AUR: Din cauza PSD și PNL, românii sunt cei mai săraci pensionari din Europa

Într-o Europă în care nivelul de trai al pensionarilor este în general ridicat, România se remarcă negativ prin pensiile sale mici și inadecvate, lăsându-și seniorii în pragul sărăciei.

Această situație gravă este rezultatul direct al guvernelor incompetente PSD și PNL, care, de-a lungul anilor, nu au reușit să implementeze politici eficiente pentru asigurarea unui trai decent pentru cei care au muncit o viață întreagă.
În România, după 35 de ani de guvernare PSD-PNL, ieşirea la pensie înseamnă condamnarea la o viaţă în sărăcie pentru majoritatea bătrânilor din România. Peste 4,650 de milioane de pensionari trăiesc cu venituri sub 1.400 de lei, iar în unele județe pensia medie este chiar mai mică. Bătrânii care primesc pensie de la Casa Națională se confruntă zilnic cu sărăcie și dificultăți financiare.

Acest lucru în vreme ce nivelul pensiilor în alte țări europene este semnificativ mai mare comparativ cu România, după cum arată un studiu al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Țările din vestul Europei, precum Austria, Franța și Italia, oferă pensii care permit un trai confortabil pensionarilor lor.
De exemplu, în Franța, există o pensie minimă de 1.200 de euro pe lună, iar vârsta de pensionare este de 64 de ani pentru cei care au lucrat 40 de ani și au plătit contribuțiile necesare. În contrast, pensionarii români abia își pot acoperi cheltuielile de bază, primind pensii medii care rareori depășesc echivalentul a câteva sute de euro pe lună.
Studiul OCDE scoate în evidență diferențe majore între pensiile din România și cele din alte state europene. Olandezii, de exemplu, se află în fruntea listei cu un nivel al pensiilor de 89,2% din venitul mediu obținut înainte de pensionare. Aceasta înseamnă că pensionarii olandezi pot menține un standard de viață similar cu cel avut în perioada activă. În schimb, pensionarii români sunt nevoiți să facă față unor pensii insuficiente, care nu le permit să își acopere necesitățile zilnice, fără a mai vorbi de cheltuielile medicale sau de alte nevoi specifice vârstei înaintate.

Problema nu constă doar în sumele alocate, ci și în modul în care guvernele PSD și PNL au gestionat și continuă să gestioneze fondurile de pensii. În loc să implementeze reforme care să asigure sustenabilitatea și creșterea pensiilor, acești politruci care și-au bătut joc de români 35 de ani au preferat să se implice în lupte politice sterile și să promoveze măsuri populiste pe termen scurt. Rezultatul este un sistem de pensii fragil, incapabil să răspundă nevoilor actuale și viitoare ale unei populații îmbătrânite.
Este inacceptabil ca în secolul XXI, într-o țară membră a Uniunii Europene, pensionarii să trăiască în sărăcie. De-a lungul anilor, guvernele PSD și PNL nu au făcut decât să perpetueze un cerc vicios de incompetență și nepăsare. Românii merită mai mult. Merită să trăiască cu demnitate și respect după o viață de muncă, iar pentru aceasta este nevoie de o schimbare radicală în abordarea politicilor de pensii. Această schimbare poate începe în 2024, anul schimbării! Primul pas este ca pe 9 iunie să votăm candidații AUR pe toate buletinele de vot!

În 2024 este timpul ca românii să ceară și să lupte pentru un sistem de pensii just, care să le ofere siguranța și confortul pe care îl merită. Numai prin implicarea activă în alegerile din acest an, prin alegerea corectă, alegerea de AUR, putem spera la o schimbare reală, care să alinieze România la standardele europene de trai pentru pensionari.

 

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor – Alianța AUR, CMF 41240016

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.