
O eventuală fuziune rapidă între Consiliul Concurenței, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în domeniul Comunicațiilor (ANCOM) ar duce o reducere masivă a costurilor și la o redimensionare a personalului. Ideea a fost avansată de fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, luând drept model situația din Olanda, Spania și Estonia. ”Credeți că putem avea o fuziune rapidă între Consiliul Concurenței, ANRE, Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor și Reglementatorul din Telecomunicații, iar 500-600 de oameni să facă într-o singură instituție ce fac acum aproape 3.000 în patru instituții? Ar fi această fuziune o Revoluție instituțională către o mai bună și eficientă administrație?” a spus Nicolescu. Potrivit acestuia, Olanda, Spania și Estonia, trei țări din UE, una mare, una medie și una mică, au fiecare câte o singură insituție. ”Aș fi interesat să aud, în special, păreri de la oameni care au condus în sectorul energetic sau al concurenței, organizații, instituții, sau măcar oameni mulți. Am multe argumente de design instituțional pentru fuziune, începând cu misiunea și filozofia funcționării acestor instituții, continuând cu modul în care se fac numirile în funcții și terminând cu pasarea responsabilității de la reglementatorul în energie la cel din telecom și invers în privința metodologiilor de stabilire a tarifelor pe stâlpii de energie electrică care găzduiesc echipamente telecom”, a mai spus Nicolescu.
Instituțiile amintite mai sus plătesc salarii uriașe și au personal numeros. Și nu tot timpul sunt justificate aceste capricii. De exemplu, ANRE a fost în centrul unui scandal la finele acestui an în sensul că a fost acuzată că nu a pregătit bine liberalizarea pieței de energie de la 1 ianuarie. De la începutul acestui an, consumatorii au posibiliatea să schimbe furnizorul de ultimă instanţă. Analiştii din energie au spus că preţul energiei electrice pentru consumatorul final ar putea creşte până la 26%, în condiţiile în care consumatorul nu poate schimba furnizorul imediat, iar Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) nu a venit cu o campanie de informare despre procesul de liberalizare a pieţei energiei.
Nicolescu susține că prin digitalizare se poate reduce mult necesarul de personal. ”Î plus nu vom mai avea patru departmente de comunicare, patru departamente de contabilitate, patru departamente de IT, patru departamente de resurse umane, zeci de consilieri la cabinetul președintelui etc. Dacă o țară ca Spania, mult mai mare ca a noastră, poate, noi de ce nu? Chestiunea cu voința politică este importantă. Până la urmă care trebuie să fie rolul ANRE-ului? Eu cred că merită analizată fuziunea iar majoritatea o poate rezolva apoi în 10 zile”, a mai spus Nicolescu.
Propunerea fostului ministru este deocamdată primită cu reticență. ”Gradul scăzut de digitalizare (cine pe ce proiect lucrează plus înlăturarea filtrelor parainstituționale de control politic în fluxul de lucru al instituției) și transparență în ceea ce privește cât muncește fiecare, în special în teritoriu, face ca orice instituție să funcționeze ca un un culcuș liniștit pentru funcționarii norocoși.
Din acest motiv, unificarea într-un mamut ar facilita extinderea acestei practici și ar prezența beneficii nete doar la vârf. Iar lipsa de competențe în afara ariei în care operează funcționează ca o barieră de care alții mai abili pot mereu să profite. Iar acum nu vorbesc de energeticieni care nu înțeleg antitrust sau ajutor de stat, ci de economiști care nu înțeleg drept, sau ingineri care nu înțeleg la ce se uită în Excel”, spune Titus Paveliu, consultant în domeniul energiei. În replică, Nicolescu spune că nu este de acord cu termenul de ”mamut”. Eu vorbesc de patru instituții unite din care să rezulte mai puțin. Nu vor mai fi atât de mulți președinți, vicepreședinți, secretare etc. Ce parere ai de suprapunerea de competențe? Cine monitorizează funcționarea corectă a pieței de energie? Concurența sau ANRE? Cine protejează consumatorii din energie? Protecția Consumatorilor sau ANRE?” a spus Nicolescu.
Omul de afaceri Jack Cutișteanu afirmă că nu crede că o astfel de ”manajerie” ar rezista și ar funcționa. ”Dacă te uiți bine, sunt teme recurente, teme în conflict, interese (nu personale) contradictorii. Dai 3 exemple, Spania, Olanda și Estonia. Din cîte știu acolo, în toate cele trei țări, s-a pornit cu structura comună și departamente. Fucționarea structurii, de la naștere, a fost cumva comună. Eu nici nu cred că ar fi bine ca să avem Consiliul Concurenței împreună cu ANRE! Nu merge așa cum e acum, dar dacă construiești o struțo-cămilă, un balaur cu 7 capete și o singură coadă? Mai bine să încercăm să-i facem să lucreze așa cum sunt, să-și micșoreze schema de personal, să se scuture de neprofesioniști. Să se scuture de politică. Numirile să fie cu examen „pe bune” nu pe pile și partide. La ANRE nu a rămas nici un post ocupat cu consurs „real”. Totul e o pilă și relație, o cumetrie sau încuscreală . Vicepreședinți mari specialiști în alimentația animalelor, altul e cizmar, un altul chelner etc . Toți mari academicieni în Reglementarea Pieței de Energie. Loc liniștit, salariu baban, responsabilitate zero”, a afirmat Cutișteanu.
O fuziune asemănătoare a mai avut loc în România. Autoritatea de Supraveghere Financiară s-a înființat în 2013 ca autoritate administrativă autonomă, de specialitate, cu personalitate juridică, independentă, autofinanțată și își exercită atribuțiile prin preluarea și reorganizarea tuturor atribuțiilor și prerogativelor Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
de ce nu se unesc avocatul poporului, cu 6 adjuncti, protectia datelor-incalificabilă SEFA BLONDĂ NAVERISTA DE BRAGADITU in pandemie, consiliul discriminacii, CNSAS???
