Austria spune „nein” Ucrainei și Republicii Moldova

Cancelarul austriac Karl Nehammer se pronunţă categoric împotriva ”procedurii accelerate” de aderare la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova, a anunţat marţi serviciul de presă al parlamentului austriac, citat de mass-media ucrainene.

Într-o discuţie cu deputaţi austrieci membri ai comisiei parlamentare pentru afaceri europene, cancelarul austriac a precizat că „Austria nu va fi de acord cu lansarea negocierilor de aderare cu Ucraina în condiţiile actuale”, adăugând că „nu trebuie să existe un tratament preferenţial pentru Ucraina” şi nici pentru Bosnia-Herţegovina, ţară aflată la rândul ei în proces de aderare.

De asemenea, Karl Nehammer i-a reproşat preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că nu s-a consultat cu statele membre ale UE atunci când a anunţat perspectiva lansării negocierilor de aderare cu Ucraina.

Pe de altă parte, a mai spus cancelarul austriac, pentru ca UE să fie „adaptată” extinderii, ea trebuie mai întâi să implementeze reforme interne.

„În general, Austria continuă să urmeze linia UE în ceea ce priveşte solidaritatea cu Ucraina, dar fără a-şi încălca neutralitatea”, a explicat Nehammer. „Este vorba în primul rând despre asistenţa financiară pentru a sprijini Ucraina”, a completat el.

Deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova se află pe agenda summitului european care se desfăşoară joi şi vineri. Pentru deschiderea acestor negocieri este nevoie de o decizie în unanimitate a liderilor europeni. Premierul ungar Viktor Orban a semnalat că se opune începerii negocierilor de aderare cu Ucraina şi a cerut retragerea acestei teme de pe agenda summitului european.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

22 de Comentarii

 1. Doar nu era sa spuna Germania asta. Urmeaza Tarile de pe Jos si se pregateste Finlandia.

 2. Evident ne este !
  Planetei Mer🌈, Sistemului paraSolar etc.
  Eu vă tot spun, da’ voi nu vreți să mă credeți:
  Urcaca si valorile Europene, două linii paralele în Geometria lu’ Euclid…
  măRog…🤮

 3. E clar, Europa s – a tampit, vrea Bombe nucleare in cap, vrea Razboi…De aceea face orice porcarie ca sa intre in razboi cu Rusia….Austria nu s – a tampit. Inca. Dar o va chema Biden la Ordin….Niciodata nu va permite Rusia sa fie aduse Trupe Americane in Basarabia, Ucraina, Georgia….Pentruca daca ar permite ar trebui sa sacrifice un numar de 100 de ori mai mare de Soldati ca sa le scoata….In Lume tari Suverane sunt putine….SUA, Rusia, China, India, Iran, Franta, Brazilia….

 4. Absolut pe dreptate… marș (apud Dănuța) in cotețul vostru! Baremi fraierii de ucraineni nici nu mai au coteț sau oricum, e „deteriorat” rău.

 5. Si ma rog nu are dreptate?Tot noi o sa platim pentru nazisti din Ucraina si rusii din Moldova,ca romani sint putini.

 6. Lasă că e de acord Ciolacu ! Pentru el ucronazii îs mai importanți ca românache care numa la vot is buni

 7. Voi sunteți nebuni?…cum poate fi primită o țară aflată în conflict …război!…cu alta la granița ei?..
  Exista niste condiții tratate, pacturi…noi când am intrat a trebuit să avem tratate de buna vecinătate cu vecinii!…întrebați-l pe email constantinescu!…Si pe ăla cu hidrogenul din apă!…

 8. Bravo Austria! Naziştii n-au ce căuta în Europa. Sunt aroganţi, îngânfaţi, răzbunători, ucigaşi, trădători, terorişti! Au încătusat bisericile româneşti din Bucovina de Nord, au călcat cu talpa ţintuită pe grumazul călugărilor şi măicuţelor noastre din mănăstirile ortodoxe, ei nu ţin cont că noi i-am ajutat, că lacheii Iohanis, Ciolacu şi Ciucă le-au lins cizma, au uitat de toate milogeala lor de slugi, ne-au încătuşat limba.

