Așteptați această cifră: „Sub 900”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că primele măsuri de relaxare ar putea fi luate în discuţie în momentul în care gradul de ocupare cu bolnavi COVID 19 a paturilor din secţiile de terapie intensivă va scădea sub 50%, respectiv sub 900 de paturi ocupate.

El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, când ar urma Guvernul să aprobe primele măsuri de relaxare a restricţiilor impuse în cadrul gestionării pandemiei de COVID 19.

„Noi, sigur, că trebuie să luăm împreună o decizie legată de etapizarea ridicării acestor restricţii şi trebuie să avem elemente de referinţă, elemente concrete. Fără să fie o declaraţie care nu trebuie înţeleasă decât ca şi o propunere, o sugestie, privim cu foarte mare atenţie evoluţia numărului de cazuri internate în secţii de terapie intensivă, pentru că scăderea la terapie intensivă este mult mai lentă decât scăderea persoanelor care sunt internate. Aşteptăm să scădem sub 50% grad de ocupare la terapie intensivă, asta înseamnă sub 900 de paturi ocupate, şi cred că atunci putem discuta despre ridicarea primelor restricţii sau măsuri de protecţie. Pentru că, aşa cum discutam şi cu altă ocazie, utilizarea măştii în exterior nu este o măsură de restricţie, ci este o măsură de protecţie individuală şi colectivă”, a declarat Alexandru Rafila, vineri.

Întrebat care ar fi primele trei măsuri de relaxare, a afirmat că una ar fi cea privind portul măştii în spaţiile deschise.

„Una dintre ele v-am şi spus-o, legată de utilizarea măştii în spaţiile deschise, dar va rămâne recomandarea, nu altceva, a utilizării în cazul unor spaţii care sunt extrem de aglomerate, chiar dacă sunt deschise. Renunţarea la limitările orare şi, eventual, pentru accesul în magazinele acestea de mare suprafaţă, care să nu mai fie condiţionate de utilizarea certificatului electronic. Eventual, mărirea pragului de la 30% la 50% a activităţii în unităţi culturale sau în unităţi de alimentaţie publică”, a afirmat Rafila.

Întrebat şi dacă printre măsurile de relaxare se va număra şi cea prin care elevii să nu mai poarte masca de protecţie pe timpul desfăşurării cursurilor, a precizat: „Cât timp avem transmitere comunitară, cred că este o măsură grăbită, dacă vreţi, cred că putem să facem acest lucru nu numai cu elevii, ci şi cu alte categorii de persoane în momentul în care transmiterea comunitară dispare. Discutăm, încă, de circa 10.000 de cazuri noi care se înregistrează zilnic, asta înseamnă că există circulaţie, şi e bine să avem o conduită responsabilă. Datorită acestei conduite responsabile şi a faptului că am decis la nivelul Guvernului României să menţinem şcolile deschise am ajuns să trecem cu bine de acest val. Numărul de copii care au ajuns să fie internaţi în spitale este redus, de asemenea, numărul de copii internaţi la secţiile de terapie intensivă. Asta înseamnă că menţinerea şcolilor deschise a fost o măsură corectă, utilizarea măştii în interior a fost, de asemenea, o măsură corectă şi o vom menţine, în mod evident, până în momentul în care transmiterea aceasta comunitară se reduce foarte mult”.

A mai spus că nu vrea să facă speculaţii, întrebat dacă organizarea evenimentelor private, cum ar fi nunţi sau botezuri, ar putea intra în prima etapă de relaxare.

„Ele trebuie corelate cu realitatea şi cu protejarea colectivităţilor în care ne desfăşurăm activitatea. Cred că asta este e conduita responsabilă, echilibru, măsuri de relaxare care sunt monitorizate. Să vedem dacă situaţia se stabilizează sau merge în continuare într-o zonă de favorabilitate şi un nou pas de relaxare. Dacă ridici toate măsurile într-un singur pas, există un foarte mare risc de a de întoarce la restricţii. Ori, ceea ce ne dorim este să nu ne mai întoarcem la restricţii şi să existe sustenabilitate şi predictibilitate pentru toţi agenţii economici şi pentru populaţie în general”, a mai declarat Rafila.

Bilanțul de vineri al Covid-19 arată că în unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 7.702, cu 338 mai puțin decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 994 de persoane, cu 8 mai puțin decât în ziua anterioară. Dintre cei 994 de pacienți internați la ATI, 866 sunt nevaccinați.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. asta chiar nu stie ce sa mai scorneasca, imaginatie epuizata, minciuni pe banda rulanta.ba ridica restrictiile in martie, ba le ridica in aprilie..acum le ridica sub 900…nici nu stie ca lumea s-a saturat si de scornelile lui fatarnice..si vrea sa mai candideze la cotroceni, vai de soarta lui…acum vine si cu coplata la stat de Paste…sa te tii nemultumiri si proteste.. au bani dar arunca miliarde pe vaccinuri izolete si spitale nefunctionale..vanzatori si tradatori aliati in jefuirea tarii!

  2. Cand incepeti sa sa salvati oamenii nu sa-i…pt ca se vede clar ca pt bani nu mai aveti limita. Daca atunci cand erau 406.152 de cazuri/14 zile erau 0,27% din cazuri la ATI si 2,84% internati acum cand sunt 185.692 cazuri/14 zile sunt 0,53% cazuri la ATI si 4,14% internati. Cu cat scad numarul de cazuri va cautati victime pe care ”le ajutati” sa ajunga in spital si sa…Sunteti niste…platiti. Vine primavara sa mancati cu polonicul Mall-urile daca au pierderi se face dreptate. In metroul din Kiev nu se mai gandeste nimeni la blestematul de certificat verde nici la masca. Sa va fie piatra de moara, tie Rafila, lui Ciolacu, Iohannis, tuturor ministrilor din guvernele 2020-2022 pana la ultimul vostru urmas sa fiti judecati de Dumnezeu. Numai El ne poate scapa de voi pe vecie.

  3. Vai de mine si de mine..Cand vazui ,,S,,al de la Supermen am crezut prima oara ca nea Citu =Mitu Supermenul s-a scoborat printre oameni,apoi am vazut zulufii ai blondini si fata de inteligenta care n-aveau ce cauta la ,,Martian,,in vecii vecilor .Aleluiaaa..Aleluiaaa..Aleluiaaaa..Cum era aia,bre? Nu stiu cat costa o paine ca nu mananc asa ceva.Numai nu a spus ..Ce ma stresati fraiericilor? Sunteti victime al propriului succes.Rominia euriopeana,Rominia norr-maaa-laaa,Rominia lucului binee fecut.Sanchi.Pam Pam Pam.

  4. Dar aia care au murit în ukraina or fi fost vaccinați?..săracii au murit nevaccinați…să-i fie rușine lui Putin ca a ucis oameni vaccinați inclusiv nevaccinați!!..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.