Austria expulzează doi diplomaţi ruşi

Austria a anunţat miercuri expulzarea a doi diplomaţi ruşi, în contextul tensiunilor de după invadarea Ucrainei de către Rusia, care a dus la impunerea de sancţiuni economice occidentale dure, transmite AFP.

Diplomaţii s-au comportat „într-un mod incompatibil cu statutul lor diplomatic”, a spus Ministerul de Externe austriac, fără a oferi detalii.

Cei doi diplomaţi ruşi au până marţi, 19 martie, să părăsească ţara.

Ambasada Rusiei la Viena s-a declarat „indignată” de decizia „pur politică” a Austriei, pretinzând că nu a primit „nici cea mai mică fărâmă de dovadă”.”Un răspuns ferm din partea Moscovei este neîndoielnic”, a adăugat ambasada pe reţeaua de socializare Telegram, acuzând Viena că este responsabilă pentru „o nouă deteriorare a relaţiilor bilaterale”.

Înainte de războiul din Ucraina, expulzările diplomaţilor ruşi erau rare în Austria, o ţară europeană în general neutră, care menţinea relaţii strânse cu Moscova.

Austria a expulzat deja patru diplomaţi ruşi în februarie 2023, inclusiv doi care erau acreditaţi pe lângă ONU la Viena. Rusia a răspuns expulzând patru diplomaţi austrieci.

Austria a expulzat, de asemenea, patru diplomaţi ruşi în aprilie 2022, ca parte a unei reacţii concertate în cadrul UE după descoperirea cadavrelor unor victime civile ucrainene în Bucea, o suburbie a Kievului, scena unui masacru atribuit armatei ruse.

Un diplomat rus acuzat de spionaj în aprilie 2020 a trebuit să părăsească, de asemenea, teritoriul austriac.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. Câte certitudini au românii comentatori! Știu ei care sunt interesele statelor, cine cu cine joacă, ce e în spatele scenei, în buzubarul culiselor! Dar sunt atât de „găsiți voi antonimul cuvântului deștept, forma plural”, încât își aleg conducătorii pe baza unor harneli cum ar fi că Dăncilă nu știe aria cercului (jumătate dintre ei auzind pentru prima data așa ceva), că diaspora nu e lăsată să voteze (deși se putea implementa modelul votului de la Paris de la alegerile precedente, cu vot la 2 secunde), că Geoană e spion rus (acum e pe la NATO) și, olele, s-a întâlnit cu, olele, cu Vântu.
    Nu vi se pare o contradicție între omnisciență și opțiunile făcute?

  2. austria nu exista. radeti-i tot ce are aici si jumate din austria dispare!!! e cazul sa lasam sa moara pe cine nu vrea sa traiasca. este parte a procesului natural de evolutie caruia, atit austria cist si ungaria, se opun…

    diferenta intre noi si austria si unguri nu este culturala, de mostenire, de civilizatie. nu ai cum sa te compari pe criteriul civilizatie cu cei care au dus crima, inselaciunea, minciuna si dubla morala, hotia pe culmi nebanuite. ci e vorba de frecventa de vibratie care aici se ridica si care la momentul oportun va activa trecerile. un gind, o vorba… e greu de inteles… tocmai de aceea se va cerne neghina…

  3. Curaj Austria,rupe relatiile diplomatice cu Rusia,da un exemplu Europei

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.