Asasinarea lui Ioan Luchian Mihalea: au trecut 30 de ani

Ioan Luchian Mihalea a murit la 29 noiembrie 1993, când a fost asasinat în propriul apartament. Avea doar 42 de ani.

Celebrul artist a fost atacat în holul locuinţei cu un obiect contondent, apoi strangulat cu două cabluri găsite în apartament.

„Pereţii apartamentului au stat murdari de sânge multă vreme, iar hainele lui Mihalea nu au fost luate din casă, deşi acolo locuiau chiriaşi”, povestea femeia care l-a găsit decedat.

Criminalii au fost condamnați la închisoare pe viaţă, dar în 2015 unul a fost eliberat.

Compozitor, dirijor, realizator de televiziune, conducător al celebrului grup SONG, Ioan Luchian Mihalea s-a născut la 15 decembrie 1951, la Ocnele Mari, judeţul Vâlcea, conform https://teatrultanase.ro. A absolvit Conservatorul din Bucureşti. Oanţă – cum îi spuneau apropiaţii – a rămas fără părinţi şi a fost crescut de o mamă adoptivă pentru care avea un respect deosebit. A luat ambele nume de familie, şi pe cel al părinţilor, şi pe cel al mamei adoptive.

La începutul anilor ’70, un grup de studenţi de la limbi germanice a luat hotărârea de a cânta muzică americană şi s-a apelat la ajutorul lui Voicu Enăchescu, care dirija corul Universităţii Bucureşti. Atunci s-au cunoscut mai mulţi studenţi la Conservator. Unul dintre ei era Ioan Luchian Mihalea. Atunci se puneau bazele a ceea ce a devenit un adevărat fenomen – grupul SONG. Era ceva ce nu mai se mai văzuse până atunci. Un grup de tineri veseli, care dansau în ritmul melodiilor, îmbrăcaţi modern, în culori vii, care trăiau muzica şi cântau cu o plăcere ce li se citea pe chip şi în priviri, arată site-ul bestmusic.ro.

 

Pe cea care i-a devenit soţie, Adina, a cunoscut-o în 1977, când aceasta a venit în SONG, şi s-au căsătorit în 1990, după ce s-a născut fiul lor, Ionuţ, precizează site-ului amintit.

Cariera lui Oanţă s-a legat, incontestabil, de activitatea grupului SONG. A câştigat admiraţia publicului de toate vârstele, incluzând în repertoriul SONG (prescurtarea sintagmei Suntem Oamenii Noii Generaţii) piese clasice sau moderne. Întrebat într-un interviu televizat care sunt primele trei calităţi ale SONG-ului, el a răspuns: „frumuseţea – mai ales cea spirituală, la care ţinem foarte mult -, spiritul de echipă, capacitatea de mobilizare – fiind imposibil, altfel, să se realizeze cinci-şapte întâlniri pe săptămână”, conform site-ului http://tvr3.tvr.ro/.

 

Spunea mereu că „importante nu sunt statisticile, important e ceea ce spune formaţia, câţi oameni fug spre sala în care se cântă”. Avea mereu grijă de imaginea tinerilor din SONG şi a copiilor din MiniSONG. În paralel cu cele două grupuri, a înfiinţat şi Cvintetul Luchian – din care mai făceau parte Bogdan Dragomir, Mircea Cotiga, Mihai Tiulete şi Cristian Caragea, cvintet cu care a participat la numeroase emisiuni de divertisment pentru televiziune.

„Poate înainte de toate SONG-ul înseamnă mereu 20 de ani. Chiar dacă ne-am aflat în 1973, sau 1979, sau 1986. Timpul pare nemişcat când aerul care te înconjoară e proaspăt şi merită respirat”, spunea Ioan Luchian Mihalea, în interviul amintit.

Printre numele cunoscute care au trecut prin SONG se numără Ducu Bertzi, Bianca Ionescu, Doina Matei Pocorschi, Bogdan Dragomir, Luminiţa Velciu, Bianca Ionescu, Gianina Corondan.

