Astăzi încep cursurile Academiei „Icon Arts”

Festivalul ICon Arts (International Contemporary Arts), organizat de către Exces Music şi UCIMR – Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România şi care va debuta în data de 21 iulie la Biserica Evanghelică din Cisnădie, contribuie la promovarea artelor contemporane în rândul tinerilor prin cursurile Academiei Icon Arts. Această şcoală de vară se desfăşoară în Cisnădie, Cisnădioara şi la Roma. Cursurile Academiei Icon Arts de la Sibiu încep mâine şi vor continua până în data de 30 iulie iar cele de la Roma se vor derula în perioada 1-8 august.

Cu workshopuri desfăşurate în Cisnădie şi Cisnădioara şi spectacole în oraşul ce a devenit Capitală Culturală Europeană în 2007, proiectul Academiei ICon Arts a prins rădăcini, a crescut şi a devenit un punct de referinţă în calendarul evenimentelor artistice din zonă. În fiecare an, 60 de cursanţi beneficiază de cursurile Academiei de la Sibiu susţinute de 12 profesori şi 30 de artişti invitaţi. La Academia Icon Arts din Roma vor participa anul acesta 26 de cursanţi la secţiile de interpretare, muzică de cameră şi fotografie.

„Workshopurile au fost iniţial axate pe zona muzicală: compoziţie, muzicologie, interpretare solo, muzică de cameră, orgă, orchestră. Ulterior i s-a adăugat workshopul de jazz. Apoi, workshopurile au ieşit din sfera muzicii şi au atins şi celelalte arte. În ultimii 7 ani Academia ICon Arts a creat ateliere de dans contemporan, fotografie, teatru, arte vizuale. De la o şcoală de vară de muzică, a devenit o şcoală de arte contemporane”, a declarat Sebastian Gheorghiu, coordonatorul proiectului.

Misiunea Academiei este să creeze, într-un spaţiu informal, o apropiere între tinerii artişti din România şi din alte ţări şi personalităţi artistice recunoscute pe plan internaţional. Într-un cadru relaxant, dar inspirator, participanţii vin la mai multe ediţii consecutive, cu profesori extraordinari care îşi dedică două săptămâni din vară pentru a dărui din experienţa lor tinerilor artişti.

Profesorii ediţiei de anul acesta sunt: Alexandru Anastasiu, percuţie (RO), Anne Marie Condacse, soprană (SUA), Cosmin Manolescu, dansator/coregraf (RO), Costin Soare, chitară (RO), David Malis, bariton (SUA), Diana Gheorghiu, compozitor (RO), Ioana Turcu, flaut (RO), Ladislau Csendes, vioară (RO), Mihai Murariu, acompaniator (RO), Mircea Ardeleanu, percuţie (CHE/RO), Reinbert Evers, chitară (DE) şi Remus Henning, orgă (RO).

Succesul ICon Arts se reflectă, printre altele, în proiectele care s-au dezvoltat pornind de la acest cadru: Ansamblul ICon Arts, Oportunităţi la Tine Acasă, ICon Arts Percussion Group, Compozitor în rezidenţă. Cursurile Academiei se adresează artiştilor de mâine, dar momentele oferite de aceşti tineri artişti în cadrul Festivalului ICon Arts, în perioada 21-31 iulie, se adresează publicului larg, cu scopul de a-i arăta frumuseţea şi valoarea artei contemporane.

În cele aproape două săptămâni de festival, vor fi organizate zece concerte de muzică clasică şi contemporană, cele mai multe dintre ele fiind programate la Sala Thalia din Sibiu. Ca şi în cadrul ediţiilor anterioare, va avea loc câte un eveniment muzical la Castelul Peleş din Sinaia, Biserica Evanghelică din Cisnădie, Biserica Evanghelică din Sebeş şi în cetatea de la Cisnădioara.

Evenimentul principal al Festivalului ICon Arts Celebrates! este programat în data de 29 iulie, de la ora 19.00, la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu, când va avea loc concertul Anotimpuri. Vara – Catulli Carmina de Carl Orff. Cantata Catulli Carmina va fi interepretată de grupul Acapella şi ansamblul ICon Arts Percussion Group, condus de reputatul Mircea Ardeleanu – distins, în anul 2010, cu importantul Premiu al Televiziunii Naţionale Elveţiene, pentru această producţie.

Distribuţia e întregită de excelenţii solişti: soprana Annemarie Condacse – care predă la Universitatea din Oklahoma şi colaborează cu teatre de operă celebre şi respectiv tenorul Andrei Lazăr, artist al Operei Române din Bucureşti. La pian, interpretul şi compozitorul Mihai Murariu – un tânăr talentat şi foarte activ profesional, care semnează şi aranjamentul muzical.

Ediţia a 14-a a festivalului debutează astăzi, la Biserica Evanghelică din Cisnădie, unde chitaristul Costin Soare va interpreta un program intitulat Campus Stellae, în memoria compozitorilor Valentin Bakfark (sec. XVI) şi Toru Takemitsu (sec. XX). Tot aici, pe 28 iulie, cei mai buni cursanţi ai Academiei ICon Arts vor oferi un concert destinat instrumentelor solo şi muzicii de cameră.

La Sala Thalia, publicul va putea asculta în data de 25 iulie un duel muzical între flaut şi percuţie. A doua zi, pe 26 iulie, un spectacol de caracter pe versuri din Shakespeare şi muzică de Henze, unde protagonişti sunt chitaristul german Reinbert Evers şi actorii Ioana Flora – câştigătoarea Premiului Gopo – 2016 la categoria ”Cea mai bună actriţă în rol principal” şi Mihai Baranga – apreciat pentru versatilitatea cu care se adaptează rolurilor de teatru şi film, sau 5 premiere mondiale compuse de creatori rezidenţi ”ICon Arts” sosiţi din Brazilia, Finlanda, Irlanda şi SUA şi interpretate de soprana Veronica Anuşca şi ICon Arts Percussion Group, în data de 27 iulie.

Costin Soare

La Castelul Peleş din Sinaia, pe 23 iulie, soprana Annemarie Condacse (Universitatea din Oklahoma) şi baritonul David Malis (Universitatea din Arkansas) – mentori ai Academiei ICon Arts, vor participa într-un recital dedicat partiturilor celebre de pe Broadway, împreună cu doi dintre cei mai buni discipoli: soprana Monica Schwartz (Israel) şi baritonul Bernardo Medeiros (SUA), acompaniaţi de pianistul Mihai Murariu.

La Sebeş, în 27 iulie, Biserica Evanghelică din Cetate va găzdui concertul Vocal Artis, al sopranelor Mădălina Constantinescu, Maria Rădulescu, şi baritonului Bernardo Medeiros, acompaniaţi la orgă de interpretul Remus Henning.

Și, în final, aşa cum a devenit deja tradiţie, Festivalul va trage cortina la Cetatea fortificată din Cisnădioara, pe 30 iulie, cu finala Concursului Iinternaţional de Muzică de Cameră ”ICon Arts”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.