Astăzi, în emisiunea Compass: Bolile prionice

Bolile prionice. O proteină infecțioasă, dar și un instrument de trepanație (burghiu cu coroană de făcut gaură în cap) este titlul emisiunii de astazi Compass.

Profesorul Michael Geschwind, MD, PhD, de la Universitatea din California, San Francisco, este unul dintre distinșii oameni de știință în neuroștiință ai vremurilor noastre. Vom vorbi despre conceptul de prion, profesorul Geschwind, ne explică ce sunt bolile prionice și de unde provine numele prion. Deși profesorul Prusiner, omul de știință care a descoperit „agentul infecțios proteic” și a inventat termenul prion, susține că este vorba despre creația sa, prionul a fost și instrumentul de trepanare al lui Hipocrate. Ce coincidență nefericită: o proteină care induce creierul spongiform și este responsabilă de boli neurodegenerative este sinonimă cu instrumentul de trepanație. Mai rău decât atât este utilizarea prionului în mitologia nordică. Acolo a fost folosit ca armă și instrument pentru a induce literar tăcerea cuiva care s-a purtat rău. Acest termen poate fi ofensator pentru pacienții care suferă de boli prionice. În cele din urmă, și COVID-19 este asociat cu o boală prionică. 
 
Numele gripei porcine și al variolei maimuței trebuiau revizuite, deoarece sunt considerate lipsite de etică. Dar etica și termenul prion? 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Radu Golban 87 Articole
Author

4 Comentarii

 1. Ca sa vedeti diferenta intre o tara totalitara si una cat de cat libera, cautati in google si yandex aceleasi chestii. De exemplu „what countries are using ivermectin”.. Se poate incerca cu orice topic..

 2. -da’ cine a ALES numele de „prion”,
  mai?

  dupa noi se spune „virus/virushi”
  nicidecum „virusuri”, stalcire peltica.
  asemanator,
  este „penta” nu „peta”, pentawatt:
  sint doar 4 monstri,
  kilo,mega,giga,tera

  evident:
  pomenim despre cele mai oribila trishari din „stiinta”….

 3. Virus Mania este o boală socială si pentru a o vindeca va fi nevoie de depasirea fricii, frica fiind cel mai mortal ,,virus” contagios. Întregul program de vaccinare se bazează pe fraude hipermasive. Așa-numitele epidemii/pandemii de gripa porcina, Covid, variola maimutei sunt înșelăciuni elaborate cu rabdare si resurse imense incepand cu CDC, OMS, mass-media, mediul academic și producătorii de vaccinuri farmaceutice dintre care niciunul nu s-a dovedit a fi eficient sau sigur. Ni s-a spus că această siguranță și eficacitate au fost demonstrate științific, atunci când aceasta este o minciună șocantă și dovedibila. Bolile noi sunt modalități prin care epidemiologii (de exemplu, CDC, OMS etc.) își asigură locurile de muncă și finanțarea continuă pentru agențiile lor așa că sistemul alopat este o infrastructură care NECESITĂ „descoperirea” de noi amenințări patologice. Pe de alta parte ,,bolile” noi si care vin de obicei din strainatate, posibil de la un animal, sunt o modalitate excelenta de ascunde efectele toxinelor procesului de ,,restartare” prin care trece societatea umana (transhumanism/terraformare).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.