Atentantul de la Nisa: o lovitură grea pentru al doilea oraş turistic al Franţei

Celebra Promenade des Anglais din Nisa, cea mai frumoasă stradă din lume, după cum mulţi o spun, a fost închisă şi multe tipuri de evenimente culturale au fost anulate după tragedia de joi seara. Oraşul este gol în plină vară, o postură nemaivăzută pentru că Nisa este al doilea oraş turistic din Franţa, după Paris. Anual vin 4,3 milioane de turişti, printre care 20.000 sunt români. Nisa atrage 40% din fluxurile turistice de pe Riviera franceză, conform biroului de turism al oraşului, şi beneficiază anual de 1,5 miliarde de euro de pe urma vizitatorilor, scrie Le Figaro. Acolo sunt 200 de unităţi turistice de cazare, cu o capacitate de peste 10.000 de locuri, o treime din toată Riviera. Promenada celebră, devenit loc de carnagiu, se întinde pe 7 kilometri şi găzduieşte palate, hoteluri, restaurant, magazine şi cazinouri. Se distinge celebrul Negresco, fost la un moment dat cel mai luxos hotel din lume, creaţia unui hangiu din Bucureşti, Henri Negrescu. Joi noaptea, acest hotel a devenit pentru câteva ore adăpost pentru cei răniţi în timpul masacrului.

Din Bucureşti zboară spre Nisa două companii aeriene, Tarom şi Blue Air. Anual ajung acolo peste 20.000 de turişti români. Conform Economica.net, mai mult de jumătate dintre aceştia îşi petrec vacanţa pe Coasta de Azur între iulie şi septembrie iar cheltuiala medie a unui conaţional de-al nostru este de 23 de euro pe zi şi 728 de euro pe sejur.

Sectorul turistic a fost pus sub presiune vineri dimineaţa la bursa de la Paris. La ora locală 9:38, acţiunile grupului hotelier Accor au pierdut 3,39%, iar compania de închiriere de maşini Europcar, 3,60%. De asemenea, compania aeriană Air France-KLM a consemnat o scădere a titlurilor cu 2,05%. Sectorul turismului “ar trebui să sufere greu după atrocităţile din Nisa, zonă turistică foarte căutată în sezonul estival”, avertizează compania de brokeraj Aurel BGC, amintind că “turismul reprezintă echivalentul a 7% din PIB-ul francez”, conform Liberation. Compania subliniază că sectorul turistic de abia începuse să ridice capul mai ales după ultimul Campionat European de fotbal găzduit de Hexagon, care, în afara câtorva incidente provocate de huliganii englezi şi ruşi, a avut referinţe excelente ce au dus la revigorarea rezervărilor. “Atacurile au un impact psihologic asupra sectoarelor de ospitalitate, de transport şi de lux”, susţine Xavier Villepion, agent de vânzări de capital de la HPC.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4560 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.