 9. Dar Moldova nu se poate desprinde de Ucraina ? Lucram oare la asta ? Asa ar trebui ….

 10. Dpdv politic și diplomatic e vremea Austriei, secolul Austriei. Nu obosiți China cu responsabilități la distanță. Austria e varză la comunism, precomunism și postcomunism; toată perioada ’45-’90 a stat în conservare în cutia cu vaselină, dar acum funcționează. Toată sporovăiala rostuită, poliglotă a cancelariei vieneze de dinainte e funcțională. Austria are Păci cu toată lumea chiar și cu România, care nu are una cu Rusia dar cel mai important pentru Europa, Austria are o pace cu Ucraina separat si una cu Rusia. Nu e in NATO, unde gasești bagabonți rumîni, moldoveni și ucrainieni, e in parteneriatul strategic ca toată lumea cu bune intenții și mai e ‘lingurița’ pe care o urmărește Rusia la un anumit tip de răpitor

 11. Din punct de vedere geografic Austria are un târg de Crăciun la Viena și capitala la Kremlin.

 12. Europa are doi adevarati oameni politici,Orban al Ungariei si Nehammer al Austriei restul sant politicieni.

 13. imperiul haustriac in jos. Ăștia ne-au impanzit Capiala cu tramvaiele lui mucusor ”imperio” si nimeni nu se prinde?

 14. Accordul dat Ro+Bg de Austria tot a un anume Nein (mascat) suna. Si fara legatura cu realitatea sau politrucii PSDNL. Bulgaria a zis inacceptabil.
  Aderarea Romaniei nu s-a fscut peste noapte a durat multi ani. Moldova poate primi un statut special cum are si Serbia, de ex, ca nu poate vota si nu primeste bani europeni ca un membru cu drepturi depline. Ucraina cat timp este jn stare de razboi nu va fi primita. Dupa ce va fi pace, chiar si cu unele pierdere de teritorii vor fi incepute discutii de preaderare la UE. Dar esentiala este Pacea
  Austria este un fel de Gica Contra si greu de crezut ca face singura de capul ei jocurile peste capul lui Scholtz, Macron si alti granzi.

 15. UE nu la da un sut in tuhas…
  Astia au ajuns ca Albania lui Hogea, cand latra la luna!

 16. Elena Popa spune:
  12 dec. 2023 la 21:02 Ca de obicei ramai inapoiata mintal si inteligenta ca Dorel al nostru.

 17. …cineva trebuie să lupte pentru ca o înțelegere așa de măreață(bună de dat exemplu celor ce luptă pentru pace),cum a fost pactul Hitler-Stalin(Ribbentrop-Molotov) să rămână,măcar parțial,în vigoare…nu degeaba s-a născut Hitler în Austria,iar Stalin a stat ceva vreme la Viena pentru instructaj în ale metodelor(imperiale)de băgat pumnul în gură;pun pariu că dl.Nehammer,după ce nu va mai fi cancelar,se va bucura de de recunoștința ruseasca,precum alte foste notabilități austriece,chiar va putea să se mute în Rusia,vecin cu paparuda aia de era ministru de externe al Austriei când îi făcea temenele lui Putin…

 18. Bravo Austria ! Daca cashtiga U-Kraina va anexa R.Moldova shi va ucide Romanii de acolo cum a fost deja ucisa Daria Dughina. UNIREA Romaniei cu Basarabia, Bucovina, Bugeacul, Maramureshul de nord shi Insula Sherpilor este solotzia nu anexarea R. Moldova de care U-Kraina cu ajutorul U-Krainiencei anti Romane Maia Sandu.

 19. Unanimitatea in luarea deciziilor in UE trbuie inlocuita cu majoritatea. Altminteri, cozile de topor ale Rusiei vor sabota orice actiune a UE.

 20. @ Este evident și că statele din Uniunea Europeană nu ar mai putea pretinde favoruri de la Ucraina și Moldova în condițiile luptei anticorupție lansată de mai mulți ani de liderii de la Bruxelles, ?

 21. De ce dracului Moldova este la pachet cu Ukraina `?
  Moldova n-are ce cauta cu Ukraina – Cata prostie politica la Moldova .
  Nu-i de ajuns ca Ukrainenii au vrut mereu moartea Moldovei si atasarea ei completa la Uk.
  Treziti-va – la dracu – mai moldoveni .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.