Asaltul asupra Capitoliului: A doua sentință grea

Unul dintre liderii grupului american de extremă dreapta Proud Boys a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru asaltul asupra Capitoliului, sanctuarul democraţiei americane, pe 6 ianuarie 2021 la Washington, relatează AFP.

Procurorii au cerut 33 de ani de închisoare pentru Joseph Biggs, un fost soldat care a servit în Irak şi Afganistan, pentru că a condus aproximativ 200 de membri ai Proud Boys la Capitoliu, sediul Congresului din Statele Unite, în încercarea de a împiedica certificarea victoriei democratului Joe Biden asupra preşedintelui republican în exerciţiu Donald Trump.

Este a doua cea mai grea sentinţă pronunţată de sistemul judiciar american în acest caz.

Judecătorul Timothy Kelly a luat în considerare circumstanţele agravante pentru acte de terorism solicitate de procurori, dar a subliniat că a stabilit o pedeapsă cu 16 ani mai mică decât cea cerută, pe motiv că inculpatul „nu a intenţionat să omoare oameni”.

Acuzatul şi-a exprimat anterior regretul, spunând că acum este departe de politică şi de orice afiliere de grup.

În mai, el a fost găsit vinovat de şase capete de acuzare, inclusiv răzvrătire, împreună cu alţi lideri ai Proud Boys.

Deşi asaltul asupra Capitoliului nu s-a soldat cu un număr mare de morţi, procurorul Jason McCullough a argumentat la audiere gravitatea evenimentului şi necesitatea unor sancţiuni disuasive.

„Există un motiv pentru care va trebui să aşteptăm cu nervozitate următoarele alegeri”, a spus el, spunând că atacatorii „au vrut să intimideze şi să îngrozească” pe oricine li se opune.

Acea zi de 6 ianuarie 2021 „a rupt tradiţia transferului paşnic de putere, unul dintre cele mai preţioase lucruri pe care le-am avut ca americani”, a mai spus judecătorul, insistând că această epocă s-a încheiat.

Joseph Biggs a petrecut mai mult de doi ani în arest preventiv, uneori până la ora 22 de ore în izolare. „Cred că a înţeles mesajul”, a spus avocatul său, Norman Pattis.

„Ştiu că am făcut ceva greşit în acea zi, dar nu sunt un terorist”, a spus Joseph Biggs, cu părul şi barba grizonate, într-un costum portocaliu de deţinut, dezvăluindu-şi tatuajele de pe antebraţe, izbucnind în lacrimi de mai multe ori la menţionarea fiicei şi mamei sale.

De la atacul din 6 ianuarie 2021, peste 1.100 de persoane au fost arestate şi inculpate. Mai mult de jumătate au fost condamnate, majoritatea la închisoare.

Cea mai grea sentinţă de până acum a fost pronunţată împotriva fondatorului miliţiei de extremă dreapta Oath Keepers, Stewart Rhodes, care a fost, de asemenea, găsit vinovat de răzvrătire şi condamnat la 18 ani de închisoare.

Cel puţin cinci persoane au murit în contextul asaltului asupra Capitoliului şi 140 de ofiţeri de poliţie au fost răniţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

 1. Fondul problemei, recte DE CE lumea nu mai are incredere in sistem si, manipulata abil sau chiar sincera, navaleste peste institutiile statului, nu este abordat de domnii judecatori si procurori. Care sunt doar niste functionari, de aici si pana aici, si nimic mai mult. Daca statul se prabuseste, nu e treaba lor: ei doar vor initia o ancheta IN REM, insotita de o notificare a autorizarii certificarii legale, etc.
  Perfect inchisi in bula lor de casta superioara platita mult peste medie, acesti functionari nu inteleg si nu au interesul sa inteleaga ca anumite stari de lucruri nu pot fi tolerate la infinit.
  Si ca nu legea face pe om, ci legea e PENTRU om!!!

 2. Totul a fost înscenare a serviciilor. Toate condamnările sînt circ, teatru, nici unul nu e închis. Desigur au participat destui fraieri ce pot să spună cu mâna pe inimă că a fost pe bune. Cum a fost la noi la revoluție.

 3. Condamnarile la ani grei de inchisoare pentru cei care au folosit cuvintele spusew de Trump drept indrumar si au recunoscut asta va afecta procesele la care Trump este parte .Nu credem ca Partidul Republican isi permite sa nominalizeze un fost presedinte ce primeste lovitura dupa lovitura tocmai din partea sistemului judiciar cu care a conlucrat timp de 4 ani .Legea isi spune cuvintul .Cinste Americii si cinste sistemului judiciar american in care legea este aplicata .

 4. Așa de dimineața ai luat-o? Nici pe vremea comunismului nu era posibil. Ce nu fac cârciumarii in goana după profit!?…

 5. 13-15 iunie ’90 bucuresti – daca doriti sa revedeti pe 6 jan ’21 la washington -este mult mai prost fara Miron Cozma

 6. Trump are deja o armata de psicologi si psichiatri care o sa jure ca sufera, or de senilism precoz, or de infantilism intirziat. In consecinta o sa fie condamnat la un an de inchisoare intr- o puscaria de femei. Exact asa a fost in Regatul Spania cu Urdangarin. Tipul s-a mincat vreo 6 milioane de Euro de la fundurile unei ONG , dar, cum era sotul printezei Helena din Spania, pedeapsa a fost un an inchis intr-o puscarie plina de femei.

 7. „grupului american de extremă dreapta Proud Boys”

  -asta suna a „Likud”,

  Likud – Wikipedia
  wikipedia.org
  https://ro.wikipedia.org › wiki › Likud
  Cu toate acestea, după ce a guvernat aproape toți anii ’80, partidul a pierdut alegerile pentru Knesset în 1992. Totuși, candidatul Likud Benjamin Netanyahu a …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.