
Austria a anunţat luni că renunţă la opoziţia faţă de aderarea deplină a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, ultimul obstacol pentru cele două ţări est-europene după o aşteptare îndelungată, transmit AFP şi Reuters.
”Putem trece la următorul pas la Consiliul (Justiţie şi Afaceri Interne al) UE”, a afirmat ministrul de interne austriac Gerhard Karner, citat într-un comunicat al ministerului său. Reuniunea Consiliului JAI va avea loc la Bruxelles în această săptămână, pe 12 şi 13 decembrie.
„După ‘Schengen aerian’, ‘Schengen terestru’ este acum deschis României şi Bulgariei”, a declarat Karner, adăugând că cererile Austriei privind combaterea imigraţiei ilegale au dus la o scădere a numărului de migranţi interceptaţi în apropierea graniţei Austriei cu Ungaria, cea mai frecventă rută de intrare în ţară, relatează Reuters.
„Fără acest veto, această reducere masivă a trecerilor ilegale ale frontierei nu ar fi avut loc”, a spus el, citând 70.000 de interceptări anul trecut până în octombrie şi 4.000 în aceeaşi perioadă a acestui an.
”Nu ne vom folosi dreptul de veto”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne de la Viena.
Austria, refractară în 2022, când şi-a folosit dreptul de veto pentru a bloca extinderea, a acceptat în cele din urmă o aderare parţială a Bulgariei şi României în martie, limitată la aeroporturi şi la porturi maritime.
Potrivit unui acord prezentat în noiembrie în Ungaria, care prezidează până la finalul anului Consiliul Uniunii Europene, controale temporare vor fi efectuate „pentru o perioadă iniţială de şase luni, petru a reduce la minim schimbarea potenţială a rutelor migratorii care ar putea rezulta” din această extindere a spaţiului Schengen.
Premierul ungar Viktor Orban, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a anunţat la rândul său cu acest prilej că miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor vota pe 12 decembrie cu privire la propunerea Ungariei de a permite României şi Bulgariei să adere şi cu frontierele terestre la spaţiul Schengen.
Se pare că războiul din Ucraina s-a încheiat deja, doar noi nu am aflat. Negocierea SUA – Rusia s-a încheiat. Rusia a predat Siria contra Ucraina. Siria e mult mai importantă pentru SUA /Israel decât a fost, este și va fi Ucraina. Prezența lui Trump la Paris asta consfințește.Turcia primește un rol major în zonă, pentru a nu deraia de la NATO și totodată pentru a garanta baza Rusiei de la Tartous.,,,deci granita cu ukraina – un teritoriu „in conflict armat”- nu va mai fi o problema .
Iaca, am reusit-o si p-asta! Ne-a iesit cum au vrut nemtii. S-a dsc Ciolacu la Budapesta si acum, fireste, intram in Schengen. Pretul? A…! O nimica toata. E.On e stapana pe energia noastra si asa e bine in conceptia PSD. Zice careva ceva? Sa nu v-aud, ca…nu stiu ce va fac! Iobagilor!
Diaspora NU MERITĂ acest beneficiu !NU MAI VREM ÎN SCHENGEN !NU MAI DORIM ADERAREA LA SPAȚIUL SCHENGEN !
România a intrat în NATO când au început războaiele; a intrat în UE când s-a stricat viața dulce ; va intra în Schengen când practic vor institui controale . Râsu’-plansu’ !
Bucuria securistilor mafioti cu firme de transport. Ei detin toate sereleurile care mai au portile deschise pe aici. Restul vor inchide tot si voe pleca de aici. Incepe exodul romanilor, majoritatea care a votat cu un om nesantajat de sistem, care a ingrozit sistemul corupt si criminal, care stapaneste Romania de 35 de ani.
Inca mai sunt surprins de naivitatea unora care chiar cred ca Austria s-a pus d-a craca asa de caputzul ei fara ordin de la Unchiu’. Babatetz, voi stiti cine conduce UE? Asa, de curiozitate.
Cat de rupti de lume sunt politicienii nostri. Si nu numai. Toti vad doar la un metru in fata. Acum ca tot s-a dat „dimacrasi” cu ISIS 2.0 la tot poporul Siriei, cam ce credeti ca se va intampla in continuare? Din doua una, ori americanii chiar sunt decisi sa distruga UE si au dat OZ/U ca RO sa intre in Schengen, ori toate tarile UE vor mima Schengenu’ doar pe hartie si in fapt toti isi vor inchide granitele. Hai, ca e pe alese.
Oare ce au dat tradatorii de la noi ca sa in induplece pe austrieci? Sau au pus ungurii o vorba buna, pentru ca le convine de minune disparitia granitei dintre ei si Transilvania?
Si ce ar trebui sa facem ca ne lasa si pe noi acum la spartul targului, dupa ce ne-au pagubit cu multe miliarde de euro prin veto-ul lor din anii trecuti? Sa le multumim? Nu, pentru ca acesta era dreptul nostru, si ca in orice caz trebuie sa fim despagubiti pentru acele pierderi!
– fara aceste alegeri cu previzibilul suveranist, românia nu ar fi fost admisa in Schengen
– precum demisia berbekului lu haissam
@Sphunx
Mass media romana e o mare si adanca latrina.
TOTI ascund detaliul ca intram in Schengen cu continuarea controalelor inca 6 luni cu posibilitate de prelungire din 6 in 6 luni.
Cam ca si cum am zice ca Ursula Pfizer este virgina desi a nascut de 7 ori.
Prea tarziu.
E posibil sa se opuna Olanda.
Oricum se evita discret detaliile „intrarii” in Schengen si anume ca vor continua neschimbate controalele actuale inca 6 luni cu posibilitate de prelungire din 6 in 6 luni.
Ce NU se spune in toata mass-media romana este ca APLICAREA intra in viguare abia in LUNA IUNIE 2025.!!
Intrebarea este:…ce CONCESII a mai facut Guvernul Romaniei,in schimbul ADERARII la Spatiul Schengen!??.
Daca „Doamne fereste” incepe un razboi in 2025,atunci totul este FARA VALOARE !.
Mai PARAZITILOR , CE cautati voi in Romania ??
Efectul Georgescu.
A renuntat Austia sa se opuna, dar acum a venit randul Olandei sa se opuna. O vor tine tot asa. Dupa Olanda va urma probabil opozitia Germaniei, Frantei, etc. Cand le va veni randu sa zica nu.
Tarziu, prea tarziu….impresia, opinia ca Austria (sa vedem si Olanda, Finlanada) ne este ostila(putin spus) s-a creat !
…eu zic doar ca ati vazut pisica asa, prin gard…va temeti ca va va scadea pib-ul cu 8%, adica ala facut cu omv…de ce va temeti oricum nu scapati!…
am vandut juma de tara in 18 ani pentru acest amarat de schengen.rusine psd pnl usr cancerul romaniei.
austrohoti nu sunt bine vazuti de romani
Bancul cu sinii pt cancelarul austriac :
” Si ni .b… a „
Nicio problema, ii ia Olanda locul.