Tinerii care au fost colegi în SONG au avut o altfel de studenţie decât a celorlalţi, pentru că împărţeau repetiţii, emoţii, nopţi de nesomn, vacanţe, petreceri, spectacole, turnee, filmări, înregistrări, revelioane şi mai ales aceeaşi pasiune. Iar cel care a făcut posibil acest lucru, liantul dintre ei era Oanţă. Datorită unui talent special, a pasiunii pentru muzică şi teatru şi a dragostei pe care a avut-o pentru grup. El avea obiceiul de a-i stimula atunci când erau obosiţi sau când i se părea lui că le cam lipseşte energia pentru a da un spectacol cât mai bun. În astfel de momente începea să facă o serie de gesturi pe care publicul nu le vedea, mimici caraghioase, adresate unuia ori altuia din grup, sau tuturor. Rezultatul, de cele mai multe ori, era că se mobilizau şi reuşeau să cânte cu pasiune şi plăcere chiar în momentele mai dificile.

În anul 1973, Oanţă a înfiinţat corul de copii MiniSONG – o miniatură a SONG-ului, în care a îndrumat paşii multor copii spre muzică, conform bestmusic.ro. I-a învăţat pe cei mici piese din folclorul românesc şi universal, titluri celebre din muzica de film, canţonete, muzică din operete. Au avut numeroase turnee, au fost pe aproape toate scenele ţării şi în străinătate, se pregăteau chiar de un adevărat turneu în America. Alina Sorescu a fost cea mai mică membră a grupului MiniSONG. Avea doar patru ani atunci când l-a întâlnit prima oară pe Oanţă. Din MiniSONG a făcut parte şi actriţa Dana Rogoz.

 

În primăvara anului 1989 a pus bazele unui nou grup, numit „Bazar”, format în exclusivitate de elevi ai Şcolii Populare de Artă din Capitală. Cu acest grup a participat în diverse spectacole la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, Casa Studenţilor „Grigore Preoteasa” sau Sala Radio din Bucureşti. Grupul a cântat un singur an.

A participat, împreună cu grupul SONG, în 1990, la înregistrarea operei rock „Lanţurile” a trupei Krypton, urmată de un spectacol grandios care a avut loc în Bucureşti, la 1 Decembrie 1990, în Piaţa Revoluţiei.

A fost nu doar compozitor şi dirijor, ci şi un interpret talentat, prezentator de emisiuni pentru copii – ”TipTop, MiniTop” – şi a jucat, în roluri episodice, în filme precum ”Iancu Jianu”, ”Mult mai de preţ e iubirea”.

Ioan Luchian Mihalea a avut colaborări importante şi participări la concursuri şi festivaluri împreună cu alţi artişti precum Mihaela Runceanu, Angela Similea, Viorela Filip.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

20 de Comentarii

 1. Am fost coleg cu Nely, de elementara la Mavrogheni, cu sora lui, asha cum declara ea. Nimic special in ce priveshte relatziile de familie.
  O zi buna.
  Con
  P.S. In acele vremuri cand multzi artishti mureau mistorios, nu prea aveam intuitzia de azi=deh=prosteala kamunizsta

 2. Minisong aveau melodia cu piticii din padure, cu refrenul „pu-pu-pu, la-la-la”…

 3. Tot respectul . Dar in acest respect cred ca, intr-un articol obiectiv si informat, poate intra si adevarul despre orientarea sa sexuală, de unde i s a si , pardon, …tras ( cam ca, indirect, altor mari creatori/ creativi homo sau bisexuali gen Ceaikovski sau Touring) sau nefericiti exploatati in orb, ca Vladimir Ilici Ulianov. Vi o spune un straight tradiționalis..E posibil ca tocmai neacceptarea ( pe atunci) de catre societate a acestei orientari si cine stie ce sensibilitati/ preferinte
  personale sa fi dus la aventurarea la propriu in acele legaturi periculoase. Dumnezeu l a iertat instant probabil, iar noi sa ni l amintim cu drag.Drag artistic.

 4. @ Terchea….din cate imi amintesc,erau boschetari;foloseau serviciile se.x .uale pt talharii , santaje si la ce nenorociri ii ducea capul pe atunci.Mihale chiar a fost o victima.

