
Aproximativ 35% din muncitorii străini aflați în România au fugit după intrarea țării noastre în Schengen.
Odată cu accesul țării noastre la zona Schengen, au fost implementate o serie de modificări legislative și procedurale, însă întregul proces al aderării a atras după sine și consecințe negative pentru piața muncii din România, unde importul de personal reprezintă singura soluție validă, pentru o mare parte dintre angajatorii români. În prezent, aproximativ 35% din numărul total al muncitorilor străini angajați în România au ales deja să părăsească țară spre a-și construi un nou viitor în alte țări membre ale spațiului Schengen.
Problema muncitorilor străini care aleg să fugă din țară afectează deopotrivă agențiile de recrutare a personalului străin și implicit angajatorii români. Cei din urmă și-au pus încrederea în importul de forță de muncă pentru acoperirea deficitului masiv cu care se confruntă piața muncii din România.
,,Părăsesc țară mulți dintre muncitorii ajunși în România sau dintre cei care doar primesc viza de lucru valabilă acum și pentru Schengen. Vorbim aici despre muncitori care nici nu mai ajung la noi în țară, pentru că vor să câștige mai mulți bani decât pot obține în România. Conform estimărilor noastre, de la data intrării României în Schenghen, până în prezent, un procent de aproximativ 35‑40% de muncitori străini sunt deja plecați din țară. „, a declarat Yosef Gavriel Peisakh, General Manager al unei agenției de recrutare a personalului străin.
Deficitul de personal crește de la un an la altul, însă, în schimb, șansele de soluționare a acestuia scad dramatic fără măsuri care să vizeze și acest recent fenomen al muncitorilor străini care aleg să părăsească țară, în favoarea unor economii mai dezvoltate. Este nevoie de implicarea autorităților în dezvoltarea unor măsuri capabile să securizeze ocuparea locurilor de muncă vacante în țară și care să faciliteze procesul de aducere a forței de muncă străine în România.
,,Muncitorii care pleacă din România, de regulă, posedă deja un permis de ședere temporară cu valabilitate de unul sau doi ani. Desigur că se expun unor riscuri enorme pentru că pot fi legitimați și opriți la frontiere de către organele de control, în cazul de față Poliția de Frontieră și ofițerii Inspectoratului Român pentru Imigrări. Cu ajutorul aplicației nou lansate, eDAC, în decursul a câteva secunde după scanarea actelor de identitate, organele de control pot vedea acum un status actual al acestora, iar cetățenilor străini li se explică clar că pot sta în spațiul Schenghen pentru o perioadă de maxim 90 zile, cu statutul de turiști, neavând dreptul să se angajeze în țara respectivă. Mai mult decât atât, ei riscă să își piardă din drepturile lor fundamentale și vorbim aici despre protecția socială, securitatea locului de muncă, nerespectarea programului de lucru, a timpul de repaus. Din păcate, muncitorii nu vor mai putea nici reclama abuzurile autorităților sau beneficia de servicii medicale gratuite. „, a menționat Yosef Gavriel Peisakh.
Din păcate, nici din punct de vedere birocratic, procesul aducerii de muncitori străini în România nu este scutit de probleme suplimentare, odată cu aderarea la spațiul Schengen, iar în prezent procesul aducerii de forță de muncă străină în țară este unul și mai complicat decât până acum.
,,În primul rând este vorba despre procedura de acordare a vizelor, care a devenit și mai anevoioasă, deoarece pe lângă aprobarea Centrului Național de Vize (CNV) din România se așteaptă acum și validarea țărilor Schenghen, lucru care aduce la prelungirea procesului. În plus, personalul din consulatele României a devenit mult mai riguros și atent în cadrul interviurilor personale cu aplicanții, iar rata de respingere a dosarelor a crescut. Angajatorii, care au nevoie acută de forță de muncă, se plâng la rândul lor că procesul de după selecția finală a candidaților durează din ce în ce mai mult, în unele cazuri poate dura chiar și un an de zile.”, a completat Yosef Gavriel Peisakh.
Printre metodele identificate de angajatori pentru remedierea acestui fenomen se număra și o campanie de informare clară și bine structurată, demarată de autoritățile române în scopul informării cetățenilor străini asupra riscurilor la care se expun odată cu încetarea frauduloasă a contractelor de muncă și părăsirea țării. Mai mult decât atât, este necesar ca această campanie să fie desfășurată într-o limbă de circulație internațională, precum limba engleză, în așa fel încât livrarea informației să fie deopotrivă facilă și eficientă.
În plus, cei îndrituiți propun drept măsură preventivă existența la nivelul statelor membre Schengen a unei baze de date comune, în a cărei evidență să se regăsească informații referitoare la statutul contractului de muncă al muncitorilor străini, respectiv dacă au contracte de muncă încetate în România prin comun acord al părților sau dacă au acordul ultimului angajator de a se angaja în altă parte.
Ce fel de Uniune Europeana este aceea in care (((Yosef))) aduce srilankezi pentru beneficiul patronilor sudafricani de la Glovo? Yosefule, nu ai de bombardat niste copilasi la tine acasa?
Ce nu înțelege statul și mediul de afaceri este că banul trebuie să se-nvârtă și că fără clienți, nici profit n-ai.Ori asta nu se face cu corporații cu politica-n buzunarul posterior, un soi de supercolhoz în doi timpi.
Nea @Nelu dacă-mi vinzi șaorma la preț de occident și ai pretenția unui randament de minim 200-300% ca să nu mai vb că majoritatea produselor hipermarket sunt mai scumpe sfanț pe sfanț ca-n Occident unde deja unele au randamente de 1000% și-ți plătești angajații la 500€/buc/lună nu-mi ține mie logos despre salarii În plus,nu -mi vinde castraveți tocmai mie, caută vreunul născut alaltăieri direct pe birou la finanțe. O afacere mititică are net cel puțin 800-1000Ron/zi net/angajat.Că vine statul și înhață aproape jumate din sumă dar că lanțurile nu plătesc că-s „investiții străine” e altă ciorbă.Dar că ai angajați care în zece ani dezvoltă boli profesionale incapacitante cu asigurări medicale top cu tot pentru salarii de 1500€ nici asta nu-i despre lăcomie, nu? Mă-nvârt printre d-astea de 30 si,de ani, am avut oameni plătiți la 200/zi net, așa că la mine nu țin chestii d-astea.
Care Schengen? A intrat Romania in Schengen si io n-am aflat? A, vrajeala cu aeroporturile? Muahahahaaaaa! Bah, Romania va intra in Schengen doar daca vor americanii sau in cel mai bun caz dupa desfiintarea kolhozului.
Nu înțeleg exprimarea „din păcate”. Din păcate pt. cine? Pt angajatori că nu se mai pot îmbogăți pe spinarea muncitorilor plătind salarii de rahat? Nu e nimic din păcate. Este alinierea la spațiul Schengen. Dați salarii decente și se vor angaja românii. Deficit de personal? Când rata de somaj e mare? Minciuni. Problema sunt salariile penibile. Da, nu vor mai veni asiaticii la munca, pt ei salariile erau mari raportat la cele din țările lor.
De recrutarea fortei de munca straine se ocupa Yosef Gavriel Peisakh. Bravo !
Din Romania va fugi si dracul.Vor ramine smecherii din politica,securitate,vreun medic si pochii majoritatea.Cenzurati!
Adică ne spui că dacă forța de muncă autohtonă a plecat, România ar trebui să intre în hibernare sau cum ? Adică nu ar trebui aduși
muncitori din Asia să nu pară că ne dăm în figuri sau că suntem cineva,în opinia ta🤣. Interesantă abordare dar superficială. Din fericire lumea nu stă pe loc și investițiile sunt motorul unei economii. Nu toți intenționăm să stingem lumina și să ne luăm câmpii. 🤔
Austria a avut dreptate sa nu ne bage in Schengen ar trebui scoasa Romania din Schengen aerian. O mafie completa majoritatea nici nu ajung la munca in Romania doar obtin viza in complicitate cu firmele romanesti platesc pentru asta si pleaca in Europa cu escala din București in West. La cat de corupta e Romania nici in EU nu merita sa fie dar in Schengen
@ Prostăkel Gudurău
Lăcomia este nu numai la patroni ci și la angajați. De ce crezi ca majoritatea românacilor o iau la goana dincolo de hotare, în afara de voința de-a câștiga mai mult ?
Asta e piața libera și globalizarea. Pe de-o parte vrei libertate totala si aderarea la UE + Schengen, dar fără sa suporți consecințele.
Faza cu străinii ține nu de nevoi ci de lăcomia patronilor și lenea autorităților și a mult prea stufoasei birocrații ce se vrea un fel de castă a brahmanilor în România.Si pentru că cineva trebuie să producă pe bani puțini, i-au căsit pe amărâții ăștia.Euramerica e pe topogan.
Și, nu avea dreptate austrica când urla adevărul spre guvernul român?
Cea mai mare porcarie intimplata Romaniei este forta de munca adusa din Asia sau Africa care s-a pripasit pe la noi sau o intind in Europa
Daca nu ai muncitori in tara,nu investi in locuri de munca fara acoperire,doar sa creada lumea ca esti cineva
Minciuni ca să aducă și ai mulți străini de alte rase.
Cum minciuni sînt cu „penuria forței de muncă” ce este făcută artificial prin: asistență socială, o armată de funcționari (nici înainte de 1990 nu erau atîția și eram peste 23 de milioane), alungarea a cîtorva milioane de români, finanțări doar unde pot justifica cît de cît străinii și altele.
De ce ar deschide fabrică o multinațională dacă știe că nu are localnici destui? Numai dacă i s-a făgăduit că vor aduce străini!
Foarte bine ,pana cind si acesti straini platiti cu salarii mizerabile, si-au dat seama ca nu este bine sa mai ramana in Romania. Hai sa vedem acum de unde va mai aduce forta de munca mafia din Romania .
Pai daca si LUCRATORII IMPORTATI PLEACA ,si vin din tari sarace ,va dati seama in ce au transformat NEOCOMUNISTII SEKURISTY , ROMANIA.Ma Mir Ca inca romanii II supporta si nu a plecat toata forta d manca Dar nu mai le pseste mult si va exploda mamaliga.
ai nostri au plecat din ceea ce ati transformat : o tara bananiera .. aia care au lucrat la noi (veniti din tara lor bananiera) au emigrat cu speranta ca vor putea parasi tara de tranzit asa ca din moment ce a noastra e bananiera ca si a lor : au facut bine sa plece, si vor mai pleca si de ai nostri!
Si voi il injurati pe nazistul ala austriac …