Duminică, 4 martie, se va desfăşura cea de a 90-a ceremonie a Premiilor Oscar, ce recompensează starurile cinema-ului contemporan.
În fiecare an, începând din 1929, Gala Oscarurilor răsplăteşte filmele, actorii, actriţele şi echipele pentru excelenţa lor în cinematografia americană şi străină.
Organizată de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, Gala conferă celebrele statuete aurite după numeroase deliberări ale unui juriu compus din toţi membrii Academiei, respective 6.000 de persoane din diferite domenii ale industriei cinematografice.
Creat de Cedric Gibbons, responsabilul artistic al MGM, trofeul placat cu aur de 24 de carate a devenit emblema acestor seri. În picioare, pe o bobină de film, acest cavaler care ţine o sabie cântăreşte 3 kilograme şi are o înălţime de 34 de centimetri.
Gala din acest an va avea loc tot la Dolby Theatre, ca în fiecare an din 2012 încoace. Un spaţiu conceput special pentru această ceremonie, cu o capacitate de 3.400 de locuri şi cu cea mai lungă scenă din Statele Unite.
Pentru a doua oară consecutiv, ea va fi animată de Jimmy Kimmel. Pentru a rezona cu actualitatea, starul a promis că afacerea Weinstein va fi o parte integrantă a discursului său de deschiere. I se vor alătura 22 de personalităţi ce vor înmâna premiile, printre care Helen Mirren, Sandra Bullock, Nicole Kidman, Jane Fonda, Jodie Foster şi Matthew McConaughey, Margot Robbie, Greta Gerwig, Mark Hamill, Gal Gadot, Zendaya, Laura Dern, Viola Davis, care şi-au anunţat deja prezenţa.
Alte staruri care vor urca pe scenă pentru a înmâna trofee în cadrul celor 24 de categorii premiate la Oscaruri sunt Dave Chappelle, Eugenio Derbez, Ansel Elgort, Eiza Gonzalez, Ashley Judd, Rita Moreno, Lupita Nyong’o şi Christopher Walken şi trei dintre câştigătorii de anul trecut ai premiilor de interpretare – Mahershala Ali, Emma Stone şi Viola Davis.
Ashley Judd şi Lupita Nyong’o se numără printre actriţele de prim rang care l-au acuzat public pe mogul hollywoodian Harvey Weinstein de hărţuire sexuală.
Casey Affleck, câştigătorul premiului Oscar din 2017 la categoria „cel mai bun actor în rol principal”, nu va participa la ceremonia din acest an.
În 2010, Casey Affleck a fost dat în judecată de două femei care l-au acuzat de hărţuire sexuală. Procesul s-a încheiat printr-o înţelegere a părţilor, realizată în afara sălilor de tribunal. Actorul a negat cu vehemenţă acuzaţiile de hărţuire sexuală care, potrivit celor două reclamante, s-ar fi produs în timpul filmărilor de la lungmetrajul I’m Still Here.
Protagonistul filmului Manchester Bye The Sea ar fi trebuit să înmâneze în acest an Oscarul pentru cea mai bună actriţă, potrivit tradiţiei de la Hollywood, însă el a anunţat în luna ianuarie că renunţă la acest rol de prezentator.
Dacă în mod obişnuit la ceremonia Oscarurilor pot fi văzuţi actriţe şi actori în cele mai strălucitoare ţinute de seară, anul acesta dress cod-ul ar putea fi radical schimbat, majoritatea invitaţilor optând, după modelul Globurilor de Aur, pentru veşminte negre, în scopul denunţării hărţuirii sexuale din industria cinematografică şi pentru a susţine mişcarea Time’s Up.
După triumful producţiilor Moonlight, La La Land sau Elle anul trecut, cine va pleca la această ediţie cu preţioasele statuete?
Favorit al sezonului premiilor, după succesul de la Mostra veneţiană, The Shape of Water, povestea fantastică de dragoste a lui Guillermo del Toro a obţinut partea leului cu 13 nominalizări. Filmul este prezent la toate categoriile tehnice şi în majoritatea categoriilor majore: cel mai bun film, cel mai bun regizor, cea mai bună actriţă în rol principal (Sally Hawkins), cel mai bun rol secundar feminin (Octavia Spencer), cea mai bună muzică (Alexandre Desplat).
Vasta frescă istorică a celui de al Doilea Război Mondial, Dunkirk, a primit 8 nominalizări, printre care şi pentru genialul ei regizor. Urmează, cu 7 nominalizări, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Pelicula, între comedie neagră şi neo-western a lui Martin McDonagh a dominat Globurile de Aur. Ea se află în pol position în majoritatea categoriilor prestigioase, printre care, cea mai bună actriţă în rol principal şi cel mai bun actor în rol secundar pentru Frances McDormand, respective Woody Harrelson şi Sam Rockwell, singura decepţie fiind absenţa regizorului Martin McDonagh din cvintetul realizatorilor nominalizaţi, Academia preferându-i pe Guillermo del Toro care pleacă din postura de favorit, Paul Thomas Anderson pentru Phantom thread, thrillerul psihologic plasat în lumea haute couture, Daniel Day Lewis şi Jordan Peel pentru Get out şi Greta Gerwig pentru Lady Bird. Favorit al categoriei, Guillermo del Toro.
