Atentat la Monumentul Ostașului Român din Carei!

În primăvara acestui an, în plină Săptămână Mare, primarul UDMR al municipiului Carei, Kovacs Eugen, a devenit subiectul unui scandal național cu ocazia inaugurării nelegale și neavenite, împreună cu președinta Ungariei, Katalin Novak, a unei statui a autorului imnului Ungariei, poetul și politicianul Kolcsey Ferenc, în această urbe de frontieră. Pentru nelegalitățile comise, primarul Kovacs a fost sancționat atunci cu o amendă contravențională de 10.000 lei de către Direcția de Cultură Satu Mare, care a dispus și desființarea lucrărilor și aducerea terenului la starea inițială.

Culmea ironiei este că, în ziua inaugurării cu scandal a noii statui de la Carei (12 aprilie 2023), edilul șef a fost cadorisit de Ministerul Culturii cu un aviz pentru un proiect prin care urmărește obturarea și minimizarea Monumentului Ostașului Român, care este dedicat Armatei Române pentru eliberarea țării de sub ocupația fascisto-horthistă în 25 octombrie 1944. Numai că acest aviz este un dar otrăvit ce-l poate duce pe iredentistul Kovacs în cătușele Parchetului European condus de fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi. Deputatul Daniel Ghiță a prezentat, în acest sens, în ședința de ieri a Camerei Deputaților, o interpelare adresată ministrului Culturii, Raluca Turcan, care este intitulată ,,Nelegalitatea certificatului de urbanism și a avizului Ministerului Culturii pentru proiectul de reamenajare a amplasamentului Monumentului Ostașului Român din Carei”, din care reproducem următoarele:

Certificat de urbanism nelegal
Printr-o hotărâre adoptată în data de 15 iunie 2023, Consiliul Local al Municipiului Carei a aprobat un proiect ce va permite flancarea Monumentului Ostașului Român cu plăci masive de beton cu copertine și reamenajarea totală a parcului din jur prin construirea unui ansamblu așa-zis comemorativ, locuri pentru jocuri publice, parcări și prin înlocuirea băncilor de lemn cu bănci de piatră. Cel mai grav și sfidător este că pe plăcile de beton urmează să fie prezentată istoria grofilor maghiari din Carei, care au oropsit atât majoritatea românească cât și minoritatea germană și minoritatea romă din zonă.

Proiectul de hotărâre a fost inițiat de primarul UDMR al Municipiului Carei, Kovacs Eugen (care se prezintă sub prenumele Jeno) și a fost adoptat, cu unanimitate de voturi, de un consiliu local în care alianța UDMR-FDG deține majoritatea absolută, dar a reușit să atragă și voturile consilierilor cointeresați sau habarniști din PNL și PSD. Pentru acest proiect, intitulat ,,Reamenajare Parc zona Monumentului Ostașului Român”, au fost solicitate și obținute, cu o motivare frauduloasă, fonduri europene de 5 milioane de euro. Proiectul tehnic a fost realizat de doi arhitecți de etnie maghiară, Tima Erika și Paskucz Ștefan. Pentru proiect a fost emis un certificat de urbanism de către Primăria Municipiului Carei, care este însă nelegal întrucât a fost emis anterior (cu 5 luni înainte) dezbaterii publice asupra poiectului de reamenajare a zonei verzi din jurul monumentului, care a fost organizată în data de 10 august 2022.

Ocolirea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice

Monumentul Ostașului Român a fost realizat de marele sculptor român Gheza Vida în colaborare cu arhitectul Anton Dâmboianu, este monument de for public și este înscris în Lista monumentelor istorice din România la poziția nr. 304. Monumentul este un obiectiv de importanță națională, fiind de categoria A și necesitând obligatoriu avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice din România pentru orice modificare. Totodată, monumentul este de maximă importanță pentru istoria României, fiind dedicat victoriei Armatei Române din 25 Octombrie 1944, soldată cu eliberarea orașului Carei, intrată în istorie sub sintagma de ,, ultima brazdă de pământ românesc eliberată de sub jugul fascisto-horthist”. Data de 25 octombrie a fost statuată oficial, de aproape opt decenii, drept Ziua Armatei Române, victoria de la Carei intrând în topul celor mai mari victorii militare românești, alături de victoria de la Mărășești din 1917 și de eliberarea și ocuparea Budapestei în 1919 și în 1945.

