AUR și-a prezentat programul de guvernare. Ce cuprinde

AUR susţine scăderea numărului de parlamentari la 300, „aşa cum au votat românii”, un Guvern „suplu” şi „eficient”, cu maximum 12 ministere şi maximum 50 de secretari de stat, având în vedere că majoritatea celor din prezent „nu au nicio atribuţie” şi „nu produc plusvaloare”, a declarat, joi, preşedintele partidului, deputatul George Simion, la prezentarea programului de guvernare al acestei formaţiuni politice.

„La nivelul administraţiei de stat am cuprins nişte măsuri. O măsură votată de toţi românii: 300 de parlamentari. Aşa au votat românii, aşa trebuie să fie. Un Guvern suplu şi eficient, maximum 12 ministere şi maximum 50 de secretari de stat. I-am văzut pe majoritatea celor 200 de secretari de stat actuali şi vă zic că nu au nicio atribuţie, au un birou mare, o secretară şi câţiva consilieri, o maşină cu şofer şi atât. Nu produc plusvaloare pentru români”, a precizat Simion, la prezentarea proiectului „Reconstruim România – Programul de guvernare AUR în 15 puncte”.

Potrivit AUR, ministerele ar trebui să fie mutate în Palatul Parlamentului, pentru a le debirocratiza şi pentru ca statul să nu mai plătească „sute de mii, milioane de euro” la privaţi pentru găzduirea unora dintre ele.

„După ce am vizitat Parlamentele din Polonia, din Italia, din Portugalia şi am văzut că îşi desfăşoară activitatea în 5% din spaţiul pe care îl avem noi la dispoziţie la Palatul Parlamentului şi văzând cum se plimbă foi între ministere şi Parlament, ministerele să fie mutate în clădirea Palatului Parlamentului. Pentru început, cele pentru care statul plăteşte bani grei – sute de mii de euro, de milioane pe an – pentru a fi găzduite la privaţi. Începem cu acele ministere”, a susţinut liderul AUR.

Un alt punct al programului AUR vizează unificarea localităţilor. Conform lui Simion, acest proiect a fost „sabotat” de actualele partide în ultimii 15 ani.

AUR pledează pentru eficientizarea cheltuirii banului public printr-o ierarhie a competenţelor la nivelului statului, fără „instituţii căpuşă de control, care sufocă afacerile româneşti”.

„Nicio localitate nu va avea Primărie în România dacă nu are cel puţin 5.000 de locuitori. Actualele Primării, actualii primari nu servesc interesele cetăţenilor. În locul aparatului birocratic al primarului, într-o comună de 1.000 de locuitori, în locul Primăriei, vom lăsa un ghişeu unic pentru a lucra cu cetăţenii şi atât, nu e nevoie de mai mult. Nu e nevoie de secretară, nu e nevoie de contabilă, nu e nevoie de aproape 500.000 de membri de partid în administraţia centrală şi locală. Am pornit, la începutul anilor 2000, cu 800.000 de angajaţi la stat şi am ajuns în această guvernare care îşi propune eficientizarea cheltuirii banului public să avem peste 1,34 milioane de angajaţi la stat. Nu ne deranjează angajaţii la stat şi profesioniştii, din contră, trebuie să-i încurajăm. Avem nevoie de o ierarhie a competenţelor la nivelul statului român, dar ne deranjează instituţiile căpuşă de control, care sufocă afacerile româneşti, care, pentru că au ajuns în posesia unei hârtii, nu o dau din mână fără a obţine ceva din schimb. Cu toată responsabilitatea, vă spun că trebuie să oprim numărul de angajări la nivelul administraţiei centrale şi locale şi trebuie să ne întoarcem de unde am pornit la începutul anilor 2000”, a transmis George Simion.

