AUR mârâie la Moscova: „Am luat act cu indignare”

AUR, după ce Rusia a luat în vizor Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române: Cine atacă Mitropolia Basarabiei, atacă România și poporul român, atentând la însăși ideea de libertate.

Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, face un apel către ministerele Afacerilor Externe de la București și Chișinău, să denunțe reluarea de către Moscova a discursului său antiromânesc și să intensifice sprijinul acordat Mitropoliei Basarabiei și Bisericii Ortodoxe Române, în opera lor de refacere a unității de neam și credință, potrivit unui comunicat de presă.

„Am luat act cu indignare de comunicatul purtătorului de cuvânt al ministerului rus de Externe, care atacă într-o manieră incalificabilă Biserica Ortodoxă Română și Mitropolia Basarabiei. Mitropolia Basarabiei cu sediul la Chișinău, ca și Mitropolia Bucovinei cu sediul la Cernăuți, sunt victime ale ocupației sovietice. Nu vom uita niciodată că Rusia, care ocupă acum militar și cu servicii secrete partea de răsărit a Republicii Moldova, a folosit Biserica Ortodoxă Rusă, captivă, ca pe un instrument docil de control al teritoriilor și populațiilor, semănând ură, violență și moarte.

În 1940 și 1944, precum și pe toată durata ocupației sovietice a Basarabiei, nordului Bucovinei și Ținutului Herța, mii de credincioși, preoți, diaconi și călugări au fost împușcați, întemnițați în GULAG, deportați în Siberia, bisericile și mănăstirile au fost profanate și distruse în cea mai mare parte a lor, credința ortodoxă persecutată, iar bunurile bisericești confiscate. Ateismul sovietic de stat a urmărit distrugerea sentimentului creștin și național al românilor”, a declarat Claudiu Târziu, citat ]n comunicat.

„Între Nistru și Prut, Mitropolia Basarabiei este astăzi singura instituție de dinaintea ocupației sovietice. Dorința credincioșilor ortodocși din Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herța de a reveni la sânul Bisericii Ortodoxe Române este firească și ține de drepturile fundamentale ale omului. Cine atacă Mitropolia Basarabiei, atacă România și poporul român, atentând la însăși ideea de libertate. Fac un apel către ministerele Afacerilor Externe de la București și Chișinău, să denunțe reluarea de către Moscova a discursului său antiromânesc și să intensifice sprijinul acordat Mitropoliei Basarabiei și Bisericii Ortodoxe Române, în opera lor neprețuită de refacere a unității noastre de neam și credință”, a adăugat el.

Biserica, alt motiv de dispută între Chișinău și Moscova

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

11 Comentarii

 1. Baiatul asta Tarziu (la minte) vorbeste ce nu stie. Biserica este a enoriasilor care intra in ea sa se roage, sa se cunune ,sa se boteze. Ei il stiu pe preotul locului si au incredere in el. Prea putin ii intereseaza de subordonarile canonice ale celor doua mitropolii existente in Republica Moldova care iata, coexista in pace de 30 de ani. Si vine AUR sa bage batu’ prin gard. Cat despre nordul ‘Bucovinei’ (vorbim de fapt de „tara de sus a Moldovei” asa cum au scris vechii cronicari) acolo pastoreste facand adearate minuni IPS Mitropolit Longhin care tine de Patriarhia Rusa si care este acum chinuit de autoritatile de la Kiev.

 2. Păi AUR e un partid nazist,cine crede altceva e un tembel.Oare Șoșoaca o fi atât de proastă că s- a rahațit în blidul lor.AUR e pericol public sunt plini de oligarhi securiști care au tras la revoluție.Urmasii României mari dar la un nivel mai jos,iar Simion e un pușcariabil ajuns în parlament,nu că ceilalți ar fii mai buni dar parcă e prea de tot să mai intre odată.

 3. Ambasadorul rus la B a fost diplomatic: „Simion e baiat bun, antiamerican” ! Asta e Tarziu pentru unii sa invete.

 4. Ca deobicei ,se ataca autorul si nu continutul articolului.Cu un asemenea electorat ( votanti) viitorul atarna…atarna rau de tot.

 5. Domnul asta Tarziu a cam dato in bara acum cu Bisericile: Cine atacă Mitropolia Basarabiei, atacă România și poporul român, atentând la însăși ideea de libertate.Nu zau domnule Tarziu ,dar atunci cind americanii au bombardat ambasada Chinei din Belgrad si au fost omoriti niste salariati ai ambasadei,cum a fost ?

 6. @AUR bagă bățul prin gard
  Ești șmecheraș dar se vede că n-ai caracter. AUR bagă bățul prin gard?! Deci, rușii vin în 1812, ca un imperiu nenorocit și nemernic în Basarabia, complet NEAVENIT, cu biserica lor ortodoxă și o instalează peste eparhiile Bisericii Ortodoxe Românești a PRINCIPATULUI Moldovei, un stat românesc, care apărase CU SABIA creștin-ortodoxia sute de ani. Ce ai vrea să spună orice român azi? Să lăsăm lucrurile așa, că e bine ce a făcut Imperiul Rus în pământurile și în Biserica străveche a poporului român? În Biserica originară, de fapt?
  Acușica vă lăsăm în pace să stricați românismul liniștiți…
  Doamne, dă forță Ghearei de Oțel a României să-i strângă de gât pe toți nelegiuiții anti-români din lume! Unul câte unul, Doamne!

 7. La acest capitol, rusii sunt prosti! Lasa ba romanii cu subordonare la Mitropolia Basarabiei, recte la BOR si rusii(nativi si locuitori ai Basarabiei) la Mitropolia cu Moscova! Este logic si corect, cum avem si noi episcopii in vest si altii au la noi!!

 8. Deci nici cand AUR se contreaza cu rusii nu e bine ! Dece ? Uite asa ,ca nu pot eu sa-i sufar si pentru asta nu-mi trebuie prea multe argumente sau logica ,o fi ea democratie dar asa cum o concep eu, toata lumea sa injure liber ori de cate ori i se aprinde neuronul responsabil cu scandalul.Jos, jos, jos,vreau si eu un os de ros !

  PS.-A ataca fara argumente si paralel ,are ca rezultat „ridicarea mingii la fileu” in favoarea celui atacat.Prin urmaree de remarcat proverbul ::Decat un prieten prost, mai bine un dusman destept „.

 9. Dacă cineva crede că lucrurile sunt lăsate la întîmplare de băieți se inseala. Nemulțumirea populației față de Putere trebuie canalizată și controlată. A fost prm, apoi dd acum e aur. ?Atîta timp cît mulți pot fii păcăliți și sunt destui?oamenii își fac treaba și afacerile. Drept asa tovarăși!

 10. claudiță târziu, esti cam întârziat băiatule!
  Nu pune semnul egal între sovietici și rusi. Majoritatea celor care au comis atrocitățile, din rândul sovieticilor au fost ucrainenii, băiețică!
  Pune mâna pe cartea de istorie ca nu urzica!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.