Armistițiul din Siria, ultimele noutăți

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a aprobat sâmbătă seara rezoluţia înaintată de ambasadorul rus Vitali Ciurkin privind susţinerea internaţională a armistiţiului negociat de diplomaţii ruşi şi turci în Siria.

Încetarea focului în Siria, derulată sub auspiciile guvernelor de la Ankara și Moscova, este în vigoare de joi, de la miezul nopții, și a fost acceptată atât de regimul sirian, cât și de rebelii și grupurile de opoziție.

Însă, rebelii acuză încălcări repetate ale acordului de încetare a focului de către forţele guvernamentale, iar acesta riscă să se prăbuşească, transmite Reuters.

Diplomaţii ruşi şi turci speră că acest acord de încetare a focului va rezista şi va conduce la o soluţie politică pentru lungul război civil, izbucnit în urmă cu aproape şase ani în Siria.

Activiştii au anunţat că armistiţiul sirian dintre forţele beligerante a rezistat în mare parte în timpul primei nopţi, deşi au existat ciocniri violente între trupele guvernamentale şi rebelii moderaţi din provincia Hama.

În cazul în care armistiţiul va rezista, atunci primele negocieri de pace vor începe într-o lună în Kazahstan.

Între timp, premierul Benjamin Netanyahu a discutat telefonic sâmbătă cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, despre situația din Siria și securitatea în regiune, potrivit unui comunicat al premierului israelian.

Președinția rusă adaugă că cei doi lideri au abordat de asemenea procesul de pace palestiniano-israelian, fără a da mai multe detalii.

Kremlinul a încercat recent să impulsioneze negocierile de pace și a propus Moscova ca loc al unei reuniuni între președintele palestinian și premierul israelian, care în final a fost amânată la cererea Israelului.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.