Atena e în stare de asediu

 

Măsuri fără precedent pentru o finală de cupă european. Miercuri seară, pe stadionul OPAP Arena din Atena, are loc finala celei de-a treia ediții a Conference League. Partida se desfășoară între echipa greacă Olympiacos Pireu și Fiorentina, italienii fiind al doilea an consectiv în această postură. Anul trecut, au pierdut cu 2-1 după prelungiri în fața lui West Ham.

Evident, la vremea când UEFA a încredințat Atenei dreptul de organizare a finalei celei de-a treia competiții europene intercluburi, nimănui nu i-a putut trece prin cap faptul că o echipă din Grecia va ajunge să joace cu trofeul pe masă. Dar Olympiacos a făcut dubla perfectă din istoria ei continentală în penultimul act, în care a produs o mare surpriză, spulberând cu scorul general de 6-2, victorii în ambele manșe, pe principala favorită a competiției, echipa engleză Aston Villa.

Așa că fotbalul din Grecia, după finala Cupei Campionilor din 1971 Ajax – Panathinaikos, se află acum în fața celei de-a doua oportunități din istoria sa de a cuceri primul trofeu european. Olympiacos a arătat multe lucruri bune cu Aston Villa și Fiorentina este o echipă inferioară valoric englezilor. Însă, în loc să se bucure o țară întreagă și să se conecteze la un asemenea eveniment, finala a pus pe jar autoritățile din capitală care au luat măsuri de securitate fără precedent.

Explicația acesor măsuri? Finala se va juca pe stadionul OPAP Arena, casa de câțiva ani a celui mai mare dușman din Atena al lui Oly, galben-negrii de la AEK. Ideea că miile de fani ai celor din Pireu (au ca și italienii repartizate câte 9000 de bilete, restul fiind date publicului așa zis neutru, dar nu este exclus să intre la meci și fani ai lui AEK, pentru a provoca incidente) a creat o adevărată psihoză pentru autoritățile ateniene, începând de la primar.

În ziua partidei, cei care locuiesc în zona apropiată stadionului vor putea ieși din case doar pe baza unui permis eliberat de poliție alăturat actului de identitate. Fără aceste documente justificative, nu vor putea face un pas în zonă. Italienilor li s-a cerut să nu umble îmbrăcați în tricourile echipei favorite sau să poarte însemne ale clubului, dar nu au ținut cont de nimic și de marți seară metroul și locurile de distracție din Atena au fost luate cu asalt de cei în violet. Fanii lui Olympiacos vor avea un punct comun de reunire în fața propriului stadion de unde vor fi preluați cu serioasa escortă a poliției cu mijoacele de transport care circulau în mod normal pe rute diferite în capitala Greciei până la stadion și operațiunea se va repeta pe urmă.

Problema este că ultrașii lui AEK nu vor digera în nici un fel cu bine posibilitatea ca marii rivali să declanșeze fiesta câștigării trofeului pe stadionul lor, dar nici dacă Fiorentina se va impune deoarece între facțiunile dure ale lui AEK și Livorno, marii dușmani din Italia ai fostei echipe a lui Adi Mutu este o relație foarte strânsă de înfrățire. Prin urmare nu mai puțin de cinci mii de polițiști inclusiv din alte orașe au fost aduși pentru acest meci. Ceea ce, era și normal, i-a iritat la maxim pe ultrașii de la cea mai dură grupare a lui Olympiacos Gate 7, numită așa pentru că ei la ei acasă intră pe stadion pe la poarta 7 pentru a-și ocupa locurile in sectorul special rezervat și drastic supravegheat.

Mărturisim că măsurile abuzive luate de stat și de poliție nu ne mai impresionează. Sincer, chiar ne așteptam la așa ceva. În țara asta se merge pe o regulă greșită „Dacă te doare capul, atunci trebuie să îl tai”.

Conducătorilor le pasă de un singur lucru, de părerea străinilor. Vor să facă o impresie bună. Nu îi interesează de cetățenii lor.

O finală europeană la Atena e ceva rar. Ar trebui să încercăm să ne promovăm țara. E ciudat. Spuneți că vreți protejarea vieții socio-economice și că noi provocăm daune. Voi ați făcut asta când ați decis închiderea magazinelor din jurul stadionului.

Sunteți amuzanți dacă sperați ca 9.000 de oameni să meargă spre arenă doar cu trenurile. 29 mai e o zi istorică!

-comunicat „Gate 7”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.