 5. repezi la judecata postacii…ma intreb cat de curati sufleteste sunteti, daca pentru voi conteaza orientarea sexuala a unui om. ce face acasa la el este treaba lui. v-a deranjat pe voi? repede cu judecata, mah, „dumnezeilor”, mah…mah, neprihanitilor, mah… de asta experimentul pitesti a functionat perfect si functioneaza si acum. latraii au intotdeauna o piatra in mana, in timp ce ei poarta bolovani pe umerii lor…

 6. Au fost afaceri intre pomponei.
  Pacat de el ptr ca a fost un muzician talentat……[Rumburak]

 7. Multimesc si acum, Con. Nu am gandit speculativ intuitiv in logica polivalenta, eu facand parte din cei mai ..goi la minte. Citind comentariul tau mi am amintit de episodul VI adasinatul JFK articol tradus pe Active News publicat recent. Se lanseaza acolo ipoteza ca exista asasinate ce, la un prim nivel, transeaza conflicte mai mari decat cele ale personajelor in cauza.Iar la un secund nivel intuibil ar modela mersul societatii/lumii.Ar exista si alte nivele la care nu avem acces. Articolul face referire la Giordano Bruno iar eu ma gandesc acum la proza sudamericana.

 8. In acele vremuri de care vorbiti, „elementara de la Mavrogheni” se chema Scoala Generala Nr. 11, de pe Monetariei, langa Muzeul Partidului – ce-i aia Mavrogheni, cu scuze, da’ nici nu cred ca auziseti pe-atunci… Insa asa suna intr-adevar mult mai elegant… Unu’ care a facut si el tot acolo…

 9. Gunoiul tras intr-un colt, pute peste decenii si permite ca muste ipocrite si moraliste sa bazaie suparator peste un amintirea unui om interesant si talentat.

 10. „Marimn, Marin iti cheama si un neutrin”. Sau :”Marine la postarea ta, Marine Marine, una lume se mira, Marine ,Marine”. Comunitatea LGBTQA+ , ca le place sau nu, prezinta riscuri criminogene sporite.E documentat statistic..Conform, recomand, Dr V.Gheorghe ” „Fata nevăzută a homosexualitatii”..
  Extra.Dand cautare pe g00gl3 pt autor am fost trimis la ” față nevăzută a Lunii”.Asa ca zic si eu vorba nemuritorului Roger Waters, citata in contextul albumului: ” There is no Dark Side of the Moon.As a matter of fact, it’ s all dark” .ACEASTA e, in opinia mea, influenta orientarii se.x.uale in tragicul eveniment.

 11. Si Allan Turing a fost pe invers si briții îi datorează faptul că n-au fost călcați de cizma nazistă dar asta nu i-a oprit să-l închidă și să-l terfelească-n presă.Mai vorbim de Michelangelo sau Leonardo? Oamenij pot fi judecați după ce dau societății, în rest, cei de pe margine pot, cel mult, privi bârna în oglindă.Dacă viola copilul cuiva, era de înțeles dar execuția pentru parale nu face diferențe.

 12. @Con
  Asha este, dar m-am adaptat vremurilor, nr.11 nu spune mare lucru, dar mai ales locul este legat shi de viatza lui Brancushi. M-am nascut sub Rege, pe strada Italiana, am prins ceva din ce a fost odata, shi cu toate ca Elita a fost lichidata la Canal, pushcarii, etc…, sper asha cum respect stramoshii mei cu origine sanatoasa, ca Romania sa renasca cu adevarat.
  O zi buna.
  Con

 13. IQ100 dar nu prea…. dar fata nevazuta a pedofiliei…? dar fata nevazuta a crimei organizate…? ipocrizia este cea care distruge spiritul. treaba lui ce face acasa. este meritul cuiva anume ca te-ai nascut asa cum esti? sau decaderea? sa-i ucideeem cu pietreee tovarashi! nu uita ca cele mai luminate minti ale lumii au fost pidosnice, toashe. nu am nimic cu NIMENI, atat timp cat CONSTITUTIA ESTE RESPECTATA. nu sunt pro woke/gen si alte absurditati IDEOLOGICE. am fost indoctrinati destul in copilarie de la gradinita, la liceu, de ceausila, astfel incat mai-draga, recunosc ideologia si ipocrizia, manipularea de la o posta. pana sa-i judeci pe altii, uitat-te la tine! mai uitati-va la voi cand JUDECATI OAMENII DE PE STRADA! AL CUI ESTE MERITUL CA VOI ATI AVUT O ALTA SOARTA DECAT EI? GANDESTE „IQ”…NU ESTE GREU! esti un barbat/femeie frumos, intr-un corp frumos. ai gene remarcabile. esti inteligent (a). ai avut sau ai parinti iubitori, familie unita, buna, iubitoare, adunari in familie, fara traume sau violente…EI POATE NU AU AVUT ASTA! stii ca se face o analiza genetica undeva pe la 6 luni de sarcina. este scumpa. cate femei fac acest test? eugenia aceea sanatoasa este necesara pentru o natie. asta facea ceausila. stii ca femeile care sufereau de glande NU aveau voie sa faca copii nici pe semnatura?? am o prietena. acum este in Italia. dar a facut acea analiza genetica, care i-a spus ca fetita ei nu este atinsa de gena bolnava a mamei – afectiune la glanda tiroida. aceste afectiuni si gene „stricate” duc la natie bolnava si slabita. nu vorbesc de eugenie bolnava, vorbesc de un parinte care doreste sa aiba un copil sanatos si normal, da? da, stiu. sunt subiecte tabu. la limita „realitatii”. copilul nu il faci penru tine, ci pentru el: sa fie sanatos, in primul rand, si fericit. sa iubeasca viata si sa se bucure de ea.

