
România ar trebui să se abțină de la a face modificări substanțiale ale cadrului legal cu puțin timp înainte de alegeri sau de la recurgerea la ordonanțe de urgență pentru a aborda probleme sensibile din punct de vedere politic, reiese din recomandările emise într-un raport al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, cu referire la alegerile locale desfășurate în iunie 2024.
Raportul, adoptat miercuri de Congresul Autorităților Locale și Regionale în cea de-a 48-a sa sesiune, s-a bazat pe o vizită de informare desfășurată pe 24 octombrie 2024 la București, la inițiativa Comitetului de Monitorizare al Congresului ca răspuns la o plângere privind presupuse nereguli în alegerile locale din iunie 2024.
Potrivit unui comunicat publicat miercuri pe site-ul instituției, deși alegerile locale din 2024 din România au fost în general bine organizate, ele au rămas afectate semnificativ de introducerea unei ordonanțe de urgență pentru organizarea alegerilor locale și a celor pentru Parlamentul European în aceeași zi, ordonanță emisă cu câteva luni înaintea zilei alegerilor.
Această situație a scos în evidență necesitatea unui cod electoral unificat, elaborat prin consultări largi și incluzive.
Potrivit comunicatului, acestea au fost principalele constatări prezentate de co-raportorii Randi Mondorf (Danemarca, grupul politic ILDG) și Jorge Sequeira (Portugalia, grupul politic SOC/G/PD).
Raportul a subliniat importanța stabilității electorale și a remarcat că decizia de a recurge la ordonanța de urgență ar fi putut fi evitată, un punct de vedere împărtășit de Comisia de la Veneția în opinia sa publicată la data de 14 martie 2024.
În recomandarea sa, Congresul a încurajat autoritățile române să simplifice și să revizuiască procedurile și termenele limită aplicabile pentru procesele de numărare și intabulare, să consolideze capacitatea administrației electorale de a lucra mai transparent, și să ia în considerare introducerea renumărării obligatorii și din oficiu în cazul unor abateri semnificative de la protocoale.
Co-raportorii au concluzionat că ‘întărirea procesului democratic la nivel sub-național în România va necesita mai mult efort pentru a crește incluziunea și a construi încrederea opiniei publice. Promovarea participării femeilor și tinerilor în calitate de candidați, prin cote și coborârea vârstei minime de a candida la 18 ani, precum și lărgirea drepturilor observatorilor electorali ar putea constitui pași cheie pentru consolidarea democrației locale’, se mai afirmă în comunicatul menționat.
LOVITURA DE STAT SI DICTATURA! UE, O ADUNATURA NEALEASA DE OAMENI, YEHNOCRATI CU AGENDA PROPRIE IMPOTRIVA LIBERTATII SI VIETII! UE = MAO-CHINA!
DICTATURA instaurata de PSD-PNL si UDMR a reusit „performanta” unica in lume,ca dupa ce a primit Visa Weiser sa-i fie RETRASA!…datorita Statului Ticăloșit!!!.
Se pare ca va pierde Coaliția! Vorbesc de lucruri sensibile! Concedieri, taxe, întinderea elasticului! Au o manie de a se autosabota! Investiții în firmele de partid!
„a construi încrederea opiniei publice”
Asta in Romania se obtine prin aruncarea la gunoi a voturilor exprimate prin alegeri, cea ce inseamna si aruncarea la gunoi a democratiei.
Nu pot sa nu-mi aduc aminte de inceputul anilor ’90 cand Iliescu ne propunea democratia originala in loc de democratia traditionala si un despot luminat in loc de un presedinte ales democratic de popor si nu de Partid si securitate.
Nu vi se pare ca azi exact asta se implementeaza acuma?
Nimic concret, apa de ploaie, vorbe scrise pe hârtii că recomandare.
Lovituri peste lovituri, din toate partile, insa conducerea Romaniei merge inainte. Zidul este foarte aproape…
jovanny spune:
26 mart. 2025 la 19:40
Sper ca v-ati referit la zidul de la Targoviste ?
Nu mai ai cu cine. Absolvenții de obscure facultăți private inculți și ignoranți în profesie, dar cu doctorate au ocupat tot. Spiritul democratic înăscut sau educat și dragostea de patria România este aproape inexistent. Cel ce a dorit să-l reînvie a fost interzis la alegeri și pus sub control judiciar. Suntem un stat slugarnic și ca atare disprețuit de stăpâni în care hotărâri CCR, AEP, ÎCCJ și OUG ignoră Constituția
sau fac pe nestiutorii ca in 2024 au comasat desi era o directiva europeana sau de la Comisia de la Venetia prin care nu se ”amesteca” alegerile euro cu altele…le este frica sa nu apara o hotarare si sa se reia turul II?
mai exista o tara europeana in care ingeritele lui Napoleon sa fie atat de evidente?
Hai băi europenilor! Chiar credeți că Bolojan, Ciolacu și Predoiu vă bagă în seamă? Democrația românească este una autentic-originală și nu ține cont de opiniile altora. N-ați auzit ce-a zis Ciolacu zilele acestea? A zis că noi controlăm totul și nu avem cum să pierdem alegerile.