Noi scandaluri interne la RATB

Auditori demiși pentru că nu și-au „acoperit“ șefii

Auditorii interni din RATB se luptă pentru protecția confidențialității datelor și informațiilor cu care operează la realizarea documentelor. Este vorba despre cei care vor să spună adevărul despre controalele executate și despre cei care vor să ascundă ilegalitățile și abuzurile. Toate acestea se petrec în timpul anchetei procurorilor DNA,
care au dat curs unei sesizări a fostului șef al Serviciului de Control Financiar de Gestiune din RATB Marcel Nicușor Furdui, care a fost dat afară din instituție. Aceeași soartă a avut-o și Aurică Stoica, obligat să se pensioneze, iar rapoartele acestuia nu au fost nici măcar înregistrate la RATB.

În luna noiembrie 2017, Doina Maria Tilea, auditor intern în cadrul Biroului Audit Intern (BAI) al RATB, a reclamat conducerii „alungarea“ sa și a altor doi colegi din biroul în care lucra pe holul de la etajul 4 al clădirii aflate pe Bdul Dinicu Golescu, nr. 1. „Deși m-am opus cu vehemență acestei măsuri iraționale și lipsite de vreun fundament, mi s-a comunicat de către șefa BAI, Cristea Cătălina, că «așa sunt directivele»,“, se arată în documentul înaintat conducerii RATB de Doina Tilea. Aceasta argumentează că „actele și lucrările efectuate de către auditorii interni sunt confidențiale și nu pot fi ținute pe holurile RATB-ului“ și că „auditorii interni sunt responsabili de protecţia documentelor referitoare la auditul public intern desfăşurat la o entitate publică“, potrivit art. 21 din Legea nr. 672/2002 privind auditul public intern. În aceste condiții, auditorul Tilea spune că nu poate asigura confidențialitatea datelor și a informațiilor cu care operează în vederea realizării raporturilor de audit.

Cel mai probabil, acesta este și scopul «alungării» subsemnatei pe hol, pentru ca apoi să fie concediată, cu motivarea că a lăsat persoanele care se perindă pe hol de-a lungul zilei să ia cunoștință, măcar în parte, de conținutul documentelor referitoare la auditul intern“, spune în document Doina Tilea. Ea invocă în egală măsură drepturile salariatului stipulate în Codul muncii, precum și obligațiile angajatorului. „Toate aceste hărțuiri lipsite de logică și fundament conduc la concluzia că actuala conducere a RATB vrea să o intimideze pe subsemnată din cauză că aceasta este vicepreședintele celui mai vocal sindicat: Sindicatul Șoferilor din RATB“, se arată în plângerea auditorului. Ea reclamă și faptul că „alungarea“ sa din birou s-a făcut verbal și „în stil golănesc“.

În replică, Ștefania Cătălina Cristea „dezavuează modul de exprimare suburban al doamnei Tilea, ridicol pe alocuri“. Ștefania Cristea recunoaște că reclamanta a cerut cu insistență un computer pe care să lucreze, lucru care s-a îndeplinit după 2 ani de insistențe, dar acesta „nu a funcționat niciodată“.

Rapoarte și reclamații

Cu ocazia „mutării forțate“ a angajaților ostili conducerii, oamenii și-au adus aminte de un alt raport realizat în 2014 de un fost șef al RATB, Aurică Stoica. Încă din noiembrie 2014, acesta reclama haosul din regia de transport public, lipsa fundamentărilor cheltuielilor financiare atât la nivel central, cât și la nivelul depourilor de tramvaie și al autobazelor. Mai mult, Stoica a constatat și drepturi financiare acordate ilegal. De asemenea, el evidenția orele de staționare a șoferilor în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale, care nu au fost consemnate legal. Aceeași situație se regăsește și în privința orelor suplimentare compensate prin ore libere plătite sau a orelor pierdute la constatări, confruntări, la societățile de asigurare sau la staționarea la poliție și plătite cu salariul de bază orar negociat. În privința stocurilor de motorină, acestea au fost stabilite arbitrar, fără verificări. Raportul lui Stoica mai evidențiază plăți efectuate ilegal, dar și achiziții efectuate în afara cadrului legal. Fostul șef al Controlului reclamă „întreținerea unor conflicte de interese“, ilegalități în derularea fondurilor europene, organizarea necorespunzătoare a producției, iar dimensionarea activității de transport a fost făcută fără un studiu prealabil și fundamentat. „Nu se ține seama că prețul biletelor de călătorie este influențat decisiv de pierderile realizate din activitățile de producție și de reparații, de lipsa de preocupare pentru recuperarea debitelor, de respectarea dispozițiilor legale în domeniul achizițiilor, de asigurarea normării corecte a consumurilor de combustibili, de prevenirea furturilor etc.“, se arată în raportul lui Aurică Stoica.

Ce vrea conducerea RATB

În finalul raportului, fostul șef al Controlului spune că RATB continuă să neglijeze actul de management economic, să nu semneze rapoartele de control/inspecție și intrarea în legalitate. „Continuă să-mi solicite repetat să «reanalizez» unele constatări din unele rapoarte de control/rapoarte de inspecție la solicitarea unor persoane vinovate de încălcarea prevederilor legale, solicitări pe care le-am refuzat; mi se solicită ca în raportul pe anul 2014 să nu cuprind constatările care prezintă încălcările dispozițiilor legale cuprinse în rapoartele de control neaprobate.“

Calcule „eronate“

Autobaza Militari:

– drepturi cuvenite și neacordate – 109,74 lei;

– drepturi acordate în mod necuvenit – 2.392,4 lei;

– orele efectuate de către conducătorii de vehicule în programul „literelor de noapte“ au fost plătite integral cu triplul salariului de bază, fără a exista reglementări în acest sens.

Nu se ține seama că prețul biletelor de călătorie este influențat decisiv de pierderile realizate din activitățile de producție și de reparații, de lipsa de preocupare pentru recuperarea debitelor, de respectarea dispozițiilor legale în domeniul achizițiilor, de asigurarea normării corecte a consumurilor de combustibili, de prevenirea furturilor etc.“

Aurică Stoica, fost şef în RATB

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.