 14. În vremurile acestea,ar fi fost membru ACCEPT/MOZAIQ . Cu aceleași riscuri ,,sentimentale” .

 15. Foarte SUBTIIIILE toate Postarile de pana aici …

  IO sunt – ca de obicei – mai prozaic, mai dur, mai direct si mai simplu in GANDire.

  Erau Carti BUNE despre SEX in general si despre Comunitatea HOMOs.

  Una foarte buna, se numea „Tot ce ai vrut sa intrebi despre Sex ds nu ai avut curajul sa intrebi” de David Reuben.

  In PRIMELE Editii, D. R. scria far’de Frica despre Subiect, afirmand DUR Adevaruri la Fel de DURE pe Felie.

  MARE mi-a fost Mirarea cand am citit un Paragraf INTRODUCTIV in care Doctorul Reuben mai ca isi cerea UMIL Iertare de la NeVAZUTE INSTANTE, !

  PEFECT similar cu Galileo Galilei la ABJURAREA care i-a asigurat SupraVietuirea FIZICA.

  La Doctorul REUBEN Abjurarea i-a adus SupraVieturiea Profesionala … 🙂

  CE scria Acolosa ?

  Ca NOILE Cercetari de Psihiatrie au aratat ca HOMOSEXUALITATEA NU este o Boala Psihica si ca NU exista Deosebirie de Comportament Sexulal intre HOMOs si HETREOs.

  In Primele Editii era mult mai SINCER si DUR si arata CE Aberatii Comportamentale implica acest Comportament Sexual si CE Crime TERIBILE se petrec intre InDagostitii din Comunitate

  Mai arata SI CE Comportamente de NeOprit au UNII Dintre …

  NU mai tin Cont de NIMIC si in Special de IGIENA si ALEGEREA Partenerilor.
  Evident sunt SI Cupluri STABILE si far’de Excese Comportamentale.

  La ACEASTA Persoana a fost de Vina ALEGEREA fara FRAUL Decentei a PARTENERILOR.

  Astia NU erau EI, HOMOs …

  Erau „Bagabonti” Sadici cae credeau ca fac Dreptate si Curatenie pe Lume …

 16. CONTINUARE
  In acest CAZ se poate vorbi de Comportament din Partea UCISului similar NIMFOMANIEI la Femei.
  Impulsul MORBID este ATAT de mare, incat Muierea Respectiva se implica in Acte Sexulale cu NeCunoscuti,

  NU din Dorinta Excesiva de SEX ci, din Dorinta EXCESIVA de a CAUTA Ceva care niciodata NU se gaseste.

  DORINTA Excseiva de SEX a unei MUIERUI nici NU existaca Anomalie.

  Fiecare ARE CE ii CERE Corpul si MODALIATATEA de Satisfacere este Treaba si PreOCUPAREA strict a Persoanei.
  DAR NU o face la Intamplare, cu oriCINE si oriCAND si oriUNDE ca in Cazul Nimfomanei.

  SI ca in Cazul HOMOs de Tipul I. L. Mihalea.

  Din cate am inteles, el a fost ADOPTAT.
  Deci, O VREME a stat in Orfekinat !

  ACOLO se intampla ORGII NeStiute,

  Copii VIOLATI si care ASTFEL devin conditionati la SEX ANormal.

  Acestia puteau avea o GENETICA Normala, dar in MINTEA lor, Violurile din Orfelinat i-au transformat in CE NU erau DESTINATI de GENETICA.

  INTERZICEREA Adevarurilor CREEAZA NOI si NOI HOMOs …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.