În programul AUR figurează şi înfiinţarea unui Fond Suveran de Investiţii, „ca în Norvegia, nu ca la (Liviu) Dragnea”. „Adică funcţional, eficient, care să asigure ceea ce în momentul acesta se pare ori că nu se poate, ori că nu se vrea. Spre exemplu, finalizarea tuturor investiţiilor din domeniul energetic ca România să poată să fie suverană din punct de vedere energetic. Aceasta, împreună cu alte măsuri luate de conducerea statului, cum ar fi, în domeniul energiei, separarea distribuţiei de furnizare, poate să asigure banii necesari pe care îi ţintesc toţi. Au dispărut 20 de miliarde de lei din bugetul statului, de unde luăm bani?”, a menţionat preşedintele AUR.

Măsurile economice susţinute de AUR în programul de guvernare, prezentate joi de prim-vicepreşedintele partidului, Marius Lulea, vizează simplificarea politicii fiscale; în acest sens, pentru companiile cu o cifră de afaceri (CA) mai mică de 5 milioane de euro va fi stabilit un impozit pe CA de 2%, iar pentru companiile cu cifra de afaceri egală sau mai mare de 5 milioane de euro se va aplica un impozit pe profit de 16%.

Totodată, companiile care nu îşi declară profiturile în România vor fi taxate cu 1% din cifra de afaceri.

„AUR propune şi vom face o simplificare a fiscalităţii. Trebuie să rămână mai mulţi bani la dispoziţia firmelor româneşti şi a salariaţilor. Pentru firmele mici cu o cifră de afaceri până în 5 milioane de euro, AUR propune un impozit simplificat de 2% din cifra de afaceri. (…) Pentru cei care nu sunt corecţi cu poporul român şi care nu îşi declară profiturile în România se va institui o taxă de 1% din cifra de afaceri. (…) Va trebui statul să creeze bănci pentru agricultură, Banca Agricolă, Banca pentru Dezvoltare, care să ajute companiile şi administraţiile publice şi o Bancă Românească pentru Locuinţe şi Consolidare. Este nevoie ca românii să se crediteze la fel cum se creditează şi ceilalţi europeni, la dobânzi corecte”, a susţinut Lulea.

Prim-vicepreşedintele AUR a adăugat că o soluţie pe care AUR o va lua din prima zi de guvernare o reprezintă „taxarea muncii până la nivelul de maxim 25% din salariu pentru primii 5.000 lei”.

„De asemenea, trebuie crescut salariul minim de la valoarea absurdă de astăzi până la cel puţin 5.000 lei salariul brut. Vom creşte gradual, în 2 – 3 ani să ajungem la acel nivel”.

El a subliniat că AUR „cu siguranţă” nu va creşte vârsta de pensionare şi a precizat că partidul garantează românilor că nu se va renunţa la moneda naţională.

„Vă garantăm că nu se va introduce nicio monedă digitală obligatorie. Românii trebuie să fie liberi să opteze dacă doresc să folosească numerar sau cardul. Numerarul va exista în continuare”, a conchis Lulea, la evenimentul AUR dedicat programului de guvernare „Reconstruim România – Programul de guvernare AUR în 15 puncte!”.

PROGRAMUL DE GUVERNARE INTEGRAL

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 24
Author

43 de Comentarii

  1. Am notat: 300 de parlamentari in doua camere , astfel Constitutia este respectata , maxim 800 000 de angajati la stat , Fondul Suveran….da OK …. reorganizarea teritoriala insa nu prea aveti cum. Reorganizarea teritoriala trebuie sa inceapa de la modeulul curtilor de apel, deja zonele exista delimitate, o mare parte din administratie deja functioneaza ( ministerul justitiei are deja organizata ierarhizarea administrativa) , este eliminat criteriul impartirii administrative pe baza de etnii, numarul de judete 16 in loc de 41 este rezonabil . Scapam de prefecti si subprefecti sinecuristi, de parlamentari incompetenti, de multi primari de camarila care vantura hartii cu secretarele si altii, de consilieri cu duiumul care doar ridica mana, ..de multi sinecuristi ….

  2. Toti unulsi unul:)))))) De la Piperea la Sosoaca .Ar trebui sa se casatoreasca acesti doi avocati de prost gust.Se otrivesc la caractere.