DE CE DIN 5 MII personalul parlamentului ce freaca ridichea, internetul si plimba hartii 2-3 zile pe saptamana, fac comert vinerea in lipsa sefilor ca la comisia furidica a senatului, iat doctoratul pe orizontala, fac 2-3 facultati si masterate,la distsntă , lipitoare de afise, cafele si zîmbete la membrii comisiilor,cu salariii , privilegii si pensii de functionari publici după 14 ani vechime,ci salarii mai mari nemuncite, decat medicii , universitarii, academicienii????cu concursuri de fatadă, dar cu 2-3-4 carnete de partid?
CCR, CU 9 JUDECATORI POLITRUCI DE LA LIVIA STANCU SI MAREAN ENACHE, LA LAZAROIU CEAUSESCU SI JUTSTI DE ITA????CU SALARII DE 60-80 MII LUNAR?
CUMULUL DE FONCTII, SERVICII, FONCTII, DECAN, RECTOR, CATEDRE IN GALARI, BISTRITA, ALBA, CLUJ, TIMISOARA CU ZIUA DE 48 DE ORE cu avioane si masni la scara, soferi, secretare, deconturi hotel, benzina, strainatate??
gTA, AJUNGE. DESTUL,
FARA CIRVE, FARA PROSTI, FARA TICALOSI SI NEMRERNCI ADUSI DE PLUTA POLITICII DAMBOVITENE.
@ un patriot… oare unde ai citit la careva ca vrem sa fie desfiintate cele existente??? a le comasa inseamna conform intelepciunii populare ” lucru amestecat pute a ca.at”. normal ca promovarea concurentei si calitatii au facut america mare dar daca micsorezi nr de angajati si le amesteci activitatile nu faci decat blocaj si confuzie. dar e adevarat ca cele 4 agentii au pactizat cu dusmanul si saboteaza economia nationala.
Concurenta reala, si competitivitatea asigura si servicii de calitate si preturi oneste consumatorilor. Cine nu intelege mecanismele adevarate ale economiei de piata sa taca, pe acest forum multi prosti mai scriu verzi di uscate.
Reglementarea, cu Concurenta si Protectia Consumatorilor,puse la un loc.
La prima vedere se bat cap in cap,la a doua ar putea rezulta o cooperare in care sa stie stanga ce face dreapta:daca totul ar fi in favoarea corectitudinii,competentei ,aplicarii intocmai a legilor.
Noi trebuie sa lasam modelele Olanda, Spania și Estonia si sa ne facem propria formula adecvata, daca se vrea cu adevarat.
Deci un studiu clar si dezbatere cu pro si contra.A uni aut.de reglementare cu concurenta si consumatorul mi se pare prea mult ,temere ca rezulta un babilon.
‘ Ineficiență pentru sinecuri ‘, care sunt ‘marile realizări’ ale acestor instituții care ‘păstoresc’, ups, domenii private ?! Cea mai recentă este ‘opera’ ANRE care a pus lumea pe drumuri pentru noile oferte ‘concurențiale’ oferite de unii care n-au avut ‘nici în clin, nici în mânecă’ vreo legătură cu ofertantul domeniu energetic, motiv pentru care, vor subcontracta multe dintre operațiunii.
deci credeti ca 600 pot face treaba cat 3000 , doar daca nu fac nimic . credeti ca tarile acelea au situatia noastra . credeti ca in sua sunt comasate si acolo chiar functioneaxa ca lumea . in concluzie vor sa schimbe sefii si sa-i dea afara pe angajatii psd , etcfezadtrul national este ca aceste institutii si justitia sunt un dezastru
Se poate dar nu se vrea, pot fi puse doua cate doua, Cons.Concurentei cu Protectia consum impreuna,si celelalte doua. Dar la noi totul este politizat si nu conteaza ce stii ci al cui esti. Prin aceste functii sunt pusi oamenii partidelor pe salarii f.mari si nu profesionisti. Ca ex. ANRE nu raspunde solicitarilor publicului nici dupa 30 de zile si nici nu da nr.de inregistrare on line.
Revoluție instituțională de obicei înseamnă rotația cadrelor dăm afară PSD să intre rubedeniile PNL,PDL,USR+.
Amanetele lui Teodorovici înlocuite amantele PNL-iștilor.
Fuzionează niște instituții care merg într-un picior într-una singură care cine știe când va fi capabilă să înlocuiască munca făcută de celelalte 4.
Numirile să fie cu examen „pe bune” nu pe pile și partide. Exact cum a fost pus și Voiculescu la sănătate. Sau Grindă, Tablă și Pepsiglass.
Totul e o pilă și relație, o cumetrie sau încuscreală. Parcă sună a PNL în 2020. În 2021 mai sunt și partenerii.
Idei cretze…
Ce are ANPC comun cu ANCOM?
Chiar nimic.
Cum e corect”..Omul de afaceri israelian Jack Cutișteanu afirmă…”.Asa o fi si in Israel,la el acasa,cu reforma?Ca aici s-a tinut cu buyetii distepti din energie..
Nicolaescu e ofiter SIE cu mari relatii pe vremea lui rabbi M.R.Ungureanu,specialistul nostru in studii talmudice la SIE
Chiar trebuie toate gunoaiele citate?
Referitor la ANRE ,rabbi Cutisteanu are dreptate:mai sunt 2-3 specialisti,si aia acoperiti,in t=rest numai circari nu sunt in rest toate gunoaiele cu tindula de la partidul nostru,PSD muncitoresc