Autorii proiectului nu-i menționează în proiectul de prezentare pe autorii români ai monumentului și invocă, în mod mincinos, că ,,monumentul este dedicat victimelor celui de-al doilea Război Mondial”. Comunitatea românească din Carei și majoritatea românească din județul Satu Mare (66%, conform ultimului recesământ), precum și specialiștii consultați, în frunte cu reputatul academician Marius Porumb, directorul Institutului de Arheologie și de Istoria Artei din Cluj-Napoca, opinează că prin acest proiect insidios și fraudulos se urmărește obturarea și minimizarea Monumentului Ostașului Român de la Carei, ceea ce constituie un grav atentat la identitatea și demnitatea națională, precum și o sfidare inadmisibilă la onoarea Armatei Române.

Aviz dubios și nul al Ministerului Culturii
În pofida acestor aspecte de nelegalitate și de neoportunitate, Ministerul Culturii a emis pentru acest proiect, în data de 12 aprilie 2023, prin Direcția Patrimoniu Cultural, avizul nr. 79/M/2023, care este semnat de altcineva pentru ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, cel mai probabil fiind semnat într-un mod insidios și fraudulos, conform surselor noastre, de către un secretar de stat de la UDMR.
Pentru considerentele expuse, deputatul Daniel Ghiță solicită imperios ministrului Raluca Turcan să dispună efectuarea unor verificări urgente de către Corpul de control al Ministrului Culturii asupra aspectelor de nelegalitate și de neoportunitate semnalate în interpelare și să inițieze demersuri în justiție pentru anularea certificatului de urbanism emis, precum și sesizarea Parchetului European pentru obținerea și folosirea frauduloasă de fonduri europene, urmând să i se comunice constatările efectuate și măsurile dispuse, inclusiv sancțiunile aplicate.
În mod expres, Ghiță solicită să i se comunice numele, prenumele și funcția persoanei care a semnat avizul susmenționat pentru ministrul Culturii, precum și motivele pentru care nu a fost solicitat avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice din România. Parlamentarul solicită urgent răspuns scris si oral, respectiv până la sărbătorirea Zilei Armatei în 25 octombrie.

Să sperăm că domnița Ralu își va face datoria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Valer Marian 276 Articole
Author

20 de Comentarii

 1. Bozgorul tot bozgor ramane: niste bitangi genetici cu pretentii absurde de rasa superioara si uneltitori parsivi.. Despre maghiari numai de bine.

 2. Razboiul statuilor si al steagurilor, tipic hunguresc, pana cand se sinucid, oamenii, caci „femeia nu e om” (proverb maghiar).

 3. Președinta Ungariei este o pițipoanca ,asta că să știm cu cine avem de-a face .Monumentul Ostașului Român din Carei a fost făcut de sculptorul Vida Gheza din Baia Mare ,ungur la origine,dar care a renunțat să mai vorbească ungurește și s-a trecut în acte, român.In Baia Mare are mai multe sculpturi printre care și Statuia Minerului și cen nou a orașului și Sfatul Bătrânilor peste drum de primărie.Cu Vida Geza am fost vecin pe strada Silviculturii din Baia Mare.Asta că să știe și Marele Urs care o să apară sigur cu un comentariu de tot rahatul.

 4. De ce sa-i blamam pe maghiari , cand Raluca Turcan , ministreasa a culturii (ce te joci , halal ministreasa!) , un geniu romanesc banuit, le sufla in panze si le da avizele necesare ? Sa ne traiti , d-na ministru , sa ne traiti! Ce s-ar face tara asta trista fara geniul d-voastra? Vai de mama noastra; avem ceia ce meritam ! N.B. Pentru avizele emise de Ministerul Culturii , raspunde ministrul ! Chiar daca d-na Turcan nu a semnat personal AVIZUL , nu se poate spala pe maini , precum Pilat din Pont!

 5. Gheza.Ce nume de neaoș. O fi vreun descendent a lu Traian și Decebal?

 6. Didos: De ciorfy rămas Gheza, totuși? Dacă era cu adevărat trecut cu arme și bagaje la latini, trebuia să fie Gelu cel puțin, să mai dea o lovitură celor pe care i-a renegat. Mare artist, mare! Dar ai uitat de Moisei, Didos. De acolo i se trag. Știa el unde să dea cu securea să (-și) cioplească faima!

 7. Nea Valer trebuie felicitat pentru travaliul sau de promovare si aparare a ROMANITATII!!! Preocupat de ILEGALITATEA de la Carei a scapat din vedere inexactitatea singtagmei cu „ultima brazda de pamant romanesc eliberata…” la 25 octombrie 1944, stiut fiind ca
  ULTIMA BRAZDA DE PAMANT ESTE SITUATA ADANC IN TERITORIUL DINAINTE DE 1940 al Ungariei!!! Sintagma suna ca naiba, parca scrisa de COMISARUL POLITIC SOVIETIC al Armatei ROSII, chestia cu „jugul fascisto-horthyst” sunand chiar ca Dracu’!!!