  3. Băran Gheorghe Presedinte la tine ,la scara blocului,unde bei tu o bere si joci barbut.Atat te duce capul,atat zici.Ce,iti pute PSD acum? Esti bun la prosteala.Maine imi fac partid si iti repet mereu ca te-a dezamagit AUR,sa ma votezi.Iti dau o bere pe zi gratis si semninte sa le spargi in scara blocului.Bai loaza.

  4. Vizionaru.. Aur de tinichea.Votezi caruta cu coviltir ?

  5. Ce mai AiUReala! O adunătură de tembeli AiURiti au clocit o adunătură de…notițe, șterpelite din dreapta și din stânga, într-un morman de lucruri închipuite, ce din coada suna. Toate fără niciun sâmbure de gândire. Cu alte cuvinte, AiURitii au apelat gargara, fraza sforăitoare, amăgiri și minciuni fierbinți, mimând cu nerușinare ceea ce nu simt.

  6. Din seria: speranta moare ultima ! AUR n-are oameni sa conduca, nici majoritate in Parlament si nici partid balama nu este. Nu se asociaza cineva cu ei. Planuri pe hartie se fac de 33 de ani. Coti spera la subventii pentru presa. Nici asta nu se va face.

  7. Piperea a făcut cea mai proastă alegere, CE nu va accepta un alt partid catalogat drept extremist, colonia tot colonie rămâne, teren numai bun pentru experimente, cu excepția Ucrainei.

  8. Din ceea ce prezinta Cotidianul,programul AUR este de toata lauda si arata ca unui partid din Romania chiar ii pasa de soarta tarii!
    PS ministerele si companiile statului care stau „ín gazda’stau de fapt in cladiri intesate de tehnica de la servicii
    Practic milioanele de euro care se duc pe chirie,ajung la servicii, ramane ceva -ceva cuvenit si acoperitilor care se prezinta ‘Dezvoltatori imobiliari”

  9. @Sandu
    Potzi elabora unde’s .. aiurelile? 300 parlamentari .. aiureala? Scaderea aparatului birocratic … aiureala? Simplificarea fiscalitatzii pentru a nu se fura … aiureala? Hai lumineaza’ne? Care’s aiurelile?

  10. @ 11 MAI 2023 LA 15:29. Daca ati sti unde locuiesc , in ce locuiesc, cu ce ma ocup …..sigur va retrageti cuvintele calomnioase si poate si votati pe dl. Piperea . Da , da…..Nu ma intereseaza cine promoveaza o idee, ma intereseaza ideea si o aprob sau nu… Daca ideea sau propunerea vine de la un sărman sau un neica nimeni , de ce sa o critic daca e buna sau eu consider ca e buna?!?!Poate , eu n-am dreptul la o parere sau sa aleg?!?! Dumneavoastra detineti adevarul absolut sau adevarul incorsetat in minciuna?!?! A… ca toti mint sau cei mai multi mint, e altceva…. la cati am incercat sa-i credem , de ce n-as incerca sa-l cred pe Dl Gheorghe Piperea?!?! E bun Carcel Miolacu sau Puie Monta, e bun gaurescu bogdan , e bun Emil juxtapusu?!?! Ia ziceti dumneavoastra cateva nume bune … chiar sunt curioa care-s aia buni pentru dumneavoastra , cu nume si prenume!!Toate bune si respect inainte de dtoate. Asa am invata sa raspund la calomnie si ura, dar nu ma sfiesc sa injur toti politicienii care mi-au inselat buna credinta.

