Atacurile contra lui Trump și delegitimarea Americii

Dosarul cu informații compromițătoare la adresa lui Donald Trump, despre care se presupune că a fost alcătuit de agenții ruși, a avut un parcurs demn de un film hollywoodian. El a fost predat serviciilor americane de informații de nimeni altul decât senatorul republican John McCain. „După examinare, nefiind capabil să îmi dau seama de credibilitatea lor, le-am înmânat directorului FBI. Aceasta a fost singurul meu contact cu FBI sau cu altă agenție în ce privește acest subiect“, a spus McCain miercuri, ziua în care a explodat scandalul.

Jurnalistul Carl Bernstein, reporterul din celebrul scandal Watergate, confirmă teza alcătuirii raportului de 35 de pagini de către un fost agent britanic din MI6, actualmente angajat al unei firme de „intelligence din Londra“, nu de către agenți ruși, așa cum a susținut inițial presa americană.

Un ambasador britanic, la originea scandalului

„A fost angajat de o firmă de intelligence din Washington, care lucra pentru candidații republicani și democrați care erau împotriva lui Trump“, spune Bernstein. Agentul MI6 este Christopher Steele, care a lucrat pentru serviciile britanice la Teheran, New Delhi și Moscova. Acesta a completat raportul cu informații despre Trump obținute din surse ruse și apoi l-a livrat unui agent FBI de la Roma, de unde ajunge la Washington, în luna august.

În mod independent, spune Bernstein, se pare că același raport i-a fost oferit lui McCain de către un fost ambasador al Marii Britanii la Londra. Identitatea acestui ambasador nu este cunoscută însă, scrie Daily Mail. Singurul fost ambasador britanic la Moscova care mai activează acum în diplomația britanică este Tim Barrow, care devenit pe 4 ianuarie reprezentantul Marii Britanii la UE, însărcinat cu delicatul dosar al Brexitului.

„Agentul MI6 este Christopher Steele a fost angajat de o firmă de intelligence din Washington, care lucra pentru candidații republicani și democrați care erau împotriva lui Trump“, spune Carl Bernstein

Serviciile americane sunt consternate

Având în vedere aceste mașinațiuni, este de înțeles și reacția agresivă a lui Donald Trump în timpul primei sale conferințe de presă după câștigarea alegerilor. El a declarat că este „rușinos“ ca asemenea rapoarte să se scurgă de la serviciile secrete către presă, susținând încă o dată că nu are relații de nicio natură cu Moscova. Serviciile secrete americane au reacționat, în cele din urmă, în favoarea lui Trump. James Clapper, directorul comunității americane de informații, care îi prezentase aceste informații lui Trump pe 6 ianuarie, a spus miercuri, după conferința de presă a președintelui ales: „Îmi exprim profunda consternare că aceste informații au apărut în presă și am căzut de acord cu Donald Trump că sunt foarte dăunătoare pentru securitatea noastră națională“.

Sabotarea debutului de mandat

Asistăm la o continuare a luptei electorale din anul 2016. Arsenalul de informații și acțiuni compromițătoare ale taberelor Clinton și Trump (atacurile cibernetice împotriva Partidului Democrat organizate, în opinia CIA, de Rusia, acuzațiile venite din partea serviciilor ucrainene despre legăturile dintre echipa lui Trump și Kremlin, punerea sub acuzație a lui Hillary Clinton de către FBI cu câteva zile înainte de scrutin și apoi retragerea acuzațiilor) continuă să explodeze și după alegerile prezidențiale.

Controlate sau nu, aceste explozii mediatice nu fac decât să știrbească legitimitatea viitorului președinte al Statelor Unite într-un moment crucial. Analiștii americani insistă asupra faptului că, în mod tradițional, primele luni ale noii administrații sunt perioada de maximă mobilizare a capitalului politic și a grupurilor de lobby, pentru trasarea agendei politice pe patru ani. Or, în cazul lui Trump, aceste energii se pare că se risipesc în scandaluri.

Putin zâmbește mulțumit Europei

În tot acest timp, Europa, o țintă mult mai ușor de atins și de mai mare interes pentru Rusia lui Vladimir Putin, se pregătește pentru un an decisiv – Brexit, alegeri în Franța, Germania și Olanda și posibile anticipate în Italia. Degringolada de pe scena politică americană, posibila implicare a negociatorului britanic pentru Brexit în aceste scandaluri nu pot decât să fragilizeze relația transatlantică și relațiile din UE. Wolfgang Ischinger, diplomatul german care împreună cu SUA a pus umărul la apariția statului Kosovo, spunea că „vom avea un nou val de anti-americanism în Germania“. „A venit vremea să ne luăm rămas-bun de la americanism și de la atlanticismul naiv“, scria pentru Die Zeit și Bernd Ulrich, consilier al fostului premier german Joschka Fischer. Dacă pentru presa americană preocupată cu „scurgerile“ de informații este poate mai greu de observat, privind din Europa, este simplu de constatat cui și la ce folosesc aceste scandaluri de peste Ocean.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.