Ăsta da motiv de îngrijorare!

Cursul de schimb al monedei naționale a atins un nou minim al tuturor timpurilor în raport cu euro, la 4,7729 lei, la numai două ședințe distanță de precedentul minim.

Joi, 14 noiembrie, cursul a fost de 4,7669 lei/euro, iar vineri a rămas practic în aceeași zonă, înregistrînd o scădere nesemnificativă la 4,7667 lei/euro.

Minimul anterior, de 4.7648 lei/euro a fost atins în data de 25 ianuarie, la câteva saptamani dupa adoptarea OUG 114/2018.

Leul a demarat o tendinţă de depreciere faţă de euro în ultimele două luni şi jumătate, mai precis începând cu luna septembrie. Scăderea este de circa 5 bani în perioada analizată.

Premierul Ludovic Orban a susținut, luni, că deficitul comercial pune presiune pe cursul de schimb și duce la erodarea leului în raport cu euro, proces ce se întâmplă de când a venit PSD la guvernare și că procesul poate fi stopat prin reechilibrarea anumitor factori.

„Întotdeauna cursul de schimb este un rezultat al unei situații economice. Atât timp cât există un deficit comercial de aproape 18 miliarde de euro, iar deficitul comercial a crescut an de an, în 2017, 2018, 2019, datorită unei politici de nestimulare a volumului de servicii și produse realizate intern și în același timp, de stimulare a unei cereri, prin creșteri artificiale de venit, care nu au în spate realitatea economică, s-a adâncit acest deficit comercial. Acest deficit comercial normal că pune o presiune foarte mare asupra cursului de schimb și duce la o erodare, erodarea leului în raport cu euro este un proces care se întâmplă de când a venit PSD la guvernare”, a spus Ludovic Orban.

Premierul a vorbit și despre cum poate fi stopat acest proces de erodare al leului.

„Nu poate fi stopat decât în măsura în care se reechilibrează mai mulți factori: balanța comericală, se reface echilibrul bugetar, pentru că inclusiv creșeterea deficitului bugetare generează o presiune suplimentară asupra cursului de schimb și oricât poate BNR să intervină în susținerea leului, până la urmă, există o tendință ca să ducă spre realitatea economică”, a spus Orban.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunea recent, în 6 noiembrie, că fluctuaţia leului, între 4,72 şi 4,76 unităţi pe euro este minoră în comparaţie cu evoluţiile forintului în Ungaria sau ale zlotului în Polonia, care au înregistrat variaţii mult mai mari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Lasă că „rezolva” problema cursului valutar penalis&sica&catu, adica lenesul, habarnistul si tacanitul.

  2. declaratiile idioate ale lui Cîțu, asta ori e prost ori e rau intentionat, nu au nici o legatura. Iese ministrul finantelor si spune ca nu mai are bani si se mira toti ca euro creste. Se mira ca prostii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.