  11. Primaria pentru localitati cu populatie>5000locuitori pe hartie bate bine. In practica e mai mult de rempartirea unui oras mare in parti mai mici. Asta se intampla deja cu sate dispersate grupate in comune. Un medic de familie intr-un sat sat alt tip de medic intr-o localiate apropiata. Dupa hartii cine stie ce verificari de acte, impozite informatii de cele mai multe ori doar la ghiseu sau direct cu secretarul sau primarul fata in fata, oamenii se mai stiu dar prin telefon sau alte mijloace de comunicare poate fi, sau este anevois. Cine are masina intr-o ora afla ce si cum evevrntual isi rezolva si problema, daca la disoozitie sunt doar prapadite de microbuze care cine stir cum au cheg sa circulr se ingreuneaza treaba si asa grea.
    Ideal rezolvarea problemelor administrative si birocraticr prin video pe Whatsap sau Facebook dar s-a vazut cum a functionat in invatamantul online. Primariile de la sate stau de milogi si asteapta bani de la centru pentru orice. Nu sunt in stare sa atraga investitori majori sa le plateasca taxe locale. Eventual dau o spaga consistenta la Partidul Unic, la prefect, la primar, consilieri, secretare etc pana la urma renunta. 30% din investitie e spaga. Simplificarea legislatiei si renuntarea la gramezi de hartii inutile mai reduce nevoia de a da spagi. Institutiile statului se folosesc de ocazii pentru primi mici atentii care tot la spaga intra. Mai redusa si din ierarhia si dinastia politica
    Statul are numar record pe plus de birocrati, si numar scazut de angajati pe teren politisti, pompieri, deficit de urias de medici. Pana sa vina politzia hotii ai timp sa fuga in alta tzara. Exista o groaza de agentii de care nimeni cu ce se ocupa dar sunt pline de amante, rude, nepoti, prieteni etc Sau angajati mai mult fictivi sa ingroase birocratia.

  12. Daca caruta cu coviltir va face treaba mai buna de rotativa de hotzi sau macar fura mai putin la PNRR si nu trage tzepe, caruta cu coviltir sa primeasca un mandat.

  13. Nimic de pensii speciale? E bune asa cum sunt! Fond suveran cu ce bani?

  14. Foarte mici schimbari. Elon a dat afara 90% din angajatii de la twitter si firma merge bine. In administratia din ro, lejer pot sa ramana 5%. restu complet inutili. creaza artificial formulare si diverse hartii ca sa aiba ocupatie. in tot ue e lafel.

  15. Ciudatul frate de caracal promitea mii de euroi pentru poporeni , se visa si el president , a candidat in ograda lui dottore , iar dupa a ajuns si la mititica .In vremuri tulburi trebuie tain pentru infierbintati .Sistemul nu se va schimba niciodata , eventual se transforma functie de imprejurari .

  16. – Haideţi bhîăăăeeeyyy sî salv-ăm ţzara cu Cap de Prezervativ şi Lula lui Lulea, dă-vă dreq dă fraieri!

    – MIRCEA – FĂ-TE CĂ LUCREZI!

    – Şefu! La Secu nu mai aveau Mircea Dinescu Poetul şi le rămăsese doar nişte resturi de Mircea Diaconu Actorul şi o procuroare sectoristă…

    – Lasă, bă, că merge şiaşea, mai dă-i dreacu dă votantzi că e prea scump, mai facem o economie că aşa se face ghişefturile!

  17. @caca maca.Ori esti prost…ori esti prost…spunea cineva si bine le zicea.Ce alegi ?

  18. AUR este ca orto-doxia, are timpul cel mai mare dusman, le mor sustinatorii si nu le mai vin altii, se duc la scoala.

  19. Se duc la scoala sa-i educe sa-si schimbe chirurgical sexul si orienatarea sexuala de trei ori pe zi de dimeneata, la pranz si seara, dupa efectuarea dusului bucal.

  20. Gheorghe Piperea.Singura solutie pentru poporul roman.Gheorghe Piperea presedinte .Votati Gheorghe Piperea

  21. Ieșirea la pensie la aceeași vârstă valabil pentru toată lumea. Rămân castele de pensionari speciali care ies între 40 și 50 de ani la pensie iar fraierii la 65!?
    De ce nu tăiați pensile la câinii securisti cu circa 80 la suta? Ce merite au acești trădători?

  22. Asa si….??? mai departe e secret ??? Peste 5000. incepe ca Ciolacu ? , ca -simplificare procedurilor fiscale- nu inseamna nimic concret! Ca romanii nu sunt plini de intreprinderi prin buzunare !

