Federaţia Sindicatelor din Cultură şi Presă CulturMedia şi Sindicatul Specialiştilor Muzeului Naţional de Artă al României susţin că actele de hărţuire sesizate de angajaţii din această instituţie muzeală nu au fost soluţionate şi solicită instituţiilor abilitate tratarea „cu seriozitate” şi rezolvarea „conform legislaţiei în vigoare” a acestor probleme, care nu sunt izolate în sistemul muzeal.
Comform unui comunicat transmis luni, în urma şedinţelor de mediere, care s-au încheiat cu un proces verbal semnat de directorul general şi de participanţi, situaţia era sub monitorizarea părţilor pe o perioadă de şase luni, însă, la nici o lună de la mediere, directorul general a reînceput „comportamentul abuziv” prin exercitarea de acţiuni de hărţuire, exact precum cele sesizate în memoriile depuse atât la consilierul de etică al muzeului, cât şi la Ministerul Culturii.
„În acest sens, angajaţii din cadrul Secţiei Educaţie, Comunicare şi Proiecte Culturale au semnalat, printr-un un email comun (către directorul general MNAR, consilierul de etică şi toţi semnatarii procesului verbal de mediere), faptul că este necesar să fie respectate condiţiile stipulate şi asumate mutual de părţi în procesul verbal de mediere. Totodată, menţionăm faptul că semnatarii memoriilor au reuşit după insistenţe din partea Federaţiei Sindicatelor din Cultură şi Presă CulturMedia să li se permită să fie asistaţi la mediere de avocatul acesteia. În prima fază, directorul MNAR a refuzat ca medierile să se facă în prezenţa avocatului”, precizează sindicatele.
În timpul Consiliului de administraţie din data de 30 iulie, directorul general al MNAR ar fi încercat, potrivit sursei citate, să interzică angajaţilor instituţiei să se adreseze forurilor superioare pentru a semnala abuzuri sau alte disfuncţionalităţi din cadrul muzeului. Propunerea, de altfel nelegală, a fost respinsă de către membri consiliului de administraţie.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti a oferit răspunsuri evazive şi neclare la speţele sesizate, răspunsuri care nu respectă legislaţia în vigoare, consideră sindicatele.
Referitor la comunicatul de presă al Ministerului Culturii în care se menţionează faptul că după primirea celor şapte memorii, din data de 19 aprilie, acesta a trimis către MNAR o solicitare în care se cerea un punct de vedere, sindicatele precizează că „semnatarii memoriilor nu au primit niciun răspuns la sesizări, nici măcar o informare că s-a cerut un punct de vedere din partea muzeului”, ministerul considerând „situaţia rezolvată”, luând în calcul doar opinia directorului general al MNAR.
Potrivit sindicatelor, în intervenţiile din presă ale directorului general al MNAR, „acesta prezintă, ca de obicei, situaţia trunchiat pentru a îi fi favorabilă”.
„Astfel, angajaţii care nu au participat, sau cum menţionează dumnealui ‘nu s-au prezentat’, la şedinţa de mediere erau – în zilele stabilite chiar de către conducerea MNAR pentru organizarea medierilor – în concediu medical, iar la revenire s-a cerut reluarea procesului. Unul dintre angajaţi a solicitat, la reluarea activităţii, participarea la şedinţa de mediere, însă i-a fost refuzat acest lucru. Amintim faptul că angajatul a lucrat o bună perioadă de timp în secretariat, în contact direct cu directorul general, fiind supus constant unui mediu extrem de stresant, iar concediul medical fiind recomandat de către medicul specialist tocmai pentru stres cronic”, se mai arată în comunicat.
Ministerul Culturii a anunţat săptămâna trecută că va trimite Corpul de Control la Muzeul Naţional de Artă al României, în urma primirii unor memorii care sesizau disfuncţionalităţi în activitatea instituţiei, discriminare, presiune şi a unuia care se referă la „acţiuni ce pot fi interpretate drept hărţuire cu tentă sexuală”. La rândul său, MNAR a anunţat că va sesiza Consiliul Naţional al Audiovizualului şi alte instituţii abilitate după apariţia, joi, în spaţiul public a unei serii de informaţii „denaturate” legate de o situaţie înregistrată în cursul lunii aprilie.
in care barbatii cred ca-i in dreptul lor sa fie orice numai bipezi NU. Bugetarii se plictisesc poate guvernul le pune la dispozitie o papusa gonflabila.
Se dorește: M U S. A. M. A. L. I. Z. A. R. E. A infracțiunilor pentru că le e frica de extinderea anchetelor și toți praduitorii sexuali din instituție vor fi agățați! Se tem că buboiul le va exploda direct in ochi.
Sa fie atât de staruri barbatii din instituțiile publice? Funcționarul, profesorul chiarvsa nu aibă ce foothoothul acasă și sa alerge cu ea sculați prin instituții? O fi asta noul mars victorios al neomarxismului prin instituții? Se pare ca da. Sculați, voi oropsiți ai sortii si sus, si jos! Sculați odată, că nu mai avem răbdare!
prin muzeele alea
au f.f. mult timp liber
se violeaza INTRE EI!