Jordan Peel a făcut senzaţie cu satira sa la adresa rasismului cotidian din America, iar Greta Gerwig este abia a cincea femeie nominalizată vreodată la această categorie. Înaintea ei au fost nominalizate Lina Wertmuller în 1975 pentru Pasqualino, Jane Campion în 1993 pentru La leçon de piano, Sofia Coppola în 2003 cu Lost in Translation şi Kathryn Bigelow în 2008 cu The Hurt Locker.
Este prima dată când Christopher Nolan este nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun regizor, cu Dunkirk, după 20 de ani de carieră.
În total, 9 lungmetraje au şansa la un Oscar în acest an. The Shape of Water, Dunkirk, Get out, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri şi Lady Bird stau alături de Phantom thread, care surprinde cu 6 nominalizări, de poeticul Call me by your name, biopicul Darkest Hour şi Pentagon Papers. Lupta se pare că se va da între The Shape of Water şi Three Billboards Outside Ebbing.
Oda adusă jurnalismului de Steven Spielberg nu are, spre deziluzia generală, decât două nominalizări, chiar dacă cea pentru cea mai bună actriţă în rol principal îi permite lui Meryl Streep să-şi mărească recordul: 21 de nominalzări Pe locul al doilea se plasează, ex-æquo, Jack Nicholson et Katharine Hepburn nominalizaţi, fiecare, de 12 ori.
În această perioadă post-Weinstein, categoria cea mai bună actriţă este cea mai disputată şi reprezintă valul de opere feministe şi de eroine hotărâte să ia cu asalt Hollywood-ul. De la înălţimea celor 21 de nominalizări şi a celor 3 statuete, Meryl Streep va concura cu Frances McDormand, Sally Hawkins şi tinerele Margot Robbie (Tonya Harding din I, Tonia) şi Saoirse Ronan (liceana rebelă din Lady Bird). Favotita categoriei, Frances McDormand. Să reamintim că aceasta a primit recent Globul de Aur, apoi, trofeul la Premiile BAFTA.
În ceea ce priveşte rolurile secundare, lupta se va da între Allison Jeanney, mama din I, Tonia, care pare să domine faţă de celelalte concurente: Laurie Mertcalf pentru Lady Bird, Lesley Manvile pentru Phantom thread, Octavia Spencer şi Mary J. Blige pour Mudbound.
La actori, Gary Oldman, uluitorul Churchill din Darkest Hour pare să fie deja câştigător la categoria cel mai bun rol principal, în pofida minunatei evoluţii a lui Timothée Chalamet în Call me by your name, care ar putea deveni cel mai tânăr actor laureat din istoria Premiilor Oscar. Revelaţia din Get out, britanicul Daniel Kalluya, Daniel Day Lewis şi Denzel Washington întregesc cvintetul.
În schimb, înlăturarea lui Kevin Spacey din All the Money in the World şi înlocuirea lui cu Christopher Plummer a prilejuit nominalizarea acestuia la categoria rol masculin secundar. El a devenit actorul cel mai în vârstă nominalizat la Oscar. Fusese deja cel mai în vârstă şi în 2012, când avea 82 de ani. În discursul lui de atunci, a mărturisit că prima ceremonie a Premiilor Oscar, din 1929, a avut loc cu 6 luni înainte de naşterea lui.
Pentru acelaşi trofeu se află în cursă şi Willem Dafoe (The Florida Project), Woody Harrelson (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), Richard Jenkins (La Forme de l’eau) şi Sam Rockwell (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri).
Nu putem omite nominalizările la categoria cel mai bun film străin: A Fantastic Woman (Chili), The Insult (Liban), Loveless (Russie), On Body and Soul (Ungaria), The Square (Suedia).
Există, ca în fiecare an, şi o listă a marilor absenţi.
Jessica Chastain, elogiată de critică şi nominalizată la Golden Globes pentru evoluţia sa în rolul reginei partidelor de poker din Molly’s Game, nu se regăseşte printre nominalizaţi la Oscar, ca şi actorul Armie Hammer care era de aşteptat să apară la categoria cel mai bun actor în rol secundar pentru interpretarea din Call Me By Your Name. Nici Tom Hanks nu şi-a văzut apreciată performanţa din Pentagon Papers.
O altă surpriză este absenţa marilor realizatori ai cinema-ului american, Ridley Scott şi Steven Spielberg, deşi filmele lor All the Money in the World şi Pentagon Papers au primit nominalizări.
Nu figurează printre aleşi, la categoria scenografi, nici Denis Villeneuve, deşi pelicula Blade Runner 2049 este nominalizată la cinci categorii tehnice: efecte speciale, imagine, decoruri, montaj sonor şi mixaj sonor.
Printre filmele care n-au impresionat Academia se găsesc In The Fade, cel mai recent film al regizorului german de origine turcă Fatih Akin, care a consacrat-o pe Diane Kruger la ultimul Festival de la Cannes, dar şi feministul şi superoicul Wonder Woman, cu recorduri de box-office mondiale. De asemenea, n-au rămas pe lista finală nici lungmetrajul israelian Foxtrot. Nici The Florida Project, pentru care Willem Dafoe a fost nominalizat la categoria cel mai bun actor într-un rol secundar, nu i-a convins pe “arbitrii eleganţei cinematografice.
Lungmetrajul 120 Battements par minute, de Robin Campillo, care reprezenta propunerea Franţei, nu a fost reţinut dintre cele 92 de filme candidate. Nici propunerea României, filmul Fixeur, regizat de Adrian Sitaru, nu a fost inclus pe lista scurtă, unde nu a fost reţinut nici cel mai recent film regizat de Angelina Jolie, intitulat First They Killed My Father.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.