  23. Domnule simioane, despre pensiile speciale, nimic ?! Nimic ! Este adevarat ca ai o sora judecator ! Ai ! Grija mare ca nu te mai voteaza nimeni, ba o sa te scoatem si in afara legii…?!

  24. Votam AUR Aviz astora care-l musca de kur pe Simion si partidul. Sunt pesedeii,peneleii usereii si udemereii.Le suna ceasul. Au furat destul.Vom face cu ei ce n-a mai reusit sa termine ceasca.Avem canalul Dunare Siret. Bucuresti Dunare,subcarpatii, reactoarele de la Cvoda,apa grea de la Halinga pusa pe butuci de ciolosoi,ceva hidrocentrale duse la paragina de actualii, Pe nenea de la energie care ne-a golit buzunarele il va face ministru in pijama la unul din canale.

  25. HOPA ! Program interesant . Foarte interesant ! Doar la salariul minim am unele dubii daca Romania este capabila la acest nivel …poate 800 euro adica 4000 lei !

  26. …nu sunt trecute aici tribunalele poporulu-nu a fost inspirata formularea, este vba de introducerea curtilor cu juri/jurati…din acest motiv este panica acum, hotii au fost asigurati de faptul ca nu patesc nimic…nu va fi asa, sunt chestiuni tehnice-se va modifica si codul penal, vor fi readuse infractiuni dezincriminate de hoti, se va umbla la prescriptie…vedem ce vom face si cu trolii…rabdare!…

  27. Toate procesele se vor judeca la tv-ul nasului D.D.Direct. Hahaha ! Inclusiv ala de pedofilie. Procuror va fi Spanu.

  28. „Se duc la scoala sa-i educe sa-si schimbe chirurgical sexul si orienatarea sexuala de trei ori pe zi de dimeneata, la pranz si seara, dupa efectuarea dusului bucal.”

    Te referi la seminarele teologice, alea nu-s scoli, sunt pepiniere pentru pedofili. Stai linistit, dispare si la alea pozitia din bugetul statului, ca afara, cum va doriti. Iar bisericile se vor transforma in sali de pacanele, cu clopotnita imbracata in vata, sa nu se auda nici vantul. Anul asta s-a facut repetitia asta la ora 00:30, dupa impartirea luminii venita pe fibra optica de la Ierusalim.

  29. Cu dl. avocat Piperea in AUR, vom avea si noi cu cine sa votam in Romania ! Impreuna cu alti cateva sute de mii romani, ingretosati de tradatorii Tarii PNL/PSD/USR/PMP, adunaturi de banditi pe care romanii nu i-ar vota nici cu pistolul la tampla.

  30. Cuprinde , manipulări,minciuni,demagogie și hotărârea noului președint,care nu v.a fi candidatul Aur

  31. AUR susţine scăderea numărului de parlamentari la 300,
    „aşa cum au votat românii”

    -adica deja participa intr-un Parliament NELEGITIM!
    (care nu respecta voiinta romanilor)

    noi nu avem jena:

    -Băran Gheorghe presedinte!

    ( pt ca Piperea Gheorghe sa aiba contracandidat,
    sa nu participe singur in alegeri, ar putea pierde!)

  32. Reorganizarea teritoriala se refera la comasarea administrative a satelor si comunelor, nu la desfiintarea judetelor. Cel putin deocamdata.

  33. Aurelian Popa presedinte-soluție.

  34. Privind numarul localitatilor cu primarii, AUR are perfecta dreptate. Toate satele din care a iesit in lume un general doctor de militie sau securitate au fost facute la ordinul noii securitati comune chair daca impreuna cu un sat sau doua nu au nici 500 de locuitori. Salajul militienilor si securistilor este un exemplu real in acest sens.

  35. @maxtor. De ce nu?? Dintr-o gluma proasta ( ca-i proasta gluma) nu stii ce iese. Sunteti supra dotat stiintific, cine va poate contrazice??!! Intelenit in afirmatiile stiintifice pe care le emanati mi-e frica sa arunc chibritul in apa, poate explodeaza hidrogenul .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.