 8. Citate din „Fără îndurare”a lui „Ducso Csaba” nu pun pe zidul respectiv?ce tumult patriotic se revarsă din cuvintele leventului Tordai…trebuie că iubita sa Piroska era lesinată de admirație când auzea cât de viteaz luptător era iubitul său,spintecând femei,dând foc-noaptea,desigur- satelor românești, otrăvind fântânile etc…cum s-ar înfiora tinerele generații citind minunatele gânduri ale leventului și ar visa la vremuri eroice…

 9. Vai de românism cu domița Ralu recte doamna Raluca Turcan. De 20 de când e deputată PDL la toate evenimentele care participă în Sibiu are o singură procupare să fie în față la mijloc. Nu a deranjat-o și nu a protestat când primăria Iohannis-Fodor a Sibiului a mutat deschiderea târgului de iarnă amplasat în Piața Marei, interbelic fostă Ferdinand, din 5 Decembrie pe 20 Noiembrie alungând sebarea națională 1 Decembrie din Centru, inghesuind-o în față la împinge tava Suprmama. Nu o deranjează că placa care pomenește că în acea clădire a funcționat Consiliul Dirigent al Transilvaniei Placă sub care se pun coroanele este tot mai ponosită și ascunsă după colț. Pe doamna ministru Raluca Turcan nu o deranjează și nu o revoltă că singura cladire din centrul Sibiului aflată la 100 metrii de primăria Astrid Fodor și sediul PSD, lasată într-o jalnică paragină spre prăbușire este clădirea în care a poposit Avram Iancu în anul 1848 în drumul de la avocatul de Târgu Mureș la martirul Crăișor al moților din Apuseni. Cât despre acțiunea “Reamenajare Parc zona Monumentului Ostașului Român” Carei SRI Hellvig și fercheșul interimar Răzvan Ionescu nu au observat și nu observă că acestea sunt nume de cod a unei acțiuni cu sediul la Budapesta de ștergere a identității românești din orașele ardelene. Vezi Statuia lui Iuliu Maniu și grupul statuar Școala Ardeleană din Cluj Napoca, statuia lui Mihai Viteazul din Oradea, statuia lui Avram Iancu din Turda. Ministrul Armatei nu are nici o reacție. Victoria de la 25 Decembrie 1944 asupra armatei maghiaro hortiste și alungarea hainilor ocupanți din Transilvania a realizat-o armata și are datoria să păzească și apere ce au cucerit înaintașii și să nu permită barjocorirea memoriei acestora. Prefectul de Satu Mare “e moarte e leși e somn”.

  • Ungaria a investit un miliard de euro prin ceva ong in politicienii din Romania pentru a le adormi patriotismul. De aici si lupta acestor politicieni pentru eliminarea romanescului din Transilvania .Dar si unguri au fost păcăliți. Politicienii fsn-isti au furat la greu Romania, deci nu pot fi acuzati ca sunt
   patrioti .

 10. a ajuns Stat în Stat?
  Armatele de bugetari de 1,5 milioane, dorm pe coada? Ca doar Statul Roman ii plătește!

 11. La Carei si in judetul Satu Mare, problema de fond este tradarea minoritatii germane in favoarea ungurilor si slabiciunile guvernului Romaniei. In curind in acest judet si in Carei tot ce aminteste de romani va disparea!!

 12. Decizia de statuie o ia exclusiv comunitata locală.. Deci de consiliul local a hotărît, restul in frunte cu boulghiță, n-au decît să se zgîrîie pe ochi.. In rest statuia lui Kölcsei, ca poet al locului este perfect indreptățită pentrua fi in locul natal..Pe de altă parte Vida Géza a fost intemeietorul școlii de artă băimărene, care a scos celebrități internaționale. Mentorul lor recunoscut și respectat a fost sculptorul Vida Géza, artist mai talentat și celebru decît Brîncuși..Că romînu de azi nu cunoaște nici istoria nici cultura transilvană, nu e o noutate. analfabetul funcțional romîn se educă de la televizor..

 13. ”Ultima brazdă de pământ românesc ” Ce mă ? timp de 1000 ani a fost pământ unguresc A devenit ”românesc” după anexarea Transilvaniei de către haitela din Moldova și Vlahia

 14. @Atila:

  N-a fost niciodata pamint unguresc ci doar sub ocupatie ungureasca.

 15. @Marele Urs:

  De cind Vida Geza este mai renumit decit Brancusi? A avut el expozitii la paris si New York? Sint scultpturile sale mai pretuite pe piata operelor de arta?

  Baliverne de sovin ungur, crescut in minciuna si traind prin minciuna.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.