
Recent, o acțiune desfășurată în colaborare cu polițiștii din Hunedoara a avut ca obiectiv două societăți comerciale care desfășurau activități fără autorizațiile necesare.
O trufă nobilă, proaspătă, de doar 20 de grame, costă 142 de lei, conform unui site de specialitate. Restaurantele plătesc, însă, şi sute de euro pentru ciupercile de calitate premium. Reprezentând o delicatesă în restaurante, preţul lor crește din ce în ce mai mult. De aici și pofta unora de îmbogățire rapidă. Însă sunt și reglementări legale, respectiv Legea 171/2010. Lege ce interzice recoltarea și comercializarea produselor nelemnoase, precum trufele, din fondul forestier național fără autorizație. Conform legii, culegătorii trebuie să notifice Ocolul Silvic și să respecte procedurile de recoltare.
Urmare a acestei reglementări sunt și verificările: „Realizate conform Planului de Control al Gărzii Naționale de Mediu (GNM), în parteneriat cu ANAF – Direcția Generală Antifraudă Fiscală București și Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara au relevat faptul că o firmă a recoltat, în anul 2024, aproape 18 tone de trufe fără a avea autorizațiile necesare pentru recoltare, achiziție și comercializare. Aceasta a dus la încălcarea legislației de protecție a mediului, autoritățile considerând această activitate un risc major de supraexploatare a resurselor naturale.
Practicile de recoltare ilegală a trufelor fără un plan de gestionare corespunzător pot afecta grav capacitatea de regenerare a acestor specii valoroase, având un impact negativ asupra ecosistemului. Ca urmare, Garda Națională de Mediu a impus sancțiuni severe, aplicând amenzi în valoare totală de 80.000 de lei.”, se poate citii pe pagina de Facebook a Gărzii Naţionale de Mediu. Iar „aceste acțiuni sunt esențiale pentru protejarea mediului și a resurselor naturale.”, mai scrie sursa citată.
Menționăm faptul că G.N.M. împreună cu celelalte organisme de control menționate ai verificat două societăți comerciale ce au ca obiect de activitate, colectarea plantelor și fructelor din flora spontană, respectiv prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor.
Acest incident subliniază importanța unui control mai riguros să al reculării plantelor din flora spontană, pentru a preveni exploatarea necontrolată și degradarea mediului natural.
Aroma trufelor a revenit o modă în restaurante, iar acest lucru le urcă si mai mult prețul, de aici
Trufa nu au fost niciodată o modă trecătoare prin bucătăriile lumii, iar astăzi este considerată unul dintre cele mai scumpe alimente, astfel că valoarea trufelor poate ajunge şi la 1.000 de lei kilogramul.
Concluzionând
Cât costă kg trufe negre?
La o greutate de la cinci grame în sus, cu un gust plăcut de alune trufele negre ajung la 900 – 1000 de lei/kg. Deci respectiva firmă a avut un profit cuprins între 16.200.000 – 18.000.000 de lei, așa că 80.000 par să fie „o floare la ureche”. Iar pentru a „culege” 18 tone de trufe trebuie să lași în păduri adevărate tranșee în urmă fapt ce are un impact major pentru sănătatea pădurii și renegarea florei și faunei.
O sa spuna Fraiereanu Sarut mana ca o sa aiba voie sa iasa din casa, iar sa treaca strada ehee… , numai cu aprobare, doar Statul a facut Pamantul !Daca ” Asa e legea! ”
Daca era un investitor strain, de preferinta turc sau arab, era alta poveste. Asa, mai bine sa putrezeasca decat sa traiasca si niste romani bine.
CORUPTIA la PUTEREA o suta!
Amenda este simbolica raportata la JAF si INFRACTIUNE.
ASA E IN ROMANIA. PRIVITI LA PRESEDINTE ,GUVERN ,PARLAMENT SI CCR !
CORUPTIE ! TRADAREA INTERESELOR TARII !
cam cusuta cu ata alba, 18 tone? enorm. asa cum zice si articolul, ar fi trebuit sa existe urme de scarmat pe zeci de hectare… si ca aia de la romsilva/garda de mediu sunt inapti/incompetenti/inexistenti in teren. In alta ordine de idei asteptam ca „garda de mediu” sa inceapa sa amendeze si amaratii care aduna ciuperci, bujori, ghiocei din padure… o sa dormiti linistiti stiind ca padurea e plina de resurse si frumuseti pe care nu o sa le vedeti/exploata vreodata
Lege asemănătoare cu ”cerbul regelui” din feudalism.
Deci în mare într-un inap Kg 50 trufe de 140 lei = 7000 lei. O tonă trufe 7 milioane lei. 18 tone trufe = 126 Milioane lei sau 25,2 Milioane euro!!! Și pentru echilibrarea bugetului drastica amendă de 80000 mil lei adică 16000 de euro. Firma hunedoreană este sigur subsidiară de la Ungaria? Frumoasă și bogată țară România, dar datornic vândută
tone cu 1000E per gr, fix 18 milioaneE, asa ca pot sa plateasca si ei 15-16 miiE.
Insa au lasat niste amarati culegatori pe drumuri. Nu poate face Romsilva o fabricuta de mobila, pot sa toace milioane doar pe salarii?
Unde erau padurarii de la Romsilva? Auzi, sa lasi transee in padure si ei sa nu vada…