Pelerinii s-au închinat la moaştele Sf. Muceniţe Filofteia

Mii de credincioşi au înfruntat frigul şi ninsoarea, joi, pentru a se închina la moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia de la Mănăstirea Curtea de Argeş, prăznuită în fiecare an la data de 7 decembrie.

Oamenii, atât localnici, cât şi pelerini veniţi din diferite zone ale ţării, au început să se strângă încă de dimineaţă în faţa noii catedrale arhiepiscopale şi regale, în incinta căreia a fost oficiat ceremonialul religios. Ei au putut intra pe rând, în grupuri mici, pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia.

„Sunt sigur că pruncuţa, Sfântuliţa, cum i se spune aşa de frumos şi cu dragoste de argeşeni, a cunoscut pe Sfântul Nicolae şi a înţeles de la el ce înseamnă bunătatea şi bucuria de a dărui din inima copleşită de iubirea lui Iisus şi a celor care duceau lipsă ca şi în zilele noastre. De aceea cred că inspirat i s-a aşezat, de Biserică, cinstirea pe 7 decembrie, imediat după prăznuirea Sfântului Ierarh Nicolae. Ei, ca şi toţi sfinţii, preamăriţi de Dumnezeu sunt mari făcători de minuni, zi de zi, aducând mângâiere îndureraţilor. (…) Aşadar, avem în Împărăţia lui Dumnezeu pe cei mai tineri sfinţi din lume: Sfântul Ioan Valahul de 15 ani şi Sfânta Filoteea de la Argeş, de 12 ani! Să ne bucurăm şi să fim încrezători în ziua de mâine!”, a transmis arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului, într-un mesaj către credincioşi.

Noua catedrală, a cărei piatră de temelie a fost pusă în anul 2009, a fost sfinţită pe 7 decembrie 2018

Amplasată la intrarea în incinta Mănăstirii Curtea de Argeş, noua catedrală arhiepiscopală, care are şi rolul de necropolă regală, nu depăşeşte ca dimensiuni vechea ctitorie a domnitorului Neagoe Basarab, a cărei edificare este atribuită legendarului meşter Manole.

Sfânta Muceniţă Filofteia a trăit în secolul al XIII-lea, în sudul Dunării, în oraşul Târnovo. Nu se ştie cu exactitate dacă provenea din neam de români sau de bulgari. A fost martirizată la doar 12 ani, fiind ucisă de tatăl său, care s-a supărat că le dădea mâncare sărmanilor.

Moaştele sale se află la Curtea de Argeş de la sfârşitul secolului al XIV-lea. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 1950 a decis generalizarea cultului Sfintei Filofteia de la Argeş, pomenită la 7 decembrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

2 Comentarii

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.