Au pus ochii pe mineralele rare ale României

Aparent, e de bine. Comisia Europeană va finanța cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei românești, la Gorj, Hunedoara și Bihor, constând în investiții în exploatarea de grafit, de magneziu și de cupru, a anunțat, marți, premierul Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria, alături de ministrul Economiei.

”Sunt alături de domnul ministru Bogdan Ivan, ministrul Economiei și Digitalizării, și avem împreună o veste extrem de bună. Comisia Europeană va finanța cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei românești, la Gorj, Hunedoara și Bihor. Este vorba de trei investiții care vor exploata minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii. Și vorbim aici de grafit, de magneziu și de cupru”, a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a adăugat că ”aceste materii prime esențiale și critice, totodată, sunt folosite, în primul și primul rând, în energie, aviație și industria de apărare”.

În același context, el a susținut că investițiile anunțate vor conduce la crearea de noi locuri de muncă, inclusiv la dezvoltarea pe orizontală a întregii industrii, și a menționat discuțiile purtate despre aceste proiecte cu Stephane Sejourne, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru prosperitate și strategia industrială.

”La ultima întâlnire cu vicepreședintele Comisiei Europene, comisarul Sejourne, am discutat toate aceste trei proiecte, noi am avut șapte proiecte depuse, dintre care au fost acestea trei selectate. Automat vor duce la mii de locuri de muncă, dar și la o dezvoltare pe orizontală a întregii industrii ”, a mai declarat Ciolacu.

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a spus că proiectul privind exploatarea grafitului este unul ”100% românesc”.

Vorbim despre un proiect 100% românesc, atunci când ne referim la proiectul de 200 de milioane de euro al SALROM, companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei și Digitalizării, care va asigura o exploatare de 15.000 de tone pe an de grafit, grafit care va putea fi folosit în tot ceea ce înseamnă industria de automotive, industria de apărare, pentru stocarea de energie. E un proiect care vine într-un context în care Europa are nevoie tot mai mare de această resursă și această resursă se mai găsește în România și încă într-o țară din Uniunea Europeană”, a arătat Ivan.

Ministrul a oferit detalii și despre investiția privind exploatarea de magneziu.

”De asemenea, când vorbim despre verde magneziu, vorbim despre o investiție de 115 milioane de euro. Vorbim despre o materie critică care este folosită în industria aeronautică și care, de asemenea, poate fi folosită și în industria farmaceutică. Acest proiect vine și completează faptul că România este singura țară din UE care va exploata această resursă extrem de importantă”, a explicat Ivan.

El a menționat importanța extracției de cupru, care va crește cu 2,3% producția în materie la nivel european.

”Și, de asemenea, cel mai mare dintre cele trei proiecte, care vine în județul Hunedoara, și anume 300 de milioane de euro pentru extracția și rafinarea cuprului și a aurului din subsolul României, care va aduce, automat, o reducere a dependenței întregului ciclu pe tot ceea ce înseamnă procesarea finală a cuprului față de importuri. În momentul de față, România depinde de importurile de cupru din state din afara UE. Odată cu acest proiect, care va produce anual 20.000 de tone de cupru concentrat, vom asigura atât necesarul economiei românești pe tot ceea ce înseamnă industria prelucrătoare, cât și o parte semnificativă din cea europeană. Vom crește cu 2,3% producția la nivel european în materie de cupru, esențial în tot ce înseamnă microconductori, în tot ce înseamnă industria automotivelor, industria aerospațială și apărare”, a declarat Bogdan Ivan.

Recomanda 4
Author

6 Comentarii

  1. Cică „proiecte strategice pentru economia românească”😆😆😆
    În realitate sunt proiecte strategice pentru bunăstarea economiilor occidentale, noi rămânem cu mărunțișul ăsta de 600 de milioane și ei vor căra de aici miliarde și miliarde.

  2. Pentru noi, romanii de azi, e mai util sa mergem cu rusii. Rusia e mare, are bogatii incomensurabie si, langa ei, nu vom fi transformati in state colonii africane. Trebuie sa ne ferim cat putem de triunghiul fatidic noua: Londra, Paris, Berlin. Inclusiv Bruxelles. Alaturi de Rusia vom fi si la adapost de marea putere turceasca.

  3. Nimic pentru noi, totul pentru metropola (Paris) si UE. Colonia exista pentru binele stapanilor ei. Ea se poate multumi si cu oase goale.

  4. Dacă un ministru român îi dă într-una cu ” industria automotivelor” îmi dau seama de nivelul la care a ajuns romania. Foarte „high”. Vai mama voastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.