a unui stat care s-a arătat gata să folosească orice metodă pentru a prelua controlul asupra Crimeei. Comentariile făcute de purtătorul de cuvânt al Kremlinului în cadrul unui interviu acordat publicaţiei ruse ”Argumentî i Faktî”, au venit după un atac masiv al Rusiei efectuat noaptea trecută asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. ” Hai, enerveaza-te democratic, ipochimenule !

 24. @Ewiak Ryszard din care versiune a traducerii cartii citati este important poate stiti ca italienii zic „traduttore traditore”

 25. Mai rentabil le pui la Deveselu decat in Polonia. Polonia da dar pt Belarus. Putem sa cerem si noi la Sua. Dar f bine putem cere și la fratii francezi.Depinde f si de steategia Otan. Anglia am inteles ca au probleme cu rachetele nucleare nu razbesc la tinta submarin